Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

A válság fékez, az ajánlat marad

Sopron - Az októberi fórum óta csend van a meghiúsult egészségházprojekt körül. A napokban újabb fejezet kezdődik, ugyanis az önkormányzat egyeztetésre hívja azokat a patikatulajdonosokat, akik a társadalmi vita során felajánlották a régi rendelők felújítását.
Az önkormányzat az októberi fórumon azzal érvelt, nincs pénzük az alapellátás fejlesztésére. Ezért kezdtek tárgyalásokat a fővárosi beruházó ajánlatáról, aki a Selmeci utcában mintegy félmilliárdból modern egészségházat tervezett, földszintjén egy gyógyszertárral. „Az önkormányzatnak hatalmas felelőssége van a döntés kialakításában. A fővárosi beruházó és a Szebellédy ajánlata sem talált süket fülekre" – mondta az októberi fórumon a polgármester. Azóta tudjuk, a testület nem szavazta meg az új egészségház megépítését.

– Miniszteri rendelet határozza meg a szakmai minimumfeltételeket az alapellátásban is – kezdte dr. Amberger Erzsébet kistérségi tiszti főorvos. Sopronban azonnali megoldásra volna szükség, hiszen a feltételek megteremtésére 2008. december 31-e az utolsó időpont. A legfontosabb az akadálymentesítés és a négyszemközti orvos-beteg találkozó megteremtésének lehetősége lenne, s a várók, vetkőzők felújítása sem tűr halasztást. A mulasztás ugyan szankcionálható, komoly büntetést kaphatna az önkormányzat de ezzel még semmi nem változik, a lakosság egészségügyi alapellátását pedig folyamatosan biztosítani kell. Ezért a rendelők működésének felfüggesztése nem megoldás, tehát szóba sem jöhet, hiszen komoly betegforgalom bonyolódik a Lenkey és a Táncsics utcai rendelőkben – mondta el a Kisalföldnek a tiszti főorvos.A régi SZTK épülete kívül-belül felújításra szorul, de az EU-s követelmények a teljes akadálymentesítést is előírják, ez sem tűr halasztást. Fotó: Magasi Dávid
A régi SZTK épülete kívül-belül felújításra szorul, de az EU-s követelmények a teljes akadálymentesítést is előírják, ez sem tűr halasztást. Fotó: Magasi Dávid

Hogyan tovább? Született-e megállapodás a rekonstrukcióról, hiszen alternatívaként azt kínálták, felújíttatják a Lenkey és a Táncsics utcai rendelőket, amennyiben a város nem építtet új egészségházat (s nem hoz komoly versenytársat a város patikusainak) Sopronban? – tette fel a kérdést a Kisalföld a fórumon ajánlatot tevő Várnagyi Gergely gyógyszerésznek.

Péntekre megbeszélésre hívtak a városvezetők, s reméljük, hogy tájékoztatnak minket az elképzeléseikről – mondta Várnagyi Gergely.
Péntekre megbeszélésre hívtak a városvezetők, s reméljük, hogy tájékoztatnak minket az elképzeléseikről – mondta Várnagyi Gergely.

– Október közepén írtam egy levelet Fodor Tamás polgármesternek, melyben jeleztem, hogy a gazdasági válság miatt a gyógyszertárat nem kívánjuk átköltöztetni a Lenkey utcai rendelőbe. Hatalmas költség lenne ugyanis egy új patika kialakítása. Nehezebb a hitelhez jutás, magasabb a kamat, minden lépést alaposan meg kell fontolnunk. De tartjuk a rendelő felújítására vonatkozó ajánlatunkat. Péntekre megbeszélésre hívtak a városvezetők, s reméljük, hogy tájékoztatnak minket az elképzeléseikről – mondta Várnagyi Gergely.

– A héten megtartjuk az egyeztetést – jelentette ki Osváth András, a szociális és egészségügyi bizottság elnöke. – Elkészítettük az épületek felújításának költségvetését és a napokban szeretnénk találkozni a gyógyszertárak tulajdonosaival. Reményeink szerint így 1–2 héten belül választ is kaphatunk tőlük arra, hogy mi a jelenlegi álláspontjuk a korszerűsítéssel kapcsolatban, a korábbi ajánlatuknak megfelelően vállalják-e a jóval több mint százmillió forintos felújítás költségeit – tájékoztatott a bizottsági elnök.

