Kisalföld logö

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

A vállalkozó hiába kérte a módosítást

Jogalkotással való visszaélés, ha az önkormányzat módosítja a Lövér-rendeletet – jelentette ki ifj. dr. Arszin Miklós ügyvéd, annak kapcsán, hogy a Sopron Holding Rt. megvásárolja a Lövér körúti apartmanházat.

Jogalkotással való visszaélés, ha az önkormányzat módosítja a Lövér-rendeletet – jelentette ki ifj. dr. Arszin Miklós ügyvéd, annak kapcsán, hogy a Sopron Holding Rt. megvásárolja a Lövér körúti apartmanházat. Az ingatlan korábbi tulajdonosa 2003-ban kérte a rendelet módosítását, de választ nem kapott.

Eladhatatlan apartmanok

Az egykori Szilenció üdülő helyén épített 72 lakásos apartmanházat és a hozzá tartozó területeket megvásárolhatja – az önkormányzat döntése alapján – 800 millió forint hitelből a Sopron Holding Rt. (Erről a Kisalföld február 11-i számában írtunk, „Kijátsszák a Lövér-rendeletet?" címmel.) Az üdülőapartmanok gyakorlatilag eladhatatlanok voltak, az önkormányzat mégis úgy döntött, megveszi az ingatlant, és mint Beck György, a holding vezérigazgatója nyilatkozta a Kisalföldnek, szorgalmazzák az övezeti besorolás megváltoztatását, mert így az üdülők átminősíthetők lakásokká, amelyekre van igény és így pluszbevételhez jut a város. Az elképzelés azonban több sebből is vérzik. Egyrészt azért, mert az ingatlan egyik korábbi tulajdonosa hiába kérte az önkormányzatot, hogy változtassák meg az üdülőövezeti besorolást, még válaszra sem méltatták. Így aztán gyakorlatilag tönkrement a cég.

Nem érkezett válasz

– A Lövér Lakópark Kft. még 2003 októberében írt levelet a polgármesternek, hogy módosítsák a besorolást, de a mai napig nem érkezett válasz – mondotta Nagy Ferenc, a kft. egykori ügyvezetője. – Úgy éreztük, a város is jól járna, mert a kórház számára – tízéves időtartamra – ingyenes bérlőkijelölési jogot ajánlottunk fel két lakásra. Mivel az üdülők közül csak néhányat sikerült értékesíteni, előbb-utóbb elkerülhetetlen volt, hogy a bank felmondja a hiteleket, ráadásul a kivitelező FÉSZ Rt.-nek is tartoztunk már 280 millió forinttal. Az elmúlt év őszén szólított fel bennünket a CIB Bank, hogy adjuk át az ingatlant a Fészek Kft.-nek. Máig sem értem, hogy a követelést miért adták át a FÉSZ Rt. tulajdonosaiból, dolgozóiból alakult kft.-nek. Tőlük vásárolja most meg a holding az ingatlant.

Jogi aggályok

Az önkormányzat tehát a saját érdekében megteszi – legalábbis tervezi –, hogy megváltoztatja a terület besorolását. Ez azonban jogi aggályokat vet fel, legalábbis ifj. dr. Arszin Miklós ügyvéd szerint.
– Bár jogászként nem tisztem minősíteni az önkormányzat, illetve a Sopron Holding Rt. vagyoni helyzetét, azt azonban meglepőnek tartom, hogy a köztudottan eladósodott helyzetben lévő város – cégén keresztül – 800 millió forint hitelt készül felvenni egy versenyeztetési eljárás nélkül kiválasztott pénzintézettől. Ugyanis ebből kívánja megvásárolni a vagyonkezelő a jelenleg piacképtelen apartmanházat és a hozzá tartozó területeket. Abban az esetben, ha az önkormányzat ezt a beruházást oly módon próbálja meg nyereségessé tenni, hogy a korábbiakban az általuk meghozott szigorú rendeletet megváltoztatják, úgy, hogy erre a területre a korábbinál piaci szempontból kedvezőbb lakóövezeti besorolás vonatkozzon, akkor ez a rendeletmódosítás a jogalkotással való visszaélés eseteként minősíthető.

Ennek az álláspontnak az alapját az Alkotmány, az önkormányzati törvény, illetve az 1987. XI tv. 17. §-a képezi, miszerint: „Jogszabályt akkor kell alkotni, ha a társadalmi-gazdasági viszonyok változása, az állampolgári jogok és kötelességek rendezése, az érdek-összeütközések feloldása azt szükségessé teszi." Alapvető jogalkotási elv a jogszabályok normativitása, azaz nem lehet azzal a céllal rendeletet hozni vagy azt módosítani, hogy egy gazdasági társaságot – piaci helyzetét tekintve – előnyhöz juttassunk, vagy azt nyereségessé tegyünk.

Kártérítési igény

Az ügyvéd kifejtette, jogelméleti síkon egy ilyen célú rendeletmódosítás komoly alkotmányos aggályokat vet fel. A gyakorlatban pedig azzal is számolnia kell az önkormányzatnak, hogy azok, akik korábbi tulajdonosként sikertelenül kérték az övezeti besorolás átminősítését, kártérítési igénnyel léphetnek fel, mert feltételezhetik a jogalkotó, vagyis az önkormányzat rosszhiszeműségét.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alexanderre hosszú kezelés vár

Két nehéz hónapon van túl az Árvai család. Az első jeleket, hogy Alexander beteg, még decemberben vették észre. Először nem gondoltak komolyabb bajra, de a kisfiú egyre fáradékonyabb lett. Aztán következtek a neurológiai vizsgálatok és Debrecenben kiderült: agydaganata van, de nem lehet műteni. Tovább olvasom