Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 18°C | 28°C Még több cikk.

A szorgalom és kitartás temploma

Sopron - Öreg fatemplomuk helyére hatalmas, erős templomot építettek II. József császár jóváhagyásával a soproni evangélikusok. Az épületet 225 éve, 1784 januárjában szentelték fel.
Erős vár a mi Istenünk! – szól az evangélikusok köszöntése. Erős vár a mi templomunk – mondhatnák hozzá a soproniak, akiknek kőtemplomát 225 éve szentelték fel. Az ország harmadik (ülőhely tekintetében második) legnagyobb lutheránus temploma az erő, az összetartás, a szorgalom és a kitartás szimbóluma.

– Sopronban már 1521-ben emlékünk van a reformáció megjelenéséről – indítja a soproni evangélikusság történetét Gabnai Sándor esperes. – 1565-re a lakosság nagyobb része már Luther híve. 1557-ben létrehozzák a Líceumot, majd Gerengel Simon lelkész a hivatalos gyülekezetet is megszervezi. Miután a katolikusok is nagy számban áttértek, nyilvánvaló, hogy templomaikban is evangélikus istentiszteletet hallgattak a hívek, vagy megosztoztak az épületeken felekezetek. Példás volt az ökumené, egészen az ellenreformációig. Miután a Szent Mihály-templomot is vissza kellett adni a katolikusoknak 1674-ben, csak Lackner házában és az Eggenberg-palota udvarán tarthattak istentiszteleteket eleink. Ez utóbbi helyen gyakran esett az eső az összezsúfolódott hívek nyakába, innen kaptuk az ázott lutheránus gúnynevet – meséli érdekességként Gabnai Sándor.

A soproni evangélikusok a XVII. században kapták meg a Templom utcai telket, ami akkor mocsaras, elkeserítő állapotú terület volt. Mégis fatemplomot építettek rá Luther Márton követői, amit egyszer az idő, egyszer a tűz semmisített meg. II. József türelmi rendelete (ami lehetővé tette a kőtemplom építését ott, ahol száznál több protestáns család élt) kapóra jött a soproniaknak, hiszen már rég szerettek volna Istennek kőházat emelni. A császári ukáz ezt megengedte, de: harangtoronyról szó sem lehetett (a mai torony alapkövét csak jóval később, 1862-ben tették le), a templomnak udvarban kellett állnia, istállószerűnek kellett lennie, s nem szabadott látni az utcáról. Hogy Sopronban el tudtak dugni egy ekkora épületet, annak az az oka, hogy a Templom utcában akkor itt még magas házak álltak, a Színház utca felől pedig még a várfal takart.

Az ország harmadik (ülőhely tekintetében második) legnagyobb lutheránus temploma az erő, az összetartás, a szorgalom és a kitartás szimbóluma.
Az ország harmadik (ülőhely tekintetében második) legnagyobb lutheránus temploma az erő, az összetartás, a szorgalom és a kitartás szimbóluma.

A császári engedély 1782-ben megérkezett, a hívek pedig hihetetlen módon másfél év alatt felépítették ezt a gyönyörű házat, ahová kis túlzással Bécstől a Kemenesaljáig jöttek a szertartásokra. Kétezer-ötszáz hívő tud leülni azóta is az istentiszteletek alatt. Az új templomot 1784 januárjában szentelte fel Torkos József lelkész, aki az egész munkát is levezényelte. Utódai között is fantasztikus személyiségeket találunk, akiknek irányításával összetartó, szorgalmas, áldozatkész gyülekezetei voltak a városnak.

Egészen 1946-ig béke és fejlődés jellemezte a lutheránus közösséget, akkor viszont egyik csapás jött a másik után. A Horthy-rendszerben tízezer evangélikus tartozott ide – közülük hatezer német nemzetiségűt kitelepítettek. A háborúban és az államosítás során elveszett az elemi iskola, a Líceum, a tanítóképző, a teológia, a földek, szőlők – szinte minden. A szocializmus évtizedeiben az evangélikus templomba járók száma is csökkent...

– De a legveszedelmesebb időkben is voltak lelkészek és hívek, akik összetartották a közösséget. Nekik köszönhetően a soproni az egyetlen olyan egyházközség az országban, ahol a megalakulás óta nem múlt el vasárnap istentisztelet nélkül – mondta nem is titkolt büszkeséggel az esperes, aki lelkésztársaival együtt a múlthoz méltó, szeptemberig tartó eseménysorozatot szervezett a jubileum tiszteletére.

Olvasóink írták

  • 1. hozsuzs 2009. január 24. 19:40
    „Erős vár a mi Istenünk!
    Lehet, hogy méretben "csak" a harmadik, de azt gondolom, a legszebb evangélikus templom a soproni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitüntetések a kultúra napján

Régió - A magyar kultúra napja alkalmából kitüntetéseket adtak át csütörtökön Budapesten az… Tovább olvasom