Kisalföld logö

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 9°C | 23°C Még több cikk.

A szobakutyákat védeni kell

Sopron - A szobában tartott kisállatok bundája nem gyarapszik ősszel olyan mértékben, mint azoké, amelyek kertben élnek. Ezért őket védeni kell a hidegtől, hogy ne fázzanak meg. Később az utak sózása is kellemetlen tüneteket okozhat négylábúinknak.
Ki gondolná, hogy nemcsak az ember, de a négylábú kedvencek is didereghetnek, ha nulla fokig (vagy az alá) süllyed a hőmérő higanyszála? Azok a kutyák és macskák, melyek egész évben szabadban, de fedett helyen élnek, könnyebben átvészelik a hideg hónapokat. A fűtött lakásban élő négylábúak között azonban nem ritka a lehűlés okozta megbetegedés.

– A kutyák ilyenkor ugyanúgy igénylik a mozgást, mint máskor, tehát sétáltatni mindenképp kell őket – mondta el a Kisalföldnek dr. Kovács Péter állatorvos. – Minél hidegebb van, a sétákra annál rövidebb időt célszerű fordítani, hogy a kutya ne fagyjon át. A mozgás mindenképpen legfeljebb addig tartson, amíg az állat jókedvű odakinn. Figyeljünk arra, hogy ha le is állunk beszélgetni, az állat lehetőleg mozogjon. A cicák esetében – ha kiengedjük őket – gondoskodni kell arról, hogy szükség esetén vissza tudjanak menni a lakásba.

A kis testű szobakutyákat nulla fok alatti hőmérsékleten kis kabáttal is elláthatjuk. Fotó: Magasi Dávid

A kis testű szobakutyák nem tudnak olyan gyorsan alkalmazkodni a megváltozott időjáráshoz, ezért – a bunda pótlásaként – őket kis kabáttal is elláthatjuk. Az utak sózása pedig újabb problémát vet fel. – Léteznek különböző talpápoló szerek, spray-k és kenőcsök, melyek meggátolják, hogy a só kimarja az állat bőrét – tette hozzá dr. Kovács Péter. – Ezeket a séta előtt kell alkalmazni, majd visszatérve lemosni és ismét bekenni az állat lábait. Fontos azt is tudni, hogy a tavaszi enyhülésig most már ne nyírassuk kedvencünk bundáját.

A fagy a kinn tartott állatok etetésében is változást tesz szükségessé. Válasszunk ilyenkor kalóriadúsabb tápot, az sem baj, ha egy-két kilóval többet nyom télen a kutyus. Ez a felesleg később magától távozik majd.
Amennyiben az elővigyázatosság ellenére kedvencünket mégis megkörnyékezi a kór, onnan vesszük észre, hogy az állat nem eszik, kedvetlenné, levertté válik, lázas lesz, prüszkölni kezd. A meghűléses betegség jól gyógyítható injekcióval és tablettákkal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hozz örömet, koszorú!

„Hozz örömet, koszorú!" címmel bánfalvi fiatalok adventikoszorú-kiállítása nyílt… Tovább olvasom