Kisalföld logö

2017. 01. 16. hétfő - Gusztáv -6°C | -1°C

A Várkerület áldás és átok Sopronban

Akadtak törekvések, ötletek, de az elmúlt húsz év arra volt jó, hogy egyre csendesebb lett Sopron belvárosa.

A Fő tér felújítása apropót ad a kérdésnek: a rehabilitáció elegendő-e ahhoz, hogy élet, azaz forgalom is legyen a középkori falak közt? Vagy maradjon a nyugalom?

A történelmi atmoszféra, az egyedülálló hangulat, a csodás múltat idéző épületek ma már kevesek ahhoz, hogy tömegével vonzzák, megtartsák és pénzköltésre indítsák a turistákat. Az elmúlt években több próbálkozás is akadt, ami az idegenforgalom fellendítését tűzte ki céljául, a soproni belváros azonban továbbra is csendes – nagyon csendes. Milliárdokat költ éppen az unió, az állam és az önkormányzat a belváros rehabilitációjára, de vajon elegendő lesz-e a megújulás ahhoz, hogy élet is költözzön a történelmi falak közé? Az életet ebben az esetben a vendég, az üzlet és a forgalom jelentené.

A turistacsoportok évek óta átsétálnak (üzleti szempontból átrohannak) a belvároson. Meghallgatják az idegenvezető érdekes történeteit (az tényleg bőven akad) és magukban elcsodálkoznak a csenden. A néhány belvárosi lakó persze bizonyára örül a nyugalomnak. Nincs üzlet, tömeg és zaj. Van viszont rengeteg eladó ingatlan.

Az elbűvölő Új utcában – ahol egy szállodán kívül már minden üzlet (ajándékbolt, étterem) bezárt – 70 millióért árulnak egy két lakásból álló középkori házat belső udvarral. Igaz, rá kell költeni, s a homlokzatot erős szabályokkal védi a műemlék, de belül már összkomfort várja a vevőt. A tulajdonos elmondta, bár fáj a szíve, nem tud mit kezdeni a hatalmas ingatlannal. Bérlőnek sem kell, sokba kerül a fenntartása és bár alig húsz méterre van a városháza, mozgás sincs errefelé. Az utcában egyébként az ingatlanok több mint fele eladó vagy bérbe adó – azaz momentán üres.

Nemcsak az Új utcában, a Szent György utcában is árulnak lakást. Fotó: Magasi
Nemcsak az Új utcában, a Szent György utcában is árulnak lakást. Fotó: Magasi

A szomszédos Szent György utcában valamivel jobb a helyzet: itt még kitart két étterem és egy teázó, de üres vendéglátóhelyek is akadnak, holott a rendszerváltás után legendás fagyizók és kávéházak működtek itt. Az egyik igényesen felújított épületen hónapok óta transzparenst lenget a szél: ez az ingatlan eladó. A várfal menti házban két polgári lakás, egy garzon, háromszintes étterem, kávézó és egy egész pincerendszer van. Szedenikné Firtl Mariann tulajdonos-vállalkozó elmondta, ha vasárnap kinéz az utcára, sokszor bizony egy teremtett lelket sem lát. Szerinte az a baj, hogy nincsenek kis üzletek – ékszer- és ajándékboltok, butikok, porcelán- és csecsebecseárusok a történelmi utcákban. Még a Várkerület is jobb helyzetben van hétvégén, mert ha mást nem, a kirakatokat meg lehet nézni... – Nincs miért bejönni és itt maradni – mondja az üzletasszony, aki kis előrelépést azért lát, többek között a Várfal sétány jótékony hatásában is bízik. Szedenikék étterme egyébként mindennek ellenére közkedvelt, de a jövőben inkább egy másik vállalkozásukban dolgoznának, amiben nagyobb perspektívát látnak...

Dr. Winkler Gábor építész, egyetemi tanár a történelmi múltban keresi a csend okait.

