Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

A természetre fókuszál Horváth Eszter, a New Yorkban élő soproni fotós

Hazalátogatott New York-i otthonából Horváth Eszter soproni fotóművész, aki az egyik tengeri teknős faj megmentési akcióját dokumentálja.

A világot bejárt és útjairól több fotóalbumot is készített Horváth Eszter soproni fotóművész két éve él a tengerentúlon. Dokumentarista munkájához sok kutatómunkát végez, ennek során olvasott a bostoni Marina Animal Rescue Team szervezetről. A csapat a világ legveszélyeztetettebb tengeri teknős fajának megmentésére és rehabilitációjára szakosodott.

A nagy pillanatok egyike: veszélyeztetett tengeri teknősöket engednek vissza életterükbe.
A nagy pillanatok egyike: veszélyeztetett tengeri teknősöket engednek vissza életterükbe.


– Megkerestem őket, szívesen nyomon követném a munkájukat. Így kaptam idén engedélyt arra, hogy felvételsorozatot készíthessek természetvédelmi akcióikról. A munkát februárban kezdtem és minden nagyobb eseményre elkísérhetem őket – mesélte Horváth Eszter.

– A csapat legutóbb 25 órányit autózva ért le Florida partjaihoz, ahol 35 veszélyeztetett tengeri teknőst engedtek vissza a tengerbe. Ausztrália és Új-Zéland után a Massachusetts állam területén lévő Cape Cod az a partszakasz, ahol a legtöbb tengeri emlős és teknős vetődik partra. Cape Codot „Halálos kosárnak" is hívják.

E térségben a szárazra került tengeri teknősök 85 százaléka a súlyosan veszélyeztetett atlanti fatytyúteknős. A partra vetődések október és január között következnek be a szélsőséges időjárás miatt.

A fiatal vagy sérült példányok nem tudják időben elhagyni Cape Cod kampó alakú földterületét a tengervíz lehűlése előtt. Ha ugyanis a víz hőmérséklete eléri a 10 Celsius-fokot, az ott rekedt példányok a hideg vízben „hibernálódnak" és lebegnek a felszínen.

A nagy hullámok, az erős szél, az áramlatok könnyen partra sodorják őket. Helyi lakosok, önkéntes szervezetek ezeket beviszik a bostoni rehabilitációs központba.

Ott minden egyes példányt különleges odaadással kezelnek, mintha az lenne az utolsó a Földön. „Remélem, hogy a tengeri teknősök populációja növekedni fog és segítségünkkel elkerülhetjük a kipusztulásukat" – bizakodott Connie Merigo, a szervezet vezető biológusa.

Horváth Eszter
Horváth Eszter


A gyógyult példányokat a nyári hónapokban eresztik vissza a legalább 22 Celsius-fokos tengervízbe Florida partjainál. Ezt a folyamatot fotózhatom végig. Ősszel azon példányok életét és rehabilitációját fényképezem, amelyek a tél beköszönte előtt kerülnek a központba. Szándékom szerint könyvet is készítek a témáról.

Húsz év, 1400 megmentett tengeri teknős
Az elmúlt húsz évben a bostoni társaság sikeresen rehabilitált és az óceánba visszaengedett 1400 tengeri teknőst, ebből 1200 atlanti fattyúteknős volt.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vízügyesek kitüntetése

A Magyar Hidrológiai Társaság éves közgyűlésén két soproni szakember kitüntetéséről is döntöttek. Tovább olvasom