Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

A város eláll a mélygarázsszerződéstől

Sopron - Eláll az SPT Mélygarázs Kft.-vel kötött szerződéstől az önkormányzat, miután a cég nem teljesítette vállalt kötelezettségét, mert a jogerős építési engedély kiadását követő egy éven belül nem szerzett használatbavételi engedélyt. A határidő lassan egy éve lejárt.
Újabb jogi lépésre szánta el magát a soproni önkormányzat a Petőfi téri mélygarázsügyben. A testület csütörtöki ülése felhatalmazta a polgármestert, hogy álljon el az SPT kft.-vel még az előző városvezetés által – 2006. január 19-én – kötött megállapodástól, amely az úgynevezett ráépítési és földhasználati jogról szól. A szerződésben az SPT Mélygarázs Kft. kötelezettséget vállalt arra, hogy a tervezett beruházás során megvalósuló építmény építési engedélyét a „jelen megállapodás aláírásától számított 1 éven belül megszerzi, továbbá vállalja, hogy az építkezést a jogerős építési engedélytől számított 12 hónapon belül megvalósítja".

Amennyiben a ráépítő a jelen pontban meghatározott határidőket nem tartja be, úgy az ingatlantulajdonost jelen megállapodástól való elállás joga illeti meg.

A mélygarázs ugyan ránézésre elkészült, de használatbavételi engedélye még mindig nincs, ráadásul peres eljárás tárgyát képezi. Az önkormányzat jogi álláspontja szerint a kft. megszegte a szerződést, ezért attól elállnak. Ebben az esetben úgy kell tekinteni, mintha meg sem kötötték volna. Megállapodás hiányában a polgári törvénykönyv vonatkozó szabályai szerint a garázs tulajdonjoga a földtulajdonos önkormányzatot illeti meg.

Kérdés persze, mit szól ehhez az SPT Mélygarázs Kft., amely vagy elfogadja az önkormányzat döntését – ebben az esetben az önkormányzat köteles megfizetni gazdagodását –, vagy bírósághoz fordul, vitatva a lépés jogszerűségét.

A létesítmény az önkormányzat szerint csak 1,085 milliárd forintot ér. Fotó: Magasi Dávid
A létesítmény az önkormányzat szerint csak 1,085 milliárd forintot ér. Fotó: Magasi Dávid

