Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

A választások előtti nap demonstrálhatnak a fegyveresek

Portálunk információi szerint akár a választások előtti napon tarthatnak demonstrációt a rendvédelemben dolgozók érdekit képviselő szakszervezetek. A tűzoltók szinte biztosan ott lesznek.

Szeptember 20-án ült össze Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fórumának (SZÉF) munkavállalói oldala által megalakított demonstrációs bizottság.

A Belügyminisztérium épülete előtti demonstrációt akkor tartják meg, ha a szakszervezeteknek nem sikerül megegyezésre jutniuk a kormányzat képviselőivel a SZÉF pénteki ülésén, és változatlan formában kerül a kormány elé az egyes rendészeti tárgyú törvények módosításáról szóló törvénytervezet.

A leendő demonstráció előzménye:

A napokban tárgyalt a rendvédelmi törvény módosításáról a SZÉF, melyen Pintér Sándor Belügyminiszter a Kormányt képviselte. A javaslatok olyannyira kiverték az érdekvédőknél a biztosítékot, hogy a megbeszélését beszüntették.

- Az előterjesztések egyik pontja az volt, hogy megszüntetik a SZÉF-et - mondta el Nagy Gábor, a Hivatásos Független Tűzoltók Szakszervezetének gazdasági ügyvivője.

- Ragaszkodunk ehhez a fórumhoz, mivel a fegyveres és rendvédelmi szervek több minisztériumhoz tartoznak, így célszerű a legmagasabb, kormányzati szinten tartani az egyeztetéseket. Annál is inkább, mivel a hivatásosok életkörülményei, életpályája hasonló.

A SZÉF-ről

A SZÉF munkavállalói oldalát a fegyveres és rendvédelmi szervek (rendőrség, tűzoltóság, polgári védelem, katonaság, vám- és pénzügyőrség, büntetés-végrehajtás és nemzetbiztonsági szervezetek) országosan reprezentatív szakszervezetei alkotják.


Nagy Gábor így folytatta: számon kérhetik például a tűzoltóktól, hogy rendezett körülmények között éljenek, viszont a jogosan járó illetményeinket sem kapjuk meg. Egy másik módosítás szerint létrehozzák a megbízhatósági vizsgálat intézményét. Nem lehet tudni, ki fogja ellenőrizni az ezt végző szervezetet. Meglepő, de igaz: a tagjaik több bűncselekményt - cserbenhagyást, megrontást, embercsempészetet, bordélyház üzemeltetést is - is elkövethetnek retorzió nélkül.

Nagy Gábor hozzátette, egy másik javaslat azt tartalmazta, hogy a feddhetetlenséget visszamenőleg is bevezetnék. Így például felmentés várhat azon rendőrre, tűzoltóra, vagy büntetés végrehajtóra, akinek a felesége ellen APEH vizsgálat miatt, büntető eljárás indul, vagy éppen rosszban van a szomszédjával.


- A célokkal egyetértünk, vissza kell szorítani a meglévő korrupciót és rendet kell teremteni, de nem a kormány által javasolt módon. A munkavállalói oldal felvetette: mindenki essen át a "C" típusú átvilágításon - hangsúlyozta Nagy Gábor, aki a soproni tűzoltóságon teljesít szolgálatot. - Mindezeken túl a szolgálati hely megváltoztatásával úgy kényszerítik ingázásra a hivatásosokat, hogy nem gondoskodnak anyagi és szociális biztonságukról.


