Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

A társtelepülések kihátrálnak a cséri hulladékprojektből?

Kistérség - A települések valószínűleg nem írják alá az úgynevezett cséri hulladékprojekt szerződésének módosítását. E nélkül viszont nincs meg a pályázathoz szükséges minimális 100 ezer fős lakosságlétszám.
Alig másfél éven belül meg kell épülnie a Csérre tervezett hulladékfeldolgozónak és -lerakónak, miután a jövő év június 15-én lejár a soproni Harkai úti szeméttelep működési engedélye. Ezen idő alatt kell lebonyolítani a pályázatot, kiírni a közbeszerzést, majd véghezvinni a kivitelezést. A határidőket figyelembe véve és betartva nem biztos, hogy megvalósulhat az úgynevezett cséri projekt. A cséri önkormányzat mindenesetre eddig megkapta a szerződésben vállalt évi kétmillió forintot. A helybéliek már csak azért is bíznak a projekt megvalósulásában, mert ezt követően a konzorcium a faluban a szennyvíztisztítót is megépítené.

Mindezeken túl más is nehezíti Sopron helyzetét. Amikor megalakult a Sopron és Térsége Hulladékgazdálkodási Projekt, a környező községek, valamint Fertőd és Kapuvár csatlakozására azért volt szükség, hogy meglegyen a pályázat beadásához szükséges minimális 100 ezer fős lakosságlétszám. Ezek a települések azonban a Rekultív Környezetvédelmi és Hulladékhasznosító Kft.-vel jelenleg is közszolgáltatói szerződésben állnak, egészen 2012-ig. Vagyis térségünkben – Sopront, valamint Harkát és Fertőrákost kivéve – akkor is megoldott a hulladékszállítás, ha csúszik a cséri lerakó megvalósítása. Sopron viszont komoly gondok elé nézhet. Információink szerint a jövő héten ülést tartanak az érintett települések vezetői, ahol a társulási szerződés módosítása is téma lesz.

– Kezdetben még öt százalék volt az önrész, most ez elérte a harmincat – fogalmazott Fülöp Géza, Fertőd polgármestere. – Ennyi pénzt a város nem tud előteremteni, ezért a módosítást nem biztos, hogy aláírjuk. A konzorciumi szerződés lényegesen megváltozik az önrész felemelésével, így részünkről jogilag nincs akadálya a megállapodás felmondásának. Ugyanakkor nyugodtak vagyunk, a Rekultív tőlünk még évekig elszállítja a hulladékot.

Hasonlóan vélekedett Fertőhomok polgármestere, Horváth Attila is. – Kevés információ jut el hozzánk a projektről, így nehéz előre tervezni – tette hozzá. – A szerződés módosítását minden bizonnyal kemény tárgyalás előzi meg. Esetünkben jelentősen eltér Sopron és a falvak érdeke. Annak idején úgy csatlakoztunk, hogy nem, vagy csak minimális önrészt kell fizetnünk a beruházáshoz. Amennyiben ezek a feltételek jelentősen megváltoznak, nekünk nem éri meg a konzorciumban maradnunk.

Közel másfél évig még működhet a Harkai úti lerakó. Kérdés, hogy ezt követően hova kerül a város hulladéka. Fotó: Magasi Dávid

A Rekultív kft. előre tervez. Azzal a céllal fejleszti a fertőszentmiklósi lerakóját, hogy a cséri projekt késése, esetleges meghiúsulása esetén fogadni tudja a Sopronból érkező hulladékot is. A fertőszentmiklósi önkormányzat sem bízza a véletlenre a dolgot, már tervezi elkerülő- út és körforgalom kialakítását a 85-ös főúton a benzinkúttal szemben. Mindezt azért, hogy a várható forgalomnövekedés ne a település központját terhelje. Jelenleg mintegy 15 ezer háztartás 43 ezer lakosának hulladékát kezelik a Rekultív telepén, amennyiben a soproni szemét is ide kerül, mindez a duplájára emelkedne.

– Társaságunk hajlandó a tárgyalásra. Ha a soproni önkormányzat megkeres bennünket, készek vagyunk a megegyezésre – mondta el megkeresésünkre Nagy Lajos, a Rekultív kft. ügyvezető igazgatója. – A megbeszélések két éve abbamaradtak, de ezt ebben a helyzetben készen állunk újrakezdeni.

Tény, Sopron és a cséri projekt nincs könnyű helyzetben. A társulási szerződés módosítására ugyanis a többi település részéről kevés a hajlandóság. Kérdés, hogy Sopron költségvetése van-e olyan helyzetben, hogy a konzorciumi tagok helyett egyedül fizesse ki a teljes beruházás önrészét. Elvileg persze arra is van lehetőség, hogy a soproni önkormányzat uniós és állami támogatás nélkül, saját erőből építse meg – csökkentett tartalommal – a cséri lerakót. Ez azonban szintén pénz kérdése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó termésre számítanak a gazdák a borvidéken

Sopron - Könnyezik a szőlő a soproni és városkörnyéki ültetvényeken. A metszéssel és a tőkötözéssel… Tovább olvasom