Az önkormányzat szerint a közgyűlés egy 218 férőhelyes, 1,1 milliárd forint költségvetésű mélygarázs létesítését hagyta jóvá, de a korábbi holding-vezérigazgató által megkötött szerződés már 2 milliárd forint összegből megépülő garázs bérbevételét tartalmazza. Húsz év alatt a bérleti díj 4 milliárd forint lenne. Az önkormányzat az építmény valós értékének megfizetése elől nem zárkózik el. Az általuk készíttetett építőipari igazságügyi szakvélemény a mélygarázs beruházási értékét a mellékköltségekkel együtt 1 milliárd 85 millió forintban állapította meg.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. nagyhal 2008. május 07. 16:56
  „A tudatlanság a félinformációból származik.
  A mélygarázst az SPT Kft. építette, és egy bank finanszírozta. Az önkormányzatnak egy fillérjébe sem került eddig. Ezért akarják olcsón megvenni. Eddig bérelni illetve üzemeltetni akarta a Holding. A Holdingnak nem kötelező üzemeltetni a mélygarázst, főleg úgy nem, hogy az nekünk városlakóknak sokba kerüljön. Az üzemeltetést piaci alapon kell megoldani, ha nem megy, akkor a város mondhatja azt, hogy a hiányzó összeget finanszírozza, ha akarja és mi is akarjuk.
  A mélygarázs egy üzlet és a bank sem ingyen adta a kamatokat és nem akar senki sem ingyen ott parkolni, de már szeretnénk ott parkolni.”
 • 28. nagyhal 2008. május 07. 16:49
  „Hello”
 • 27. Eccerűen 2008. április 29. 21:25
  „Sok hülye kommunista meg kommunista bérenc írogathat össze-vissza de ez akkor is Walter műve csak hát nem bírta megnyerni a választásokat EZ A BAJ!!! Meg az, hogy akik utána jöttek töketlenek...”
 • 26. Egy melós 2008. április 29. 17:54
  „A végefelé dolgoztam a mélygarázson. Jelenleg a szellőzés nincs is kész,nem működik,mivel verőemberekkel vitték el a nagy szellőzőmotorokat. Nem fizették ki a légtechnikásokat.Ami nincs kész,nem lehet átadni használatra.”
 • 25. Omnibus omnia 2008. április 29. 11:04
  „Fodor miről beszél, jogerős használatbavételi, illetve fennmaradási engedély nélkül igénybe vette, nagy hangon megnyította az Ógabona tér- Petőfi tér forgalomtól elzárt közutját. Hozzá nem értő polgármesteri intézkedése, mind a mai napig építési terület, megalapozottan volt törvény és jogszabálysértő.
  Minden mindenkiért, soproniakért helytelen városvezetői döntése sajnos az elmúlt kettő évben nem először maradt eredménytelen.”
 • 24. Don Kartács 2008. április 29. 06:03
  „Csak ezt a senkiházi Fodort kellene hátsón billenteni. Jön, perel a városlakók pénzén, okoskodik és szarhoz sem ért, azt kiabálja minden az előd hiábja és még arra sem képes, hogy befejezze a mélygarázst. Fennmaradási engedélyekre hivatkozik, meg szerződésszegésre, amikor már a legelső körben pont ő szegte meg. Ha keresztbe tesz egy kész ütemtervnek, akkor a kivitelező joggal nem fejezi be. Miért tenné? Fodor szerződést szegett, és joggal hagyja abba a cég. Nem fölös pénzeket kellett volna a haver ügyvédeknek elosztogatni, hanem rendesen befejezni a mélygarázst ésszel és az összes belvárosban parkoló autót oda lezavarni. Megjött volna az ára pár éven belül.”
 • 23. Nagy Imre 2008. április 28. 18:16
  „Ezzel a Petőfi teret rondították!!”
 • 22. Róbert 2008. április 28. 13:55
  „Nem adják ki az engedélyt, aztán utána arra hivatkoznak, hogy nem tartotta be az építő a megállapodást.Ügyes.”
 • 21. Álkövetkeztetés 2008. április 28. 10:40
  „Szörnyű, hogy Sopronban nem lehet megállni,parkolót kapni, a Raiffeisen Bank előtt parkolni. A város a mélygarázst egyáltalán nem használja, és a a Győri Polgármesteri Hivatal Műszaki Irodájára hivatkozik, hogy nem adta ki közel 6 hónapja a fennmaradási engedélyt.
  Javasolom a soproniaknak tartsanak a helyi jellentőségű ügyben népszavazást és minnél gyorsabban még az idegen forgalmi idény kezdete előtt május 1.-vel nyissák meg, vegyék hazsnálatba a mélygarázst.
  Vagy talán hajléktalan szállóként akarják a közeljövőben a mélygarázst üzemeltetni. A városban nincs hajlétalan szálló ?”
 • 20. soproni 2008. április 27. 23:49
  „Felborították a város forgalmát olyan indokkal, hogy milyen jó lesz majd nekünk, ha meglesz a mélygarázs, milyen sok parkoló lesz és milyen jól eloszlik majd a város forgalma. Így akartak tenni a tisztább környezetért (is). Ehelyett most kaptunk egy esztétikailag is elég érdekes mélygarázst, melyet a város nem hajlandó befejezni, kvázi a városunk marad "összevissza" forgalmú, s közben túrják a várkert´ meg ezt meg azt meg amazt... Szép, mondhatom... Ez Sopron! Ébresztő!”
 • 19. fc soproni 2008. április 27. 16:12
  „A Deák térbe fektetett pénz nem kellene valahonnan visszaperelni??
  Kérem fontolják meg nem érné e meg? Nem a pereket kell erőltetni hanem tenni a városért. Nem kicsit, sokat!!!!!!!!”
 • 18. Didi 2008. április 27. 13:00
  „A városvezetéstöl állnának el, sokkal jobban járna a város.”
 • 17. csike 2008. április 27. 09:29
  „Ez már a vég, amikor egy mélygarázs is politikai állásfoglalás tárgya lehet,bár én nehezen hiszem,hogy van jobboldali vagy baloldali garázsépítő ,de politikus az igen.Az ő érdekük a minél rosszabb annál jobb elv fenntartása az "ellenféllel szembe"!
  A független szakértő pedig nálunk nem létezik mert ha Á-t mond
  akkor büdös Kom.....,ha B-t akkor rohadt Fas... !! Mert az ország
  teljesen kétrészre szakadt a mi közreműködésünkel!!”
 • 16. Didi 2008. április 27. 08:13
  „Sorponyi!

