Kisalföld logö

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 19°C Még több cikk.

A vad is szereti a szőlőt - Így nem lesz jégbor Sopronban

Iváncsics Zoltán, bár tervezte, mégsem tudott jégbort készíteni, mert a fennhagyott szőlőket a vad megette.
  
A soproni borász Iváncsics Zoltán nem adja fel. Mint megírtuk, legelőször 2009-ben szeretett volna jégbort készíteni.

Akkor nem sikerült. 2011-ben viszont igen. Egy évre rá a természet közbeszólt, így jég- helyett édesbort sikerült palackoznia. A pontos megnevezés szerint késői szüretelésű Zöld veltelinit.

Megkérdeztük, most került-e hordókba a markánsan mézédes, ízekkel teli desszert borból?

A válasz nemleges volt.

- Ahogy a korábbi években, most is 0,3 hektárnyi területen hagytuk fenn a szőlőt. Ebből mintegy négy hektóliter, tizennyolc százalékos bor lett volna... - mondta el Iváncsics Zoltán. - Még hálóval is körbekerítettük a sorokat, de ez sem segített.

Iváncsics Zoltán kedden kezdte meg a metszést. Ő már elektromos ollót használ. Fotó: Magasi
Iváncsics Zoltán kedden kezdte meg a metszést. Ő már elektromos ollót használ. Fotó: Magasi


A vad letette a szemeket, így nagy bánatunkra elmaradt a szüret. Az illetékes vadásztársasággal felvettük a kapcsolatot. S valamifajta kártérítésre is számíthatunk. Ám a kiesett bort nem lehet pótolni, az hiányozni fog. Elkeseredettek vagyunk, de azt is tudjuk, hogy nagy a kockázat.

Összességében elmondható, hogy a 2014-es évjárat nem lett valami fényes. A termés mennyisége és minősége is az átlagos alatt maradt.

Kevesebb bort lehet palackozni, s ezek is kiesnek, kiestek a kínálatból. Nem volt kegyes az időjárás, sokat esett az eső, kevés volt a napsütés. A növényvédelemre is oda kellett figyelni. Mint, ahogy most a téli metszésénél is.

Még nagyobb gondosságot követel a munka, ugyanis nagyon nem mindegy, hogy melyik vesszőt hagyja meg a gazda.

Jó tudni, a jégbornál a fagyott szemeket préselik ki, a kései szüret esetében pedig a töppedt, aszúsodottakat. A must foka ilyenkor 30–35 fok közötti. A késői szüretelésű fajták édesek, igazi különlegességek, amelyek palackozás előtt két évet pihennek a hordókban.

A sárgabarack zamatú italt desszertek, fagylaltok, almás rétes, vagy éppen liba máj mellé ajánlatos fogyasztani.


    
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közvilágítás - Elhárították a hibát a Pihenőkeresztnél

Kijavíttatta az önkormányzat a Pihenőkereszt közvilágításával kapcsolatos meghibásodást, a rendszer… Tovább olvasom