A tűzoltó szakszervezet véleménye
Sajnálatos módon a korábbi ígéretekkel ellentétben nem történt előrehaladás a tűzoltókat érintő túlmunkaperekben. Több, a Belügyminisztériumban történt államtitkári szintű egyeztetést követően sincs előrelépés, sőt lassan rosszabb a helyzet, mint a perek megindításakor 2007-ben. Idestova hét évvel ezelőtt ledolgozott túlmunkák kifizetése a mai napig nem történt meg és nem tudjuk, hogy egyáltalán valaha megtörténik-e, annak ellenére, hogy jogalap tekintetében 18 legfelsőbb bírósági döntés született. A túlszolgálatért járó fizetség összegszerűségében nincs megegyezés. Félünk attól, hogy akárcsak az árvízi túlmunkák esetében, itt is pár száz forintos óradíjjal fognak számolni a minisztérium jogi képviselői. A kormányváltást megelőző időszakban ugyanazok a jogi képviselők jártak el az akkori ÖTM képviseletében, mint most a BM képviseletében és akkor rendkívül cinikus módon azt az álláspontot képviselték, hogy elismerik a tűzoltók által ledolgozott túlszolgálatot, azonban véleményük szerint azért nulla forint jár. A túlmunka perek 2006 decemberében indultak meg, és eddig egyedül a szombathelyi kollégák kapták meg a jogosan járó pénzeket. Úgy tűnik, még éveken át tartó pereskedés és bizonytalanság fogja övezni a hivatásos tűzoltók mindennapjait - közölte Gyenge Koppány HTFSZ elnökségi tag, ügyvivő.


A munkavállalói oldalt képviselők úgy döntöttek, hogy szeptember 20-ra összehívják a demonstrációs bizottságot. Ekkor döntenek arról, hogy mely szakszervezetek csatlakoznak a demonstrációhoz és azt mikor tartják meg. Az bizonyos, hogy a HTFSZ a tagok között lesz. Az érdekvédőknek eltökélt szándékuk, hogy folytassák a tárgyalásokat. Ám, ha ez nem sikerül és nem veszik figyelembe a javaslataikat, akkor készek az utcára vonulni.


Pintér Sándor álláspontja:

Pintér Sándor kifejtette, a SZÉF-nek addig volt értelme, amíg valamennyi fegyveres és rendvédelmi szervet képviselte és valamennyi szervezetre vonatkozott a hivatásosok szolgálati viszonyáról szóló törvény (HSZT). A honvédséget azonban kiemelték a HSZT hatálya alól és külön törvény született rá. Így ha nincs közös jogszabálya, akkor a SZÉF elveszíti jelentőségét - idézte a távirati iroda.

A belügyminiszter szerint cél a korrupció visszaszorítása és ehhez kérte a szakszervezetek támogatását. Jelezte: nyitott arra, hogy ne csak a hivatásosokra terjedjen ki a megbízhatósági vizsgálat, ezzel kapcsolatban várta a szakszervezet pontos javaslatát. Szerinte pedig pontatlan az a szövegrész, amely az ellenőrzés során elkövethető bűncselekményekkel foglalkozik. Álláspontja szerint egyetlen bűncselekményt lehet elkövetni az ellenőrzés során, a hatóság félrevezetését. Vagyis, hogy például az ellenőrző azt állítja, találta azt a pénzzel teli táskát, amit a kapitányságra bevitt.

Olvasóink írták

 • 19. BsBe 2010. szeptember 23. 05:27
  „Én is sajnálom, és a munkájuk miatt tisztelem őket.
  De a tény azonban akkor is az, hogy ők (is) választották ezt. Átverték őket? hát persze meg még sokat másokat, akik "bedőltek"
  Pedig félő, hogy ez csak a kezdet.
  - Kövér László szerint szükség van az internetre vonatkozó törvényi szabályozásra (cenzúrázására)
  - A Fidesz, az összes média ellenőrzését egy médiatanácsba kívánja összpontosítani, s ugyanakkor a lehető legnagyobb mértékben szabályozni szeretné az összes média tartalmát, beleértve az internetes médiát is.
  - Orbán Viktor kormányának senkire sem kell tekintettel lennie. A parlamentben kétharmados többsége van, s ezért nem kell keresnie a megegyezést sem az ellenzékkel, sem a szakmai, sem a civil szervezetekkel. Orbán Viktor a kormányzó Fideszben korlátlan uralkodóként viselkedik, aki az áprilisi megsemmisítő választási győzelem után megpróbálja keresztülvinni a vezetése alatt egyesített nemzet vízióját, amely nemigen tűri a kritikát és a vitákat.
  - Körlevélben kaptak instrukciót a kormányzati szférában dolgozók az új ruhaviselési szabályokról . Mely szerin térdet fedő ruhadarabban, esetleg nadrágkosztümben ildomos megjelenni a minisztériumokban.
  (ezt már egyszer Mitnyan György alaposan megrendszabályozta volna. Elképzelése azt tartalmazta, hogy a hölgyek szoknyája maximum 2-3 centit villanthat ki a térd fölött, de ezt is csak akkor, ha tökéletes lábbal vannak megáldva)