  Bizonyos limitidö után, törlödik a hozzászolás. Már Én is jártam így.
  Nem gépíro lévén,nekem is több idöt vesz igénybe, és mikor eltünik, mindig a gutaütés kerülget.
  Tanulság! 2xkeveset, mint 1x sokat írni:-))”
 • 15. drHannibalLecter2 2008. április 26. 23:48
  „Agyrém!Sok az eszkimó, kevés a fóka.....magyarán sok az autó, kevés a parkoló.....”
 • 14. Sorponyi 2008. április 26. 22:08
  „Másodszor fordult elő, hogy a szerkesztöség az utolsó mondatnál tartav, letöröltea teljes szöveget.
  Kérdezem: Van idő vagy terjedelmi korlát? Netán létezik "tartalmi korlát" is ?
  A témával kapcsolatbak / most már röviden!/: Tisztelt városvezetők/Mindkét oldal/, nézzétek végra a város, az EMBEREK érdekeit, oldjátok meg az akármilyen hiányosságot és helyezzétek üzembe a létesítményt, mert azt azért építették!”
 • 13. Didi 2008. április 26. 19:13
  „Hógolyó!
  2,4mrd-nál is csak 48ezer a részed, nem 100 millio:-))
  De hát, Te tudod mennyit áldozol rá!”
 • 12. látó 2008. április 26. 18:39
  „A gáz az ,hogy a város kasszájában egy fia vas sincsen, nem 1,1 vagy 2,4 mrd!”
 • 11. Hógolyó 2008. április 26. 17:18
  „Kinek kellett egyáltalán mélygarázs?Megmondom!
  -Kéne egy mélygarázs.
  -Mennyi a részem??
  -100 millió.
  -Valóban kell mélygarázs.

  Az utakkal kéne foglalkozni.Tény,hogy kell parkolni valahol,de nehogy már a város pénzén megépítik,és még fizessünk is mindenért!!”
 • 10. valakimás 2008. április 26. 13:53
  „Arról nem is beszélve, hogy ha a beruházó nem hajlandó belemenni a független szakértői értékbecslésbe, akkor szerintem egyértelmű, hogy áron felül dolgoztak és le akarták húzni a várost pénzzel. Ha tényleg 2,4-be került, mint állítják ők és a szocialisták, akkor nincs mitől félniük, jöjjön a független szakértő, és akkor a fidesz kénytelen lesz kifizetni a pénzt. Persze ha nem mennek bele, vagy nem 2,4 lesz a vizsgálat eredménye, akkor nagyot buktak.”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Volán kivizsgálta a panaszokat

Sopron - Csokorra való panasszal kereste meg szerkesztőségünket Horváth Attila olvasónk, aki a helyi… Tovább olvasom