Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

A télre készülnek az iváni romák

Fél évet dolgozhatott az iváni romák egy csoportja a Tanulmányi Erdőgazdaság Rt. erdészetében.
A program véget ért és a jövőben várhatóan nem folytatódik.

– Gyorsan eltelt az az öt hónap, amit az iváni erdészetben dolgozhattunk – mondja Vajda Miklós, aki végigdolgozta az elmúlt csaknem fél évet.

– Azt tapasztaltam, hogy a többség rendesen és időben megjelent a kezdésnél. Sajnos akadtak olyanok is, akik „lemorzsolódtak", vagy nem mentek el a munkahelyre. Higgyék el, a többség igenis dolgozni akar.

A kijelentés azért is lényeges és időszerű, mert véget ért a Tanulmányi Erdőgazdaság által biztosított öt hónapos munkalehetőség. S ezzel egy időben Ivánban befejeződött a közmunkaprogram, amely keretében hét asszony kapott állást. Ottjártunkkor a Rózsa utcában néhány pillanat alatt kisebb tömeg verődött össze. Hangosan, egymás szavába vágva panaszolták gondjaikat. – Jön a tél, nincs pénz tüzelőre, sőt, jelenleg arra sem, hogy a gyógyszereket kiváltsam – kiabál át egy asszony. – Kitől várjunk segítséget? Egyre nehezebb helyzetbe kerülünk. Van olyan család, akinek már kiköttették a villanyt, mert nem tudta fizetni a számlákat.

Vass Tibor, a helyi roma önkormányzat elnöke megfontolt, és azt mondja, hosszú évek óta arra törekszik, hogy télen is legyen valami munkalehetőségük a romáknak. – Tavasztól őszig mindig van valami kereseti lehetőség. De télen aztán semmi. Pedig ilyenkor kellene a legtöbb pénz. Három évvel ezelőtt karácsonykor egy vállalkozó félmillió forintot adományozott az iváni romáknak élelmiszerre. Örülnénk neki, ha a vállalkozó most is megajándékozna bennünket, vagy személyesen felkeresne engem.

– Az erdőgazdaság 15 embernek adott munkát, mégis voltak olyanok, akik el sem mentek. Ezek után hogy várnak el bármilyen támogatást? – kérdeztük Vass Tibortól.

– Valóban volt ilyen is, de nem szabad általánosítani! Nehéz és nem egyszerű megérteni bennünket – válaszolja az elnök. Ivánba az elmúlt egy évben közel hatvan roma költözött, s azt sem szabad elfelejteni, ha valaki évek óta nem dolgozik, egyre kilátástalanabb helyzetbe kerül. Divatosan szólva, nincs jövőkép, csak egyik napról a másikra élnek. Ezért lenne jó, ha végre elindulna egy olyan program, amely a romák felzárkóztatását szolgálja.

Mindezek tudatában megkerestük Linter Tibor polgármestert. – A település lehetőségei is végesek, a szociális támogatásra félretett összeg kimerült – teszi hozzá a faluvezető. – Azok részére vezettük be a közhasznú munkát, akik kiestek a támogatási körből. Sajnos ez nem úgy sikerült, ahogy eredetileg terveztük. Fizetni pedig mi is csak az elvégzett munkáért tudunk...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szent Mihály napjára készült az újbor

Az idei év első soproni újborát a napokban palackozták a soproni Vinex Pincészetben, hogy Szent Mihály napján már megkóstolhassák az ínyencek. Dr. Szita Miklós igazgató szeretne hagyományt teremteni. – Franciaországban már nagy hagyománya van az újbor készítésének, amely ott természetesen vörös szőlőből készül – mondotta az igazgató. Tovább olvasom