– Az ókori Scarbantia kereskedőváros volt ugyan és a középkorban is úgy alakult a helyzet, hogy a házakat, amelyeket egy-egy család lakott, bornagykereskedők vagy zsidó üzletemberek lakták. A török idők viszont már szétdúlták ezt a „cityt": a zsidók elmenekültek, a borkereskedők a város szélére költöztek, a belvárosban pedig arisztokraták építettek palotákat. Újfajta, társadalmi élénkség alakult ki, de a XIX. században a gazdagok parkkal körülvett villáikba húzódtak a történelmi falakon túl, a belváros pedig hogy úgy mondjam, elprolisodott. Mindezek következtében több megváltoztathatatlan adottság is nehezíti a helyzetet: nem lehet a belvárosban parkolni, mert nincs hol, és alig akad üzlethelyiség. Ezek az épületek mindig is lakóházként funkcionáltak, s mivel műemlékek, legfeljebb az udvarok mélyén lenne lehetőség boltok nyitására – magyarázza a szakember, aki azzal maradéktalanul egyetért, hogy üzletekre lenne szükség. De nem mindegy, milyenre!

– A város szempontjából a Várkerület áldás, a belváros számára azonban átok. Tudniillik a butikok, kirakatok, teraszok ott vannak, ott sétál tehát a vendég is. Ennek ellenére el tudnám képzelni – és valószínűleg a kitörési pont is ez lehet –, hogy a Várkerület a lendületes, fiatalos, nyüzsgő turistacsalogató szerepet kapja, míg a belvárosnak a reformkori exkluzivitását kellene visszakapnia. Ide galériák, exkluzív üzletek és drága éttermek illenek, a magasabb igényszint kiszolgálására kell törekedni. Az első fecskék, mecénások már megérkeztek. Véleményem szerint el fog jönni az idő, amikor divatot teremtenek és a tehetős réteg számára sikk lesz egy-egy belvárosi ingatlan felújítása és birtoklása. De ehhez idő kell! – int türelemre dr. Winkler Gábor, aki szerint talán bele kellene nyugodni, hogy Sopronnak csendes belváros jutott. Ez is lehet exkluzivitás...


Belvárosi ingatlantörténelem

A történelmi belváros ingatlanjai a rendszerváltás előtt jórészt városi tulajdonban voltak. A tanács az egykori polgári otthonokból több kis lakást alakíttatott ki. A rendszerváltás idejére ezek állapota erősen leromlott. 1994-ben törvény tette lehetővé, hogy a bérlakásokban élők jelentős kedvezménnyel vásárolhatták meg otthonaikat. Amennyiben a lakó megfelelt a kritériumoknak és a műemléki hivatal sem támasztott akadályt, az önkormányzatnak el kellett adnia az ingatlant. A belvárosi ingatlanok túlnyomó többsége akkor került magántulajdonba.


