Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

A szegények segítőjéről nevezték el az intézetet

Flandorffer Ignác nevét viseli mostantól a Kossuth utcán található egykori szociális szolgáltató intézmény Sopronban.

Flandorffer Ignác Sopron fejlődésének fellendítője volt a XIX. században. Létrehozta a Soproni Városszépítő Egyesületet, az országban az elsőt. Gázgyárat, takarékpénztárat alapított, ez utóbbi az uzsorásokkal szembeszállva, kedvező feltételekkel nyújtott hitelt. Idősotthont építtetett, segítette az elesetteket.

– Ifj. Flandorffer Ignác azért lehetett méltán népszerű Sopronban, mert saját vagyona mellett a várost is gyarapította – fogalmazott köszöntőjében Abdai Géza alpolgármester. – Kiváló példakép, amire szükségünk van. Szolgálta Sopront és a rászorulókat, miként ez az intézet teszi azt manapság, így méltón léphet a nagy előd örökébe – tette hozzá.

Haász Sándor, a Flandorffer Ignác Szociális Intézet igazgatója kiemelte: – Nem volt nehéz a névválasztás, hiszen az egykori Flandorffer-villában tevékenykedünk, Flandorffer Ignác pedig nemcsak kiváló üzletember volt, hanem a város rászorulóit is segítette. 1870-ben segédápoldát létesített, gyűjtéseket, jótékonysági bálokat szervezett, részt vett a népkonyha megalapításában. Így talán nem véletlen, hogy ez a szolgálat itt lelt otthonra egykor. A patinás falak között most idősek klubja, sérültek napközije és hajléktalanellátás működik. De innen indult útjára a családsegítő szolgálat és más szociális ellátási forma is – sorolta. Az igazgató ígéretet tett arra, hogy a nevet tisztelettel és alázattal viselik majd és méltók maradnak Flandorffer emlékéhez.

Olvasóink írták

  • 1. apc 2010. július 30. 20:46
    „Miért nem tengerdi művek lett a név... az mégis jobban passzolna”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jótékonysági koncert Sopronban

A népszerű Juice zenekar számos vidéki koncert és zártkörű fellépés után ezúttal újra a soproniakat… Tovább olvasom