Kisalföld logö

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 33°C Még több cikk.

A tragikus sorsok ilyenkor a mának is üzennek

Mindenszentek ünnepe és a halottak napja alkalmából sok tízezren látogatnak ki szeretteik sírjához. Valamennyi egykori élettörténet tanulsággal szolgál a ma emberének.

Ezer és ezer virággal, mécsessel, koszorúval lepik el a gyászolók, emlékezők a temetők hantjait a hétvégén: mindenszentek ünnepe és a halottak napja az elhunyt szeretteinkre való méltó megemlékezés alkalma.

Pék Zsuzsanna és Balla Gyula tegnap is lerótta kegyeletét a hölgy édesapja sírjánál. Halottak napján az egész család együtt emlékezik a temetőben. Fotó: Magasi Dávid
Pék Zsuzsanna és Balla Gyula tegnap is lerótta kegyeletét a hölgy édesapja sírjánál. Halottak napján az egész család együtt emlékezik a temetőben. Fotó: Magasi Dávid


A Szent Mihály-temetőben már szerdán is sokan elzarándokoltak a sírokhoz. – Édesapám, aki a pamutiparban dolgozott, harmincöt éve hunyt el rákban, mondhatni élete teljében, hiszen csak 58 éves volt. Az élet furcsasága, hogy pont unokája, Renáta keresztelőjének napján jelentkezett erőteljesen a betegség tünete – emlékezett Pék Zsuzsanna.

– Két év alatt végzett vele a kór, noha hat műtéten esett át. Voltak olyan időszakok, amikor állapota a javulást mutatta. 1978 októberében is kisebb műtétet végeztek rajta, s akkor még nem volt látható áttét. Mégis, decemberben temetnünk kellett. Azóta sokat fejlődött az orvostudomány, s a megelőzés is nagyobb hangsúlyt kap, mint régen.

Egyre gyakrabban kérik az ötven év felettieket, jelenjenek meg a szűréseken. Ugyanis az időben felismert betegség nagyobb eséllyel gyógyítható.

Ilyen értelemben minden elhunyt korábbi élete üzenhet a ma emberének. De nemcsak mi gondozzuk édesapám sírját, hanem édesanyám is, aki 87 éves és szerencsére jó egészségnek örvend. Halottak napján pedig az egész család együtt keresi fel a temetőt – gyújtott mécsest a sír mellett élettársával Pék Zsuzsanna.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

DK: az Orbán-kormány rossz döntései sodorták nehéz helyzetbe az NYME-t

Szeretnénk megtudni, a kormány mit tesz a
Nyugat-magyarországi Egyetem helyzetének rendezése
érdekében - hangsúlyozta Sopronban Varju László. Tovább olvasom