  Szóval.”
 • 18. igazságpillanata 2010. szeptember 22. 20:19
  „16.
  Sajnálom őket, mert szinte ingyen dolgoznak, és átverték őket...
  Csak ilyenkor az embert azt mondja, hogy Ti választottátok őket.
  Ennek ellenére teljesen igazuk van!!!”
 • 17. őzikeszem 2010. szeptember 22. 09:29
  „Zeta62
  Szerinted ellenőrizni fogják őket?
  Én nagyon kétlem.De kíváncsi lennék én is!”
 • 16. BsBe 2010. szeptember 22. 05:29
  „Egyetértek igazságpillanata 2010.09.20. 18:10
  Sok tűzoltó és nem tűzoltó erre szavazott. Az ima meghallgatásra talált. ahogyan kérték itt vannak! Orbán, Pintér és a többiek jönnek. Most nem tüntetni, hanem örülni kell. Alig telt el száz nap, és már tüntetnek?
  (meg is érteném, ha ezt nem az ország kétharmada szerette volna - feltehetően ebben a fegyveres és rendvédelmi szervek (rendőrség, tűzoltóság, polgári védelem, katonaság, vám- és pénzügyőrség, büntetés-végrehajtás és nemzetbiztonsági szervezetek) dolgozóinak szavazata is benne van)”
 • 15. zeta62 2010. szeptember 21. 22:30
  „Arra azért kíváncsi lennék, amikor a főmaffiózót ellenőrzik...”
 • 14. Dwatson 2010. szeptember 21. 20:54
  „A tűzoltóknak is van fegyverük:(víz)ágyú”
 • 13. anatole 2010. szeptember 21. 17:36
  „Végre, valami történik még ha enyhén kacsa hírre is utal. Egy hatalmas tömeg mozdulást kellene tenni, és ezt a hivatali emberek tehetnék meg. Rendőrök, hm, nagy lenne a magyarnak, szájon vágná az igazságszolgáltatás a politikát. Azonnal munkahely teremtődne. Csökken az élelmiszerek ára. Az üzemanyag is olcsóbb lenne. Hű de jó lenne egy forradalom. De ez csak álom. Újra megyünk a boltba ahol közlik, megint emeltek. Postával jön a levél mert emelkedett a kamat és a vele járó összes költség. Kerülgetjük a feldúlt köz utat ami már lassan a polgármesteré lesz s így sportoltatja a Szegedieket például. Apropó, a szegedi polgármester még nem küldte el a polgároknak a Szeged térképet mert az itt született emberek is eltévednek az akadály torlaszok között az utakon. Tehát, nem tudom ki volt az az újságíró aki ezt a cikket közre adta, de köszönjük neki, egy pici bátorítást adott. No nem 56-ot akarjuk mert sokan nem is tudják mi is az. A szocik akkor félrevezették a magyar népet a holokauszti dilemmával. Legalább ha most lenne egy kiruccanása a jobb létért a rendőröknek, és az ide tartozó hivataloknak kegyetlen jó lenne. No de álmodj magyar, s ha felébredtél korgó gyomrodat utasítsd rendre.”
 • 12. c77 2010. szeptember 21. 13:34
  „9
  Megint igazat irtál!”
 • 11. Fefe72 2010. szeptember 21. 06:57
  „Nagyon precízen választották ki a demonstráció napját. A vlasztásokkor pl a rendőrségen már fokozott szolgálat lesz elrendelve. Szabadnap, szabadság nuku. Akkor ki is fog demonstrálni?”
 • 10. SPS 2010. szeptember 21. 00:21
  „6. értelem 2010.09.20. 20:52

  Ki a maffiózó, ki maffiózó..., hát a T. Péter, akivel anno a Pintér összerúgta a port a Józsefvárosi piac "örzése és védése" miatt...”
 • 9. Csetneky 2010. szeptember 20. 23:04
  „6-os /aki álnéven szerepel/

