Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

A vadludak életét kutatják

A világ tizenhárom országából érkeztek vadlibákkal foglalkozó szakemberek Sopronba egy konferenciára.
A világ tizenhárom országából érkezett – többek között angol, holland, spanyol, lengyel és észt, indiai és japán – résztvevőkkel rendezik meg Sopronban a Wetland International nemzetközi szervezet vadludakkal foglalkozó csoportjának konferenciáját, amelynek a Pannonia Med Hotel ad otthon. A rendezvény jubileuminak is tekinthető abból a szempontból, hogy húsz éve kezdődött meg a hazai vadlúdállomány feltérképezése.

– A szervezet minden évben, az idén kilencedik alkalommal rendez találkozót a vadludakkal foglalkozó szakemberek számára, ahol beszámolhatnak az éves kutatási eredményekről, javaslatokat, megállapításokat tesznek az egyes fajok védelmére vonatkozóan, vagy az élőhely-gazdálkodással kapcsolatban. Erre a mostani, soproni rendezvényre mintegy 45 képviselő jött el – mondja dr. Faragó Sándor, a szervező Nyugat-Magyarországi Egyetem rektora, aki egyben a házigazda tisztét is betölti.

Kattintson a képre >>
A vadludak biológiája, ökológiája, védelme és a vonuláskutatás a témája az elhangzó előadásoknak, illetve a kiállított posztereknek. Több foglalkozik például a globálisan veszélyeztetett kis lilik védelmével. Előadás hangzik el a Hortobágy, a tatai Öreg-tó és a Fertő-táj libáiról, a bütykös ásólúd elterjedéséről. Az Indiából érkezett szakember az indiai lúdról beszél, arról a fajról, amelyben elsőként mutatták ki a madárinfluenza emberre is veszélyes fajtáját.

Témáját tekintve rendhagyó és aktuális az a már szombaton elhangzott beszámoló, amelyet a holland előadó tartott erről a betegségről. Hazájában az ország területéhez képest sok háziszárnyas él, ezért fokozott figyelmet fordítanak a megelőzésre.

Dr. Faragó Sándor a konferenciát az egykori selmecbányai professzor, a 18. században élt Giovanni Antonio Scopoli emlékének ajánlotta.
Scopoli kémiaprofesszor volt a mai Nyugat-Magyarországi Egyetem jogelődjénél, Selmecbányán.

A polihisztor ott eltöltött évei alatt állat- és növényleírásokat végzett, tíz hazai állat- és sok növényfaj őrzi nevét. A vadlúdfajok közül ő írta le elsőként a Fertőnél is nagy számban megjelenő nagy liliket 1769-ben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Játszótér épül Nagycenken

A Simon család felajánlásából, tavasszal megépül a már régóta tervezett és várt játszótér a… Tovább olvasom