Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

A szocialista ballépések miatt zálogosít el a soproni városvezetés?

Biczi László (MSZP) szerint a kötvény kibocsátás nem vall felelős gazdálkodásra. Pongráczné Várnai Mária (Fidesz-KDNP) lassan mondja: új hitelről beszélni politikai csúsztatás, csörömpölés.


Biczi László (MSZP): A kötvény miatt még egy erdőrészt is elzálogosít Sopron

Csütörtökön bekövetkezett, amire számítani lehetett. Sopron újabb, ezúttal kétmilliárdos kötvényt bocsájt ki, egy újabb, eddig a várossal semmilyen kapcsolatban nem lévő bank segítségével - mondta el csütörtöki sajtótájékoztatóján Biczi László, az MSZP soproni elnök-helyettese.

A politikus kifejtette: a kamat óriási, majdnem 11 százalékos és olyan rövid, öt éves a futamidő, hogy ennek kifizetését a város nem vállalhatja. Érdekesség, hogy mindössze 3 pénzintézettől kértek ajánlatot. Hogy miért ilyen feltételekkel történik az újabb hitelfelvétel, nem tudni, ezekre a kérdéseinkre most sem kaptunk válaszokat. Mindezek ellenére, tegnap a Fidesz frakciója, megszavazta az elfogadhatatlant.

Most szólunk, ezt már nem lehet a szocialistákra, nem lehet az EU-ra, nem lehet a nemzetközi helyzetre fogni, ezért vállalnia kell a Fidesznek a felelősséget.

A hitel fedezeteként, a városvezetés, egyebek mellett elzálogosít egy kollégiumot, iskolát, a Tómalomfürdőt, orvosi rendelőt, a piacot, a lővéreki erdő egy részét, de még egy óvodát is - közölte Biczi László.

A mostani a harmadik nagy kötvénykibocsátása ennek a
városvezetésnek, ami azt jelenti, hogy az elmúlt négy évben, tizenkettő milliárd forint értékben vettek fel így újabb hiteleket. Ez elfogadhatatlan, ez minden, csak nem felelős gazdálkodás - zárta Biczi László.

Pongráczné Várnai Mária (Fidesz-KDNP): új hitelről beszélni politikai csúsztatás, csörömpölés

A szocialista Biczi és párttársai az elmúlt kormányzásuk alatt sok hibát vétettek, de a ballépések árát nem ők, hanem az emberek és az önkormányzatok fizetik a szocialisták folyamatos öszödözése mellett - reagált Pongráczné Várnai Mária (Fidesz-KDNP).

Lassan mondjuk, hogy Biczi László is megértse: a közgyűlési döntéssel a város hitelállomány összetétele változik, új hitelről beszélni politikai csúsztatás, csörömpölés - jelentette ki a politikus.

A korábban a város költségvetési likviditását biztosító folyószámla-hitelkeretet a számlavezető bankunk 1,8 milliárd forinttal egyoldalúan csökkentette. A fejlesztések önrészeinek biztosítása érdekében ezt a hiányzó összeget ki kellett váltani. A közgyűlési döntés erre vonatkozott.

Értékeljük Biczi László következetes aggódását, kár, hogy közgyűlési szavazásainál nem minden esetben érzékelhetőek ezek a szempontok. Sajnáljuk, hogy a város gazdasági érdekei miatt tartott zárt ülésen elhangzottakról nem beszélhetünk nyilvánosan - zárta Pongráczné Várnai Mária.