  "A választások előtti nap demonstrálhatnak a fegyveresek

  Portálunk információi szerint akár a választások előtti napon tarthatnak demonstrációt a rendvédelemben dolgozók érdekit képviselő szakszervezetek. A tűzoltók szinte biztosan ott lesznek. "

  Szerinted mit kellene még elolvasni, szövegértelmező bajnok barátom? Egyértelműen írják, hogy a fegyveresek demontsrálhatnak. Utána meg egyértelműen írják, hogy a tűzoltók szinte biztosan ott lesznek. Ez a két dolog a magyar nyelv jelenleg érvényes szabályai szerint egyértelműen azt jelenti, hogy a tűzoltók is fegyveresek. Pedig nem azok.
  Egyébként ne csüggedjél, nem te vagy az első szövegértelmező bajnok és persze, az utolsó sem. Csak nem kellene álnéven írni. :)”
 • 8. 102Sopron 2010. szeptember 20. 22:57
  „Aztán mindenki kap egy poroltót, egy fegyvert. a "csináld magad" mozgalom keretében, megoldja mindennapi gonjait.

  Aki van is próbál mielőbb leszerelni.

  Ha jól tudom, a fent említett foglalkozások mindegyike hatalmas létszámhiánnyal küszködik.

  Csak így tovább! GRATULÁLOK!”
 • 7. Dwatson 2010. szeptember 20. 21:04
  „Orbán nagyon hallgat,szerintem ez rosszat jelent,mert ha valami népszerű intézkedésre készülne,akkor arról már tudnánk még a választások előtt.Szerintem a tűzoltók ugyanazt a jelzésértékű béremelést fogják kapni mint a pedagógusok(nekik már beintettek).”
 • 6. értelem 2010. szeptember 20. 20:52
  „Pintér Sándor egyszer elmondotta volt,hogy a Józsefvárosi piacot a maffia tartja a kezében. Aztán kiderült, hogy az Ő és baráti köre tulajdonát képezi, illetve Őző-védő cégei irányítják. Most akkor ki a maffiózó ?
  Persze tudni kell, hogy a maffia egyik legfontosabb eszköze a részekre tagolás és az így történő uralkodás mindenütt a világon. Miért lenne ez másként nálunk?
  Csetnekine csak annyit, hogy a teljes bevezetést el kellene olvasni azután hülyeséget írni! Főleg a SZÉF tagjairól szólót!”
 • 5. igazságpillanata 2010. szeptember 20. 18:10
  „Sok tűzoltó új kormányt szeretett volna.
  Uraim ahogyan Önök kérték itt vannak!

  Tessék nem kimenni tüntetni!”
 • 4. SPS 2010. szeptember 20. 16:46
  „2. szocdem 2010.09.20. 14:22

  Igazad van ekkora baromságot.

  Éljen és virágozzon a nagy fidesz önkényuralom!”
 • 3. Csetneky 2010. szeptember 20. 14:26
  „Ezek szerint a tűzoltók is fegyveresek? Én még egyiknek az oldalán sem láttam pisztolyt és tudomásom szerint lövészetre sem járnak, de lehet, hogy csak én nem vettem észre.”
 • 2. szocdem 2010. szeptember 20. 14:22
  „"Így például felmentés várhat azon rendőrre, tűzoltóra, vagy büntetés végrehajtóra, akinek a felesége ellen APEH vizsgálat miatt, büntető eljárás indul, vagy éppen rosszban van a szomszédjával."

  EZ ÍGY AHOGY VAN AGYRÉM!!

  TÜRKMÉNBASIK EZEK VAGY ÁLLAMFÉRFIK??? A jelek szerint inkább egy rakás moralista félművelt parnevű pojáca a hatalom bírtokosa!

  Nem kéne bántani a rendőröket Viktorka, mert egy év mulva ki a fene véd majd meg benneteket??????”
 • 1. imre1964 2010. szeptember 20. 14:00
  „Pintér Sándornak is van vaj a fején nem is kevés,vele kellene kezdeni.
  Visszatért az önkényuralom csak mast Fidesznek hívják nem kommunizmusnak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Díjat nyert a Velux kiadványa

Fertőd - A Velux cégcsoport által kiadott Daylight & Architecture magazin nyerte el 2010-ben a BCP… Tovább olvasom