Merész javaslat

Dömötöri László vállalkozó a kilencvenes években azzal a merész javaslattal állt elő egy városházi fórumon, hogy a belvárosi paloták földszintjéről ki kellene költöztetni a lakókat, s ott üzlethelyiségeket lehetne kialakítani. Ötletét elvetették. – Ma is azt mondom, a rendszerváltás után ez lett volna az egyetlen lehetőség a belváros felvirágoztatására – mondja a vállalkozó, aki maga is üzemeltetett közkedvelt fagyizót a belvárosban, ám amikor a gyalogosforgalom egyre kisebb lett, új lehetőségek után nézett. – Szeretem és tisztelem a soproni műemlékeket, de szerintem haladni kell a korral. Nem az a megoldás, ha csak nézzük a szép házainkat. Nyugaton is kirakatokat kaptak a középkori épületek, nem kell messzebb menni a jó példáért, mint Kismarton. Értő módon életet lehetett volna vinni a falak közé, de ez a hajó már sajnos elment – véli Dömötöri László.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. öröksoproni 2010. május 27. 11:05
  „Ja, és még egy dolog: ha már az ember befektetne a saját szülővárosába, ingatlan vásárlással, fejlesztéssel, elvárható lenne az Önkormányzattól, hogy a saját belvárosi ingatlanait (már ha még van ilyen egyáltalán) ne piaci áron értékesítse. Ez nem tudom hogyan működhet magánszemély esetében, de én úgy gondolom, hogy 70 millióért egy lepukkant belvárosi komplett házat lehet még vagy 10 évig árulgatni...
  Visszatérve: szívesen megvennék egy ingatlant, amibe legalább 50-80 milliót bele kellene fektetni, hogy megmaradjon a műemlék jellege, de mégis megfeleljen az elvárásoknak (akár a lakás, akár más funkcióját tekintve;maradjunk a kulturális céloknál), egyértelmű tehát, hogy még az unokáim életében sem fog megtérülni a befektetés. De nem is ez lenne a lényeg, hanem az, hogy a saját szülővárosom szépül. Ha a multik ész nélkül kapnak mindenféle támogatást: majdnem ingyen teket, adót ki tudja mikor fizetnek, és kiviszik a pénzt az országból, akkkor az minimum, hogy a városvezetés azt is szem előtt tartja, miből marad pénz a városban. Mert ha van program, jön a turista és költ.
  Remélem egyszer hazajutok...”
 • 26. soproni 2010. május 26. 20:31
  „24.Ez mind szép és jó lenne,ha így működne :) Én örülnék neki,ha másoknak sem okozna nehézséget pár száz méter gyaloglás ,illetve kerékpározás,mint ahogy nekem sem okoz gondot.”
 • 25. modernsopron 2010. május 26. 18:59
  „öröksoproni!
  a nyári hónapokban és a téli hónapokban is olyan szennyesztés van sopronban, hogy már túl magasok az értékek. nem szabad egy kis vidéki város budapesttel összehasonlítani !
  ha peströl jössz sopronba, persze hogy örülsz, hogy csend van. de ha itt laksz, életet akar az ember, és nem mindig ausztriába átmenni, ha igényes étterem, bolt, kiállítás, vagy másik programokra vágy az ember....
  azért nem járnak a pestiek a szép belvárosukba, mert most nem "sikk" odajárni. pesten mindenki a plázákba jár, ami egy szörnyü fejlesztés, mert kivisznek a belvárosból az életet. nézze inkább bécs felé. ott senki nem jár a plázákba (csak a külvárosiak), és az 1. kerületben, ill. a 6.-7.-ben (mariahilfer straße) van az élet, mert egyszerüen olyan hangulatosak, szépek ezek a környékeket, hogy mindenki oda megy (éttermek, mozik, színházak, boltok, galériák). sopron is lehetne egy kis bécs, ha politikai akarat lenne rá és a megfelelö fejlesztések megtörténnék!”
