Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

A szövetkezés a megoldás?

A kistelepüléseken működő élelmiszerboltok, kereskedelmi egységek egyre nehezebb helyzetbe kerülnek.
Egyáltalán nem biztos, hogy egyedi esetet jelzett az, amikor bezárt az alszopori élelmiszerbolt. Többen a döntéssel kapcsolatban borúlátóan megjegyezték, egy olyan folyamat vette kezdetét, amelynek a vége az lesz, hogy sorra bezárnak az ilyen kis üzletek. A Kisalföld által megkérdezett élelmiszerbolt-tulajdonosok, illetve üzemeltetők egybehangzóan elmondták, ma még ki lehet gazdálkodni a veszteségeiket. Igaz, ezt sokáig már nem tudják tartani. Nekik immáron nemcsak a bevásárlóközpontokkal, hanem a mozgóárusokkal is fel kell venni a versenyt. Azt mondják, egyenlőtlen feltételek mellett ugyanis akad, hogy naponta csupán hét kenyeret adnak el, mégis teljes időben foglalkoztatják az alkalmazottat, betartják a szigorú uniós előírásokat. Hozzá kell tenni, autóval ma már gyorsan el lehet érni Sopront, de mi lesz azokkal az idősekkel, akik túl azon, hogy megszokták a kisboltot, nem tudnak buszra szállni, hogy bevásároljanak maguknak. A boltvezetők mindenesetre azt remélik, a vidékfejlesztési pénzekből ők is részesülnek majd.

A boltok helyzetével a legnagyobb hazai érdekvédő szervezet, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége is foglalkozik. Zongor Gábor főtitkár lapunknak elmondta, nem biztos, hogy hosszú távon is megéri az uniós pénzekre pályázni. – A boltfelújításra vagy a vállalkozásfejlesztésre valóban nyerhetők el támogatások. Meg kell nézni ugyanakkor, hogy három, öt év múlva is fenn lehet-e tartani a boltot – folytatta a főtitkár. – Amennyiben nem tartható fenn a beruházás, abban az esetben nincs esély sikeres uniós pályázatra. Az önkormányzatokat jelenleg semmi sem kötelezi arra, hogy legyen élelmiszerbolt a településen. Erről sok esetben csak akkor vesznek tudomást, amikor már elkerülhetetlen a bezárás. Az egyik lehetséges megoldás a szövetkezés lehet. Ez esetben a boltosok, kereskedők, kisárutermelők összefognak, közösen szerzik be a termékeket és saját hálózatukban árusítják. A társulás lehetővé teszi, hogy az éppen veszteséges egységek terheit átvállalják a nyereségesek. Igaz, ehhez megfelelő üzleti érzék, illetve kompromisszumképesség szükségeltetik. Egy ilyen típusú termelő-, ellátó-, forgalmazóhálózat létrehozatalára már sikeresebben lehet uniós támogatást szerezni.

Abban az esetben, amennyiben valóban nem kerülhető el a boltbezárás, annak további következménye, hogy állások szűnnek meg. Mátraházi István, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének alelnöke úgy látja, egy átrendeződési folyamat közepén tartunk. A nyugati országokban ez a fajta átcsoportosítás már évtizedekkel ezelőtt lezajlott. Arra viszont rövid időn belül megoldást kell találni, hogy a szakképzett, ám állásukat vesztett alkalmazottak hogy tudnak majd elhelyezkedni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Segítség a bajban egy telefonhívás áráért

Már működik a Sopron–Fertőd statisztikai kistérséghez tartozó 39 településen az úgynevezett jelzőrendszeres házi segítségnyújtás. Az elkövetkezendő napokban közel négyszázan csatlakoznak a rendszerhez. A szolgáltatást első körben a fogyatékkal élők, valamint a hatvanöt évnél idősebbek igényelhetik. Számukra a felügyelet ingyenes, csupán a telefonhívások árát kell megfizetniük. Tovább olvasom