Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

A szamurájcsalád leszármazottjára is emlékeztek

Sopron - Egy esztendővel ezelőtt, a Páneurópai Piknik 20. évfordulóján a német Schloss Ronsberg Egyesület a soproni Barátság parkban japán kőkertet állíttatott. Az első születésnapon az ötletgazdák és a város vezetői találkozóra hívták az érdeklődőket.


Az első születésnapon mindenki megismerhette a kőkert megépítésének előzményeit és az érdeklődők közelebb kerülhettek a keleti kultúrához. A vendégeket japán teakülönlegességekkel és édességekkel kínálták szombaton a Barátság parkban, de az origami alapjait is elsajátíthatták mindazok, akik elfogadták a szervezők invitálását.

A kőkert a Páneurópai Piknik évfordulóján az eszme megálmodójának tiszteletére született.
A kőkert a Páneurópai Piknik évfordulóján az eszme megálmodójának tiszteletére született.

A Schloss Ronsberg nevű német egyesület több japán kertet építtetett Közép-Európában, Sopronba a Páneurópai Piknik tiszteletére hozták el tavaly az adományukat. A kőkertben a magyarok kalandozásainak főbb helyszínei jelennek meg, az Urál, az Alpok, a Kárpátok, melyek a béke szigetét, a növényekkel beültetett dombocskát ölelik körbe. A kőkert a különböző népcsoportok egymás mellett élését szimbolizálja és jeleníti meg, a népek a középen zöld szigetként megjelenő békés világban egyesülnek. A kert a Páneurópai Unió alapítójára, Richard Coudenhove-Kalergira és japán édesanyjára, Mitsukóra emlékeztet, akik sokat fáradoztak az egységes Európa megteremtésén.


A kőkertben a magyarok kalandozásainak főbb helyszínei jelennek meg, az Urál, az Alpok, a Kárpátok, melyek a béke szigetét, a növényekkel beültetett dombocskát ölelik körbe.
Richard Coudenhove-Kalergi 1884-ben Tokióban született, 1972-ig élt. Filozófus, történész, diplomata és szociológus, a páneurópai eszme megfogalmazója. Édesapja Heinrich Coudenhove-Kalergi, osztrák–magyar gróf volt, édesanyja Mitsuko Aoyama japán szamurájcsalád leszármazottjaként jött a világra. Kalergi iskoláit Csehországban, Ausztriában, Bécsben végezte. 1923-ban megjelent könyve a Páneurópa, leírta a mozgalom eszmeiségét. Célja egy olyan európai közösség létrehozása volt, mely politikai és gazdasági érdekközösségként megakadályozhatja egy újabb világháború kirobbanását. Coudenhove-Kalergi kezdeményezte az Európai Parlamenti Unió létrehozását is 1947-ben. 1950-ben elsőként vehette át az európai egység megteremtésében játszott életművéért a Nagy Károly-díjat, amelyet Aachen városa adományoz azoknak, akik a legtöbbet tették az európai egység megteremtéséért.

Olvasóink írták

 • 4. c77 2010. július 26. 18:00
  „Gratula!”
 • 3. oaxacaca 2010. július 26. 09:30
  „árigáto!”
 • 2. janika 2010. július 26. 08:13
  „Banzáj!”
 • 1. Lárika 2010. július 25. 21:21
  „Nagyon jó volt; köszönjük!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyorsulási verseny: az eső elmosta az éjszakai futamot - galéria

Immáron második alkalommal tartják meg a fertőszentmiklósi repülőtéren az amerikai autós gyorsulási… Tovább olvasom