 • 24. modernsopron 2010. május 26. 18:54
  „soproni!
  aki a jövöben dolgozik a belvárosban vagy oda megy busszal, bringával, vagy van garantált melygarázs-parkolóhelye. más megoldás egyszerüen nincsen. ügyfelek is egy kicsit többet fognak sétálni.
  manapság már nem lehet házhoz menni autóval. meg kell szoknunk, hogy többet sétálunk. söt, egészséges is!
  áruszállítás a sétálóutcákon: naponta 10 óráig. kizárologosan bringások használhatnak az útat. nekik egy külön sávot kell kialakítani. képzeljenek el, milyen jó levegö lesz a belvárosban!
  bevásárló családok: vagy 10 óráig intézik a bevásárlásokat, vagy 17 óra után. de mindenkinek aki ott lakik, külön engedélye van a közlekedésre úgyis. minden lakáshoz egy garantált parkolóhely kell. új lakások csak melygarázs-helyyel szabad eladni.
  ennek ára van, aki egy régi belvárosban lakik. ez így van mindenhol a világon, nyugat európában kitünöen müködik, így sopronban is fog müködni. nem szabad mindig félni a változásoktól. csak egy biztos: így ahogy most van nem maradhat....”
 • 23. soproni 2010. május 26. 16:27
  „18.öröksoproni. Az átjárással kapcsolatban még csak annyit,hogy kb.20 méterrel kellenne kevesebbet gyalogolniuk az embereknek,ha a mi házunkat is megnyitnák a közlekedőknek,mert a közvetlen szomszédunk is átjáróház.Tiltakozni fogunk mi is,mert nem hagyjuk,hogy tönkretegyék a munkánk gyümölcsét az ódon falak közt meghúzódó kis "oázisunkat" akkor,amikor nincs se zöld terület,se fák,se virágok a belvárosban. Köszönjük a bíztatást és harcolni fogunk :) Eladó házat is tudnék a Templom utcában,de nagyon magas áron,pedig az az épület tökéletesen megfelelne kulturális rendezvények lebonyolítására. :)”
 • 22. soproni 2010. május 26. 16:10
  „A belvárosban nagyon sok pince áll kihasználatlanul ,amit a borászok figyelmébe ajánlanék,hasonló üzemeltetésre,mint a Gyógygödör és Cézás pince.Ezek a borozók nem hinném,hogy veszteségesen üzemelnek,mert elég közkedvelt helyek. Hiányolom még a fagyizókat,kis terasszal ,télen a sült gesztenyét,forralt bort,utcai zenészeket,akik hangulatot teremtenének. Eisenstadtban öröm a sétálóutcán végig menni,mert ott mindenki megtalálja a kedvére való szolgáltatást. Annak ellenére,hogy számomra is csak a belvárosban van lehetőség a parkolásra,én is amelett szavaznék,hogy sétáló utcák legyenek a Fő-tér környékén.
  modernsopron!Az ingatlanfejlesztések közt megemlítette az irodákat,ahova dolgozni járnának az emberek. A munkába járást vajon,hogy oldanák meg az ott dolgozók és az ügyfelek,akik csak képkocsival képesek közlekedni? így is gond van a parkolással,főleg ügyfélfogadási időben és az esküvők ideje alatt katasztrofális a helyzet.Nem az lenne a jó,ha kitiltanák a gépjárműveket az ódon belvárosból?A várkerület forgalma Ön szerint hol menne át,ha ott tiltva lenne? Sok az üzlet,ahol az árúszállítás csak gépkocsival és teherautókkal megoldott,nos és a szemetet is csak el kell szállítani valahogy ,ami azt jelenti,hogy így is sok autónak kellene behajtania a várkerületre.”
 • 21. LordByron 2010. május 26. 14:58
  „Szerintem az Új utcában a soproni borászoknak kellene hangulatos üzleteket kialakítaniuk a földszinti lakásokból átalakítás nélkül vagy minimális átalakítással. És tényleg kellenének drágább, előkelőbb éttermek, amik megtartanák a középkori hanulatot. Lehetne egy középkori fogadót korhű ruhás felszolgálókkal és korhű bítorokkal. Lehetnének olyan kis színházak, min a Pinceszínház, vagy kis galériák, kis fagyizók, ékszerboltok, stb. Mert tényleg elkesíerítő hogy szombat délután egy emberrel sem lehet találkozni a belvárosban.”