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. caszablanka 2012. július 09. 16:39
  „Még két év és Sopronban is meg lesz az " emút nyocév " remélem Ovinkor te egy proféta vagy , nem mintha azt Mszp olyan tökéletes és szeretni való lett volna, de akkor még nem gondoltuk, hogy lesz ez még rosszabb is.”
 • 30. Abalajobb 2012. július 08. 06:42
  „25. 29. Kicsit azért bonyolultabb, árnyaltabb a kép. A MTB Zrt lehet, hogy fejlődőképes, Sopron kevésbé. Hitelből csak a bankok gazdagodnak, a hitelfelvevő nem. Van ok a csörömpölésre.”
 • 29. sogorferenc 2012. július 07. 22:42
  „Olvasva a döntést és a hozzászólásokat, meg kell állapítanom, hogy végre egy átfogó, tartalmas, mintegy 70- év lényegretörő elemzése (25. issimus) került napvilágra. Sőt szerintem ha jelölteti magát 2014-ben magasan nyerni fog ezzel a szellemiséggel! Nézzen utána: a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt múltjával/jelenével/jövőjével az egyik legfejlődőképesebb bank, tehát jól döntött a szakértő tesület! A többi pedig valóban csörömpölés!”
 • 28. himbi 2012. július 07. 16:03
  „és megint a szocik miatt van minden. 2 éve Fideszes a parlament, 6 éve Fideszes a város... Meddig okolnak még másokat?”
 • 27. soproni 2012. július 07. 16:01
  „Azért az erdőrészt tényleg kár volt bevonni a zálogosításba.”
 • 26. Abalajobb 2012. július 06. 19:42
  „20. "Egyedül nem megy..." MSZP + ???? 23. Valahogy úgy. Működik a város ... Nő az elégedetlenség... 24. Így van.”
 • 25. issimus 2012. július 06. 14:58
  „Sopron hibas uton jar kb. 70 ev ota es az összes varosvezetes a varos erdekeivel ellentetes döntesek tömkeleget hozta meg, legyen az jobb vagy baloldali. Teljesen mindegy! Mindenki csak latvanyfejlesztesekre vett fel kölcsönöket, szinte egyetlen jövöbe mutato beruhazas sem epül. se ipar, se turismus (a mostani diakturizmust, es gyogy illetve a 2-3 napos varoslatogatasokat ne vegyük komoly turizmusnak. Olyan latvanyos fejlesztesek kellenenek, amelyek vonzak a külföldieket, ahogy azt a burgenlandiak csinaltak. (Fürdö, kalandpark, golfpalya, komoly bringas turizmus, raliverseny es meg soronhatnank!) Sopron csak abbol a 4-5 omladozo közepkori hazbol probal töket kovacsolni, ami a belvarosban van.

  Diletans volt itt mindenki, Walter is Fodor is, mindenki. Mindegyiknek csak a szaja jart, csinalni nem csinalt semmit!”
 • 24. Csodabimbó 2012. július 06. 14:08
  „Hogyan lehet egy erdőrészt elzálogosítani? Ha van még olyan fideszes képviselő, aki Sopronban szeretne maradni, vagy a családja ide köti, az most mondjon le... Érdekes, a Globex óta módszeresen hajszolják bele a várost hitelekbe. Külföldi érdekcsoportok állnak a háttérben, hogy ezt büntetlenül megehetik? Burgenlandnak elvették a fővárosát, majd így visszaszerzik... nem kicsit gazdag emberek között téma Bécsben az I. kerületben, hogyan lehetne magyar földet szerezni. Nem elég nekik a föld, kell erdő, óvoda, fürdő, vagy ezek csak a majdani alku kellékei.