A gyógyszerészek eredeti ajánlata

A Szebellédy gyógyszertár a Lenkey utcai rendelő, a Than Károly gyógyszertár a Táncsics utcai rendelő modernizálását vállalta eredeti ajánlatában. Költségeiket 150 millió forintra becsülték, ezért azt kérték, a város garantálja, hogy az orvosok 30 éven át az említett rendelőkben működjenek. Várnagyi Gergely azt is kérte, hadd költöztesse patikáját a régi SZTK földszintjére.


Olvasóink írták

 • 5. Telepathia 2008. december 04. 11:48
  „Tisztelt Várnagyi Úr! Ön egy tösgyökeres soproni család leszármazottja, nagyon bízunk korábbi ajánlatába. Megvalósításához nagyon sok erőt és egészséget kivánunk. Legyen szíves mutassa meg az önkormányzat
  vezetőinek mire képesek a soproni patikusok, az igazi soproni lokálpatrióták.”
 • 4. TancsKaszabell 2008. december 03. 21:04
  „Igen !Ez a téma nagyon bonyolult! A városnak nem csak a volt SZTK-ra kell figyelnie,hanem a többi házi orvosi rendelőre is. A körzetesítés okszerűen van kialakítva.
  Az épületek némelyike felújítást igényelne.A volt SZTK akkora hogy talán elférne benne egy vérvételi labor és röntgen egység is. Közben beugrott a fogászati ellátás igénye is.
  A kórház említett rendelői saját tapasztalatom szerint zsúfolt,óriási a betegforgalma,
  meglepő de ott rendes munka folyik!!!!.
  Ezt az egészet tisztességesen fel kell tárni,és megterveztetni az egész rendszert.
  Persze hozzáértő szakemberekkel ,nem pártbeli haverokkal.Legfőképpen nem Budapesten a pártközpontban!”
 • 3. Csabazs 2008. december 03. 20:22
  „Tudomásom szerint a Táncsics utcai rendelő tulajdonviszony nem tiszta teljesen!
  Valahol fcsoproninak igaza van, hogy a környéken kellene más megoldást találni,s meglehet, hogy olcsóbb is lenne!
  Sikert a gyógyszerészeknek és méltó hozzáállást a városvezetőktől!”
 • 2. TancsKaszabell 2008. december 03. 18:55
  „Örülök,hogy a város egészségügyi alapellátásának javítására tett ajánlatukat továbbra is fenntartják és szándéknyilatkozatnak tekinthető levelet irtak a város önkormányzati vezetőjének.A város lakossága minden bizonnyal egyetért a javasoltakkal,az
  ajánlatukkal.Az alapos megfontolással egyet értek,hiszen a kibontakozó válság aligha kedvez a befektetéseknek több okból is.
  Munkájukhoz sok sikert kívánok!
  Nehéz egy ilyen ajánlat elől kitérni.Megvalósul ?
  Igen én bizalmatlan vagyok,persze nem a gyógyszerészek összefogásával ,hanem a fideszes városvezetőkkel szemben.Eszembe jutnak az elmúlt időszakban tett nyilatkozataik amelyekben a válságról tudomást sem véve mindenért a kormányt teszik felelőssé.
  Nekem és sokaknak nem elfogadható ez a világlátás.
  Ettől már csak egy lépésre van ,hogy nyíltan azzal vádolják a kormányt, hogy tudatosan kárt okoz az országnak ,jelen nyilatkozataik szerint az önkormányzatoknak.
  Nos, azok akiket ilyen világlátás vezet, más gazemberségekre is képesnek tartom.

  Remélem ez az ügylet nem esik áldozatul sanda pártpolitikai elkötelezettségeknek,kézi vezérlésnek!”
 • 1. fcsoproni 2008. december 03. 16:53
  „Gyógyszerész Urak!
  Igen lecsökkent a lendület. A Táncsics utcai rendelő olyan állapotban van szerintem építészetileg, hogy kár arra pénz költeni. Körül kellene a környéken nézni és valami helyiséget felújitani tartósabb és célra vezető lenne. "Csak" két körzeti rendelő van ott, nem tudom városi ingatlan e ? Ezt felvetettem tanácsként az illetékesek biztos jobban tudják a valós helyzetet. De el kellene kezdeni a lépéseket ebben az ügyben.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lea, a legjobb Biblia-festő

Sopron - A tavalyi premier után idén is meghirdette a soproni Handler Nándor Szakképző Iskola… Tovább olvasom