 • 20. öröksoproni 2010. május 26. 14:19
  „Modernsopron, Te soproni vagy? Mégis hol kellene közlekedni annak például, aki a Belvárosban/Várkerületen lakik? Vagy hazacipelni mindent mondjuk egy nagybevásárlás után, esetleg gyerekkel együtt? Persze lehet korlátozni az autósforgalmat, de azzal ugyanazt éred el, mint Pesten. Az emberek nem mennek a Belvárosba, ha mégis, nem vásárolni. Itt meg ugye meg is kellene élni valamiből. Azonkívül ha kiviszed a forgalmat a környező utcákra, azok fognak tiltakozni. Sopronban egyébként is állandóan fúj a szél, soha nem lesz oylan szennyezett a levegő, mint más városokban.
  És szerintem az anormális, ha az ember a szülővárosa helyzetét szubjektíven kezeli. Mert akkor talál mindenki számára megfelelő megoldást.
  Egyébként az én ismerőseim pont azért kedvelik Sopront - külföldiek is -, mert nem olyan zsongó, hanem nyugodt, pihenni lehet. Ismétlem, kellenek az igényes, sokszínű vendéglátó helyek, és én is azon a véleményen vagyok, hogy sokkal több kulturális esemény kell, ami igényes közönséget vonz. Aki meg tombolni akar, menjen máshova. Több kár van azok után, mint amennyi anyagi hasznot hoznának.”
 • 19. modernsopron 2010. május 26. 14:03
  „miért kell ilyen szubjektívan nézni a soproni helyzetet? valljuk be, hogy akkor él egy város, ha üt a szívét. csendes utcák, nyugalom legyen a kertvárosban, de ne a központban...ameddig az ember úgy szeretné élni a belvárosban mint a külvárosban, mindig problémák lesznek.
  szerintem a következö kellene sopron belvárosának:
  - EGY ÚJ, KORSZERÜ FORGALMI KONCEPCIÓ: kevesebb autó, több city-busz, kerékpár, de ahhoz kerékpárútakat is kell építeni, ami most nincsenek. Egy villamosra is kellene gondolkodni, sok hasonló városban üzemel 1 vonal. Ez egy igazi jövömutató projekt lenne.
  - VONZÓ LÁTV?NYOSÁGOK: a tüztorony csak egy régi, szomorú torony...miért nem lehetne jobban a központba rakni, rendezvényekkel, toronyzenével, fény-játékokkal, "tüztorony-örök" (visszaadni az eredeti funkciója neki). egyszer volt egy nyári mozi ott, az nagyon tetszett. így már az elkerülöröl látnánk, hogy ott "történik valamit" és sok ember bemenne a városba.
  - INGATLANFEJLESZTÉSEK: irodák-gasztronómia-kereskedelem. egy jó, egészséges keverék kellene. Így napközben dolgozni és vásárolni járnak az emberek a belvárosba, este pedig szórakozni.
  KÜLÖNLEGES ZÓNÁK KIALAKÍTÁSA: sétálórészek a Széchenyi téren, összekötve a Petöfi térrel, és a Kisvárkerületen. A Széchenyi tértöl a Pannónia szállodáig is sétálóutcává kellene átalakítani. A forgalom majd máshol megy át! Ez régi soproni tévedés, hogy a városi forgalom a Várkeren át kell vezetnie. Csak rövidítés, az az igazság!
  - VONZÓ RENDEZVÉNYEK: borünnep, SÜH nem elég! Olyan események ki kellene találni, amelyek nem léteznek másik városokban, és akkor elöttünk áll a világ és igényes dolgokoat tudunk bemutatni az ide látogatóknak. Nem csak gagyi és leromlott épületek....
  Majd várunk az önkormányzat elképzelése! Mikor számol be a Kisalföld arról?”
 • 18. öröksoproni 2010. május 26. 13:47