  Van megoldás, csak sajnos ennek a rétegnek előbb ki kell halnia. Lehet, hogy Krisztus előtt a kelta arisztokrácia is a saját népe elől menekült a a magaslati telepekre?”
 • 23. Karcsika 2012. július 06. 13:04
  „Jön még elszámoltatás!
  Van még hely Sopronkőhidán.
  Lassan megkezdődik a vagyonok átíratása az unokákra, családtagokra.”
 • 22. mindigatutit 2012. július 06. 12:28
  „azért mert a gyurcsányahibás :))”
 • 21. kertész 2012. július 06. 11:59
  „Pongtrácné papagáj lassan olvassa:Állami Számvevőszék Sopron pénzügyi egyensúlyi helyzetét áttekintő ellenőrzés eredménye szerint a múlt év végén csaknem 2,5-szer akkora volt a soproni önkormányzat adósságállománya, mint 2006 zárásakor: annak összege 6,9 milliárdról 16,7 milliárd forintra emelkedett.Ha minden igaz már 6 éve garázdálkodnak Sopronban,akkor miért a szocialisták a hibásak.”
 • 20. Ovinkor 2012. július 06. 11:47
  „17. NÉTT 2012.07.05. 23:37
  1990-1994 SZDSZ
  1994-1998 MSZP + Szövetség Sopronért
  1998-2002 jobboldal pártok (benne a Fidesz) + Szövetség Sopronért
  2002-2006 MSZP
  2006-2014 Fidesz
  2014- MSZP”
 • 19. kismacko55 2012. július 06. 08:27
  „Csak egy rövid kérdés: A Tómalom azért lett felújítva, mert így nagyobb fedezetet jelent? Ha majd a banké lesz, valaki megveheti az egész területet, megint mi járunk pórul!”
 • 18. Abalajobb 2012. július 06. 06:23
  „Pongorácné, Sopron gazdasági érdekei és polgárai érdekében igenis nyilvánosan és őszintén kellene a hitelfelvételekről beszélni! A hitelfelvétel és annak felhasználása nemcsak a városvezetést és a képviselőket érinti, hanem a visszafizető soproniakat is. A városi honlapon ott kellene lennie a hitelszerződés szövegének és az összeg felhasználási üzleti tervének! Kik pályáztak a hitel folyósítására, milyen feltételekkel? Etc. Valami nagy--nagy tévedés és a jogszabályok nem ismerete vagy figyelmen kivül hagyása a probléma. Hiba az is, hogy az ellenzék nem teszi a dolgát.”
 • 17. NÉTT 2012. július 05. 23:37
  „Egy kérdés az egymásra mutogatókhoz: Az elmúlt 22 évből mennyi volt a szociké Sopronban?”
 • 16. ÁrtatlanBárányka 2012. július 05. 22:25
  „Kétmilliárd kellett?
  Miért nem vehette meg a Tóka doktor az inkubátorházat?
  mindenki jól járt volna:
  Bevétel a városnak, nincs több fenntartási költség, végre talán használható lenne, és nem utolsó sorban bevételt hozna a városnak.”
 • 15. Figyelő2012 2012. július 05. 20:17
  „A következő város vezetésnek semmi esélye nem lesz bármit is tenni.
  Olyan hitel állományt örökölnek, hogy ebbe a legnagyobb szakemberek is belebuknak szerintem.

  Itt vége mindennek.

  Egy dolgot viszont most sem értek, az MSZP hibás volt, mert ész nélkül hiteleket vettek fel, és eladósították az országot.
  Ez az oka annak is, hogy itt áll az ország.
  Ezt mondja a Fidesz.
  Hát a Fideszes Önkormányzatok most nem ezt csinálják?
  Csak Önkormányzati szinten.

  Hova vezet ez majd???
  Sopronnak nincs ipara sajnos, sem nagy összegű adóbevétel.
  Így szerintem nagyon nehéz létezni.
  Sajnos egy Audi gyár adó szempontjából, nagyon jól jönne a városnak...

  Szóval ilyen nehéz idők vannak.”
 • 14. titáti 2012. július 05. 19:33
  „Azért érzek én itt egy kis visszásságot.

  A kötvénykibocsátás oka állítólag a fejlesztési feladatok önrészének finanszírozása. Szóval akkor a működésre elegendő pénz van. Azoknak a projekteknek a finaszírozására, amelyeket még az a fránya MSZP-s kormány szavazott meg.
  Mert ugye az ÚSZT-ből Sopron eddig szerintem még nem nagyon profitált.

  Ja bocsánat, lesz egy kerékpárutunk a határig...”
 • 13. embertelen 2012. július 05. 17:54
  „A fidesz egy hazugsággyár, majd kimagyarázzák ezt az elzálogosítást is! Az országos önkormányzati eladósodás a fideszt terheli, az mszp idejében sportot csináltak belőle, most egyék meg amit főztek maguknak. Disznó egy bagázs!”
 • 12. himbi 2012. július 05. 17:22
  „Állítólag jövőre fellendül a gazdaság és ez az utolsó év, hogy rossz lesz. Így arra alapoznak, hogy ha fellendül a gazdaság akkor magasabb adóbevétel érkezik a város kasszájába és abból könnyedén visszafizetik a 2 milliárd Ftot és annak kamatait... :)”
31 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyitottabb soproni színházat ígér az új igazgató

Egyáltalán nem mindegy, hogy élmény szintjén van-e köze a diáknak egy kötelező olvasmányhoz vagy… Tovább olvasom