Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

A város kultúráját ápolja

Bár nem Sopronban született, de soproni szívűnek vallja magát Sarkady Sándor,akit Pro Urbe díjjal tüntettek ki.
Bár nem Sopronban született, de soproni szívűnek vallja magát Sarkady Sándor, akit a hűség napján Pro Urbe díjjal tüntettek ki. Ezzel jutalmazták a költő-pedagógus fél évszázados tevékenységét, melynek során a város kultúrájának gondozását vállalta.

– Egy kis Debrecen melletti faluban, Sárándon születtem – mondta el Sarkady Sándor. – A karcagi református gimnázium, majd a Szegedi Tudományegyetem magyar–orosz szakának elvégzése után Győrben tanítottam. 1960-ban hívtak Sopronba, a Felsőfokú Tanítóképzőbe.
A költő még nyugdíjazása után is tanított a Benedek Elek pedagógiai főiskolán, és nem zárkózik el újabb órák vállalásától sem.

A ő nevéhez fűződik a Soproni Írók Antológiája és az 1978 óta megjelenő Soproni Füzetek. Tagja a Várhely és a Soproni Szemle szerkesztőbizottságának is.

A napokban jelenik meg két új kötete: az „Írom korom" című versekkel és műfordításokkal, és a „Minden élet szolgálat", mely tanulmányokat, kritikákat tartalmaz.

Sarkady Sándor vallja: akit Sopron varázsa megérintett, soha nem szabadul. Otthonra talált a városban, és iránta érzett szeretetének számos tanújelét adta. A december 14-i ünnepségen is büszkeséggel töltötte el, amikor felcsendült Sopron himnusza, melynek szövegét a Soproni József által komponált zenére ő írta.
– Ha Sopron szól, az én szavaimmal szól – jelentette ki a költő mosolyogva.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Madáretetőket tettek ki

A lesett hó miatt fontos a telelő madarak rendszeres etetése, olajos magvakkal, szalonnával, gabonával. A Széchenyi térre, a Washington parkba, a Jereván-lakótelepre, a Kőfaragó térre, illetve a Szent István parkba húsz, szépen kidolgozott madáretetőt helyeztetett ki Gergácz Gyula, a Soproni Városüzemeltetési Kft. főmérnöke. Tovább olvasom