  „Kedves Soproni, én is tiltakoznék minden eszközzel, ha a zöld kertemből átjárót csinálnának!!! Minden tiszteletem azoké, akik ilyen nagy munkába fognak és szebbé teszik a lakókörnyezetüket, így nyilván nem Önnek szól a "szemrehányás". Nem hiszem, hogy ne lehetne valami olyan megoldással "vonzóbbbá" tenni a Belvárost, hogy ne hangyaboly legyen belőle, és minden ház átjáróházzá váljon. Van épp elég átjáróház, annyit tudjon már gyalogolni mindenki, hogy megkerül egy sarkot!
  Nem csupán lakást keresnénk, hanem egy házat, ahol kulturális eseményeket is lehetne szervezni. Nem hiszem, hogy vigalmi negyeddé kellene tenni a város legszebb részét.
  Szóval, nem feladni, megőrizni amit elértek!!!”
 • 17. soproni 2010. május 26. 13:32
  „16.öröksoproni! Mi is Sopron ódon belvárosában élünk és a lakóházunk belső udvarát önerőből és összefogással csinosítgatjuk,hogy szebbé tegyük a környezetünket. A városvezetés viszont tervbe vettte,hogy az eddig teljesen zárt udvarunkat megnyitja és átjáróház lesz.Ez a terv,ha megvalósul búcsut mondhatunk a szép,virágos,füves udvarunknak és elvennék a lakóktól és 7 kisgyerektől a zöldterületet. Természetesen mi tiltakozni fogunk a szolgalmi út bejegyzése ellen,mert nincs szükségünk arra,hogy idegenek tönkre tegyék a munkánkat és nyilvános Wc-nek használják az udvarunkat .Úgy látszik mégsem az a cél,hogy több legyen a zöldterület a belváros szívében. Sajnálom. (Eladó ingatlant viszont én is ajánlhatok és nem horror áron,ha megelégednének 82 m2-rel)”
 • 16. öröksoproni 2010. május 26. 10:58
  „Nagy szomorúságomra Budapesten élek ´95 óta. Remélem egyszer haza tudok költözni, mert ott is lesz munkalehetőség, de ez egy más téma. Én kifejezetten kedvelem a Belvárost, egyáltalán nem gondolom, hogy irodákkal kellene telezsúfolni. Pont az a jó benne, hogy csendes, ez persze nem kell, hogy a kihalt szinonimája legyen. Igen, kellene jó pár kávéház, cukrászda, étterem - csak ne mindegyikbe ugyanaz a választék legyen, mert annak mi értelme? A régi házakat nem bontanám le, de nagyon szép zöld belső udvarokat, kerteket lehetne kialakítani, már csak az ott lakók miatt is. Persze ezt megteheti az is, aki ott lakik. Nem kellene arra a bizonyos galambra várni...
  Mi a férjemmel nézegettük az eladó ingatlanokat, talán nem kellene horror áron kínálni őket, lenne befektető elég. Pl. mi is. És haza is tudnánk költözni...
  A Várkerületről viszont nem tiltanám ki az autókat és ezt a hülye fizetőparkolós rendszert is megszüntetném , találjanak más forrást a pénzbeszedésre. Budapest belvárosát is az teszi tönkre, hogy nem tudnak az emberek hol megállni, sőt, most már be se lehet hajtani, de azt tudomásul kellene venni, hogy az emberek autóval járnak vásárolni. Így talán a kis üzletek tulajdonosai nem mennének tönkre. Mindenestre erre a bevásárlóturizmusra már ráfizetett a város, ész nélkül építették a bevásárlóközpontokat, azt gondolva, hogy örökre tódulni fognak Ausztriából, most meg ott csúfoskodik egy csomó üres üzletház. Nem nagy baj, ha a fogászat és egyéb szolgáltatás miatt jönnek, de legyen más alternatíva is. Pl. a soproniakra is kellene gondolni, nem mindig más s...ét nyalni. Azt sem gondolom viszont, hogy késő estig legyenek üzletek nyitva, talán csak a tavaszi-nyári időszakban, erre ott vannak a város szélén az üzletek.”
 • 15. mindigatutit 2010. május 26. 09:58
  „14
  mi kezdődött el?”
 • 14. BLA 2010. május 26. 01:22
