Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

A vadkármegelőzésre helyezik a hangsúlyt

Sopronban és környékén idén kevesebb vadkár keletkezett a gabonatermésben.

De a kukoricásban és a napraforgóföldeken csak a napokban kezdik el felmérni a vad által okozott terménykiesést. A frekventált vadkárveszélyes helyeken fokozott vadászatot tartottak.

Az elszaporodott vadak idén főként a kukoricásban és a napraforgóföldeken okoztak károkat. Az őzek a facsemetéket is szívesen rágcsálják, a vaddisznók pedig a friss tölgyesültetvényeknél garázdálkodnak.

– Idén szerencsére csekély vadkárok érték a soproni Aranypatak, illetve a Széchenyi-vadásztársaság összesen több mint tízezer hektáros területét – tudtuk meg Szabó Pétertől, az Aranypatak elnökétől, a Széchenyi intézőbizottsága tagjától. – Az Aranypatak bérletén csekély az erdő aránya, kevesebb is a szarvas, a vaddisznó élőhelye. Ezért csak mérsékelt károk keletkeztek a földeken, mintegy félmilliós értékben. A Széchenyi-vadásztársaság hatezer hektáros területéből mintegy kétezer hektárnyi az erdő, s a környező művelt földeken évente körülbelül 1–3 millió forint között szokott lenni a kár. Itt még hátravan a napraforgóban és a kukoricában keletkezett kár felmérése. A károk 95 százalékát a vadásztársaság, öt százalékát a tulajdonos viseli. Ebből is kitűnik, hogy a területvédés, a vadkár lehetőség szerinti megelőzése fontos feladataink közé tartozik. A frekventált helyeket villanypásztorral óvjuk és vadriasztó szerekkel kenjük be a bokrokat. Vadkárelhárítás címén pedig fokozott vadászatokat tartottunk. Összességében remélhető, hogy idén nem lesznek nagyobbak a vadkárok, mint az elmúlt esztendőben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: Kisajátítják a TAEG beruházását

Amit az önkormányzat nem tudott, azt a száz százalékos állami tulajdonban lévő TAEG Zrt. saját… Tovább olvasom