Kisalföld logö

2018. 09. 26. szerda - Jusztina 4°C | 15°C Még több cikk.

A szerviz nálunk jóval olcsóbb

A jövőben magyar autószerelő-műhelyekkel végeztetné el a gépkocsik javíttatását az egyik osztrák biztosító. A hazai műhelyek ugyanis lényegesen olcsóbban dolgoznak, ezért lejjebb szoríthatnák a biztosítási tarifákat.
A magyar autószervizek harminc-negyven százalékkal olcsóbban végzik el ugyanazt a munkát, mint osztrák partnereik. Erre a jelentős árkülönbségre az ausztriai biztosítók is felfigyeltek. Így pénzt takaríthatnak meg, míg a hazai szerelők több munkához, ezáltal nagyobb bevételhez juthatnának.

A túl magas biztosítási díjak elkerülése érdekében az osztrák VAV biztosítótársaság több lehetőséget dolgozott ki. Terveik szerint ügyfeleik választhatnak majd egy drágább és egy olcsóbb biztosítási csomag közül. Akik az utóbbit választják, azoknak gépkocsijait valamelyik határszéli – magyar vagy szlovák – műhelyben javíttatják meg. A sérült autókat Bécsben gyűjtenék össze.

Az osztrák VAV biztosítónál elmondták: a részleteket még nem dolgozták ki, de szeretnének ügyfeleiknek többféle lehetőséget ajánlani, kihasználva, hogy Magyarországon és Szlovákiában alacsonyabbak a szolgáltatások árai. Az unió ugyanis lehetővé teszi, hogy az olcsóbb megoldást válasszák. Egyelőre még nem vették fel a kapcsolatot egyik szervizzel sem, de a közeljövőben erre is sor kerül.

– Az összes munkánk egyharmada már most is osztrák magánszemélyektől származik – mondta el érdeklődésünkre Fessler Attila, az egyik soproni márkakereskedés és szerviz műszaki vezetője. – Az osztrák biztosítók eddig még nem kerestek meg bennünket, de felkészültünk, hogy fogadjuk az általuk küldött autókat is.
A műszaki vezető véleménye szerint a kisebb bérköltségek miatt tudnak olcsóbbak lenni, ugyanis a Magyarországon vagy az Ausztriában beszerzett alkatrészek, anyagok minősége megegyezik, és az árakban sincs nagy különbség. Néhány éven belül nem várható, hogy a két ország közötti bérszínvonal kiegyenlítődjön.
Makár Gábor autószerelő-mester évek óta javít osztrák tulajdonú autókat.
– Hetente három-négy gépkocsit hoznak a műhelybe. Többségüket műszaki vizsga előtt. Ausztriában felméretik az állapotukat, s ide már kész hibajegyzékkel jönnek.
A magyar szakszervizek ma már ugyanolyan jól felszereltek, mint a külföldiek, tehát az osztrák biztosítók nem sokat kockáztatnak, viszont leszoríthatják – akár 20–25 százalékkal is – áraikat, köszönhetően az olcsó magyar munkának.

Szakemberek szerint, ha az osztrák biztosítók valóban Magyarországon végeztetik el a javításokat, ugyanolyan vádak érhetik majd a honi autószerelőket, mint korábban a fogorvosokat: hogy gyengébb minőségű anyagokat, alkatrészeket használnak, esetleg bírálják majd a szervizek felszereltségét, a szerelők szakértelmét. Ez elkerülhetetlennek látszik, de hosszabb távon a kétkedők is meggyőzhetők, ha nem éri kifogás a magyar szerelők munkáját.

Egyedül marad a VAV?

Több osztrák biztosító a hírre reagálva arról tájékoztatta ügyfeleit, hogy a jövőben is ausztriai műhelyek szolgáltatásait veszik igénybe, annak ellenére, hogy náluk a szervizekben munkadíjként 70–90 eurót számolnak fel. A magas díjak csökkentése érdekében más megoldásokban gondolkodnak. Véleményük szerint a magyarországi javíttatással az éves átlagos – 500–600 eurós – biztosítási díjnak maximum a húsz százalékát lehetne megtakarítani.

„ Ugyanazokat az alkatrészeket, anyagokat, például festékeket használjuk, mint osztrák kollégáink. Általában a beszerzési forrás is azonos. Ebben tehát nincs különbség. Mi azonban csak 2500 forintos órabért számolunk fel, ami lényegesen kevesebb, mint a szomszédban."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogták a bujkáló kaméleont

Másfél éve körözte, s most elfogta a rendőrség a soproni J. R.-t, aki csalás miatt kapott két éves… Tovább olvasom