  „Nem a mostani varos vezetoket kell szabogatni!!!!!!!!!!!!! Negy ev alatt sokat tettek.Eloszor is kiganeznak!!!! A walter bizony epitett volna metrot az allomastol a walterskodaig!! Jol meggazdagodott volna o es a csaladja, mas nem erdekelte volna. A Varkerre meg egy szep nagy uszomedencet es jo nagy uveglapokat tett volna ugy, mint a Petofi es Deak terre. A kozepere egy melygarazzsal ugye? Es a kedves setaloknak meg leburkolta volna azzal a szep Deak teri jarolappal a Varkerit, amin meg szaraz idoben is seggre ul az ember. Megsugom, a kadarjancsi alatt sem ment a varos az egyrol az 1.1-re sem. Meg emlekszem mikor feher farmotoros buszok jartak(ketto) az egyes vonalon, ahol nemetul volt csak kiirva hogy ne dolj az ajtonak okor! A kettesen meg egy os matuzsalem rotta az utakat minden oraban, ha ki nem doglott. Akkor sem volt modern, most sem az a varos. De elkezdodott valami!!!!! az elmult 4 ev alatt. Villamos igen, aruhazak butikok, bodek NEM a belvarosba!!!! Lehet irodakat kellene, munkahelyeket bekoltoztetni? Nem a vasontodere gondolok itt! Ez egy mas belvaros, mint a Vaci utca. Ez igy szep!!!!!!!”
 • 13. Cloeon_dipterum 2010. május 25. 23:28
  „Szerintem elég meredek ötlet, hogy üzletekkel és Lidl meg Auchannal pakoljuk tele a történelmi belvárost. Hiszen tudjuk, hogy ma már nem cél az építészetben a szépség és az esztétika. Úgy vélem, jelentősen romlana a városkép, ha elcsúfítanánk ezeket az értékes épületeket. Ez így van jól, ahogy most. A Várkerületet már nagyrészt tönkretették ezzel. Az önkormányzat kidolgozhatna egy vonzó lakáshoz jutási programot ezekre az épületekre.
  Nem vagyok híve annak sem, hogy mindenhol zajongás legyen. Örömmel sétálgatok ezeken az utcákon, ahol gondtalanul kikapcsolódhatok. Aki más hangulatra vágyik menjen Budapestre vagy másik nagyvárosba, esetleg álljon ki a Csengeri közepére.”
 • 12. modernsopron 2010. május 25. 22:34
  „Aláírom a lenti véleményeket! Ház van a tetön!
  Amit én kivánok a soproni belvárosnak:
  - egy villamos mint régen amely összeközi Jereván a Györi úttal és átmegy az autómentesített Várkerületen.
  - több egyedi, turisztikailag is értékes rendezvény amely idevonz nemzetközi látogatók is , és nem csak a jereváni lakótelepröl. Hol itt a kreatívítás a helyi szervezö-irodáknál ?!?!
  - vállalkozók amelyek a helyi tulajdonságaira építenek ajánlatukat: poncichter borozók és elegáns éttermek, kávézók amelyek régen is voltak ebben a városban
  - egy automentes Várkerület szép fákkal, padokkal, szökökútakkal ahová öröm sétálgatni - mint egy olasz vagy francia belvárosban (ott azért mennek ki az emberek, mert egyszerüen olyan hangulatos, hogy nem lehet otthon maradni, nálunk még fordítva van: inkább otthon marad az ember, mert egyszerüen nem történik semmi, és csak szégyenfoltok vannak mindenhol, hogy deprimálva jövünk haza)
  - vonzó üzletek, kávézók, jazz-bárok, speciális éttermek és boltok, szép látvány-pékségek, cukrászdák, könyv- és régiség-piac a Kisvárkerületen, de nemzetközi láncok is (H & M, Tchibo, Benetton, Alexandra könyvesbolt...stb. olyan mint Kismarton, mondjuk ! ) - így már nem kéne Ausztriába menni, ha valami igényeset szeretnénk vásárolni. A Várkerület tele vagy gagyi boltokkal...
  - egy nyított forúm, ahol a soproniak mondhatnak véleményüket és javaslatait. Miért történik ebben a városban minden döntés zárt ajtók mögött?”
 • 11. ödenbürger 2010. május 25. 22:19
