Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

A vakáció veszélyes üzem

Sopron - Megérkezett a vakáció, de az önfeledt napok az átlagosnál is több veszélyt rejtenek. A felügyelet nélkül maradó gyerekek többnyire sokkal szertelenebbek, mint ha szüleik figyelik őket.
Nyaranta előkerülnek a biciklik, a gördeszkák, a focik is a szoba sarkából, s ha a csemeték nem eléggé óvatosak, kisebb-nagyobb balesetekkel végződhetnek a vakációs hétköznapok. De nem csak az utca számít veszélyes üzemnek, legalább ugyanannyi baleset történik otthon, a négy fal között, mint a tereken. A zsúfolt lakás, az elhanyagolt környezet, a kóbor kutyák, nyitott aknák miatt könnyen bekövetkezhet a tragédia. Előfordul, hogy gyerekek mérgező növény rágcsálása vagy háztartási vegyszerek miatt kerülnek kórházba.

– Tapasztalataink szerint a leggyakoribbak a biciklisbalesetek, komoly sérüléseket szenvednek a gyerekek a lejtőkről, hegyi utakról leszáguldva. Sok a sportbaleset is, sajnos nap mint nap tapasztaljuk, hogy sokszor elveszítik a fejüket, s nagyon vadul játszanak a fiúk – mondta dr. Tóth Péter gyermekorvos.

A balesetek műtéti listáját a koponya- és a csonttörések vezetik. A napszúrás, az égések, a hőguta, a mérgezések is adnak feladatot a gyógyítóknak.

A külsérelmi nyomokkal járó balesetek mellett mérgezések is előfordulnak olykor. A legkisebbek vonzódnak ugyanis az őrizetlenül hagyott tarka flakonokhoz, dobozokhoz. A lakásban a nagymama szem előtt hagyott színes gyógyszerei jelentik a legnagyobb veszélyt, a kisgyerekek gyakran cukorkának nézik, s beszedik a pirulákat.

Jó tanácsok
Dr. Tóth Pétertől, a soproni kórház gyermekosztályának vezető főorvosától a Kisalföld megtudta, mérgezés esetén a legfontosabb, hogy a gyereket minél előbb orvoshoz szállítsuk, s vigyük magunkkal annak a szernek a dobozát is, amiből vélhetően beszedett a gyerek. – Égési sérülés esetén elengedhetetlen az azonnali hűtés, tegyük a sérült testrészt a csap alá, és hosszú ideig folyassuk rá a hideg vizet. Nagy kiterjedésű égés esetén vagy ha hólyagok keletkeznek, steril lappal fedjük be a sebet s vigyük a kis beteget kórházba – tanácsolta a gyermekorvos.hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leszállított áron, de eladták az utolsó apartmant is

Sopron - Újabb lakások építését tervezi a Sopron Holding a Lövérekben, az apartmanház mellett.… Tovább olvasom