Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

A város átvenné, az állam már nem adja

Az Állami Szanatórium a jövőben is megőrzi önállóságát, legalábbis a legújabb fejlemények szerint.
Miközben az ország a kórházi struktúraváltás lázas napjait éli, addig kevés szó esett a soproni Állami Szanatóriumról, pedig az elmúlt hónapokban a figyelem középpontjában volt. Ugyanis egy hosszan tartó tárgyalássorozat végén úgy tűnt, az előző önkormányzat átveszi tulajdonjogát, működtetését, és egy igazgatás alá vonják az Erzsébet-kórházzal. Ebből semmi sem lett, de erről később. Jelenleg a legfontosabb hír az intézményről, hogy nem érinti az ágyszámcsökkentés, ezért dr. Szatmári György főigazgató szerint biztosított a szanatórium jövője, s úgy tűnik, megőrzi önállóságát is. Ebben az összefüggésben csak másodrendű kérdés számukra, hogy esetleg megváltozik a fenntartó, tehát nem a minisztérium, hanem az önkormányzat működteti majd az országos hírű intézményt.

Nos, akkor térjünk vissza az előzményekhez. Miért is nem kapta (vette át) Sopron a szanatóriumot, hiszen az elmúlt év őszén arról volt szó, hogy 2006 decemberében pontot tesznek az ügy végére. A minisztérium szerint azért, mert az ingatlanvagyon önkormányzati tulajdonba adásának egészségügyi feladatellátáshoz kötött feltételeit – amelyeket kétoldalú megállapodásban kívántak rögzíteni – az előző önkormányzat nem fogadta el. Hogy miről is volt szó, azt nem részletezték, de úgy tűnik, már nem is érdekes, ugyanis közben – miniszterváltás után – megváltozott az egészségügyi kormányzat álláspontja. Eszerint „a feladatellátáshoz kapcsoltan kincstári vagyon csak vagyonkezelésbe adás formájában bocsátható rendelkezésre az önkormányzat részére". Ez a gyakorlatban azt jelenti, a tulajdonjog marad az államnál, viszont a működtető lehet az önkormányzat.

Ez váratlan fordulat, mert – mint megtudtuk – az új városvezetés is átvenné a szanatóriumot, annak ellenére, hogy a Fidesz korábban ellenezte, mert burkolt privatizációt sejtett az ügy mögött. Az új városvezetés most úgy látja, garantálni tudják, hogy nem adják el a szanatóriumot és megtarthatja önállóságát is – legfeljebb a logisztika lenne közös az Erzsébet-kórházzal –, ezért átvennék az intézmény tulajdonjogát és működtetését. Erről értesítették Molnár Lajos minisztert, de választ még nem kaptak, igaz, a minisztérium szerint a városvezetés sem reagált még az ő álláspontjukra. Itt tart tehát napjainkban a szanatórium ügye: a város átvenné, de most már az állam nem adja, legalábbis a tulajdonjogot.

– Számunkra lényegében mindegy, hogy ki a működtető, ha megmarad az önállóságunk – válaszolta a Kisalföld érdeklődésére dr. Szatmári György. – Fontosnak tartom megjegyezni, az új városvezetés megosztja elképzelését a szanatórium vezetésével, ismerjük szándékaikat, amelyekkel egyetértünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szigorúan kell fellépni a hamisítók ellen

A Soproni borvidék nem támogatja azt a miniszternek szánt indítványt, amelyben több országosan ismert borászat a zárjegy visszaállítását kéri a hamisítás visszaszorítása érdekében. – Nem a zárjegyet kell újra bevezetni ahhoz, hogy kiszűrhetők legyenek a tisztességtelen pincészetek és borforgalmazók, hanem a törvényt kell szigorítani és érvényesíteni – fogalmazott a Soproni Hegyközségi Tanács elnöke. Tovább olvasom