  „Személyesen tapasztalom én is, milyen unalmas, üres, vonzatlan és szépen kihal a soproni belváros. A jó boltok máshol vannak, a jó éttermek is (de szépen lassan ezekböl már sincs Sopronban). Nincsen hagyományos kávézók (ezek már a kommunisták tönkretették a 50-60-es években az államosítással). A teraszok a legforgalmassabb helyeken vannak (Széchenyi tér, az új Puskás is).
  A levegö egyre rosszabb, mert növekszik az autóforgalom. Az egyetlen példa ez a város a közös osztrák-szlovák magyar határrégió arra, hogy lehet tönkretenni egy város gazdasági szívét önkormányzati irányítás / vezetés nélkül. Minden Sopronhoz hasonló városban sikerült az utolsó 20 évben felújítani, autoforgalom-mentesíteni és új attrakciókkal tölteni a belvárost: Györ, Szombathely, Eisenstadt, Rust, Baden, Wiener Neustadt, Pozsony.....de mit látjuk itt? Képtelenség és arrogáncia, dillitantízmus és konzervatív, régimodi projektek, megvalósítása a helyi Önkormányzattól. A mostani Fö tér felújítása egy szép részlet lesz, de nem oldja meg a belváros problémait.
  Szenvedünk a tipikus soproni problémák alatt: vannak nagyon jó koncepciók és tervek, de be vannak zárva íróasztali ládákon a városházán... már lassan milliárdok adópénzeket költötték a városvezetéseket erre, és semmi nem valosúl meg tölük. Szabad kérdeznünk, miért ?
  A belváros csak egy modern, a mai korhoz jellemzö koncepcióval lehet megmenteni, korszerü rendezvényekkel, boltokkal, éttermek és más különlegességekkel. Miért nem lehetne Sopron a magyar ÖKO VÁROS, mint Freiburg Németországban: www.freiburg.de ? Hasonló város (nagyság) mint Sopron, és kitünö közlekedési megoldásokkal és zöld ötletekkel nemzetközi díjak nyert. Járták a mi politikusaink egyáltalán már külföldre (azaz Nyugat Európába), néznek Ök körül, ahogy másik városok fejlödnek és felvirágzanak, és itthon ahelyett hogy megoldások találjanak, mindig csak problémáznak ?!? Szomorú, felelötlen, egoista tölük.”
 • 10. kumpala 2010. május 25. 20:25
  „Üzlethelyiségek mellett irodákat, munkahelyeket kellene a lakások helyére teremteni, a lakóknak pedig csereingatlant ajánlani. Ez nem kitolás velük, ahogy már előttem is többen mondták, ott élni azért nem a lakhatás csúcsa. Igényes, korszerű nem olcsójános lakásért cserébe bizonyosan sokan élnének a lehetőséggel. Az ott dolgozók a turistákkal együtt már egész piacképes keresletet jelentenének, és élettel is megtelne a tetszhalott belváros!”
 • 9. FZ 2010. május 25. 20:05
  „A kocsikat mindenképpen ki kéne tiltani a belvárosból. Kezdhetnénk talán itt.”
 • 8. coolzsu 2010. május 25. 19:32
  „ez már több mint csend - unalmas, szánalmas, kihalt szellemváros...((( pár éve még volt élet, ma már nulla... - csak egy picike példa: pünkösd hétfőn, délután, harminc fokos napsütésben, százával sétáltak az emberek a Várkerületen, a belvárosban (igaz, elsősorban a borünnepnek köszönhetően), és sehol, egyetlen vendéglátós terasz nem volt nyitva! egyetlen cukrászda nem volt nyitva! a legközelebbi fagyizós hely a Széchenyi tér volt, pedig jónéhány akad útközben is.... - ez csak hozzáállás kérdése, mert igencsak megérte volna nekik kinyitni... mit akarunk így? felvirágoztatás... na persze....”
27 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ittasan lövöldözött a vadra

Engedély nélkül, ittasan lőtt vadra egy vadász Sopron térségében. Ellene büntető-, illetve… Tovább olvasom