Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

A túlélésre játszik az építőipar

Sopron - A dunántúli építőipari cégek csaknem harmada csőd- vagy felszámolási eljárás alatt van, minden második pedig a túlélésért küzd. Sopronban sem jobb a helyzet.
A minimum ötven dolgozót foglalkoztató, korábban évente legalább 100 millió forint nettó árbevételt elért több mint kilencezer dunántúli építőipari vállalkozás közül eddig körülbelül 2700 húzta le a rolót vagy küldte el a dolgozói nagy részét, illetve szünetelteti tevékenységét. A folyamat december óta gyorsul. A több mint húszezerre tehető, ötvennél kevesebb embert foglalkoztató kisvállalkozások körében még rosszabb a helyzet, de bajban vannak a „nagyok" is. A csődök sorozatát befejezetlen építkezések százai, garanciális problémák és növekvő munkanélküliség jelzi.

A helyzet a szezon elkez- dődésével csak rosszab- bodni fog – jósolják a szakemberek –, hiszen az építőipari cégek válsága a kapcsolódó vállalkozásokat is egyre nehezebb helyzetbe hozza.

A magánerős építkezések is visszaestek, hitel nélkül senki sem építkezik. Fotóillusztráció: M. D.
A magánerős építkezések is visszaestek, hitel nélkül senki sem építkezik. Fotóillusztráció: M. D.

– Építkezés alig akad, ami még van, ott is nehezen fizetnek, a legtöbb alvállalkozónak még tavalyról is vannak kintlévőségei. Nem ritka, hogy mire befejeződik az építkezés és elszámolásra kerülne sor, becsődöl a kivitelező – mondja Horváth Lajos vállalkozó, a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, a kézműves tagozat vezetője. – A magánerős építkezések is visszaestek, hitel nélkül senki sem építkezik. Az építőiparból élő egyéni vállalkozók nagyon nehéz helyzetben vannak. A tartalékaikat élik fel, a pályázati lehetőségekben bíznak még, de ha nem lesz munka, el kell küldeni a munkatársakat. Maradnak a tulajdonosok, ha bírják, és be kell érniük kisebb megbízásokkal – jósol borúlátóan, de valószínűleg reálisan Horváth alelnök.

A nagyok és erősek is meginognak a válság hatására, de a tőkeerős vállalkozások még kitartanak egy ideig. A soproni Goldshmidt 2000 Kft. a Dunántúl több építkezésén is érdekelt, s azon kevés társaságok közé tartozik, amelyeknek még van hitellehetőségük a bankjuknál.

– A tavalyi évhez képest az ügyfelek száma nem változott, de a megkötött üzletek 50–60 százalékkal csökkentek – mondja a vállalkozás vezetője, Pusker Zsolt. – Idén ez még így lesz, de a mélypontot szerintem csak jövőre érjük el. Pedig igény lenne, csak hitel nincs. A válság okozta ijedség miatt behúzták a vészféket ott is, ahol nem
biztos, hogy indokolt. Akik rendelkeznek tartalékokkal és a bankjuk bizalmát is bírják még, azok túlélik a válságot, de a kisebbekre ez nem lesz igaz. A mi cégünk 2010-ig biztos lábakon áll, de mi is lassabban dolgozunk. Kivárunk...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még vannak betöltetlen állások

Sopron - A soproni kirendeltség körzetében most csaknem félezerrel több a munkanélküli, mint tavaly… Tovább olvasom