Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

A szabad ég alatt árulnak

Mikor tesznek rendet a soproni piacon, a sárga vonal a demarkációs vonal?- kérdezték olvasóink.
„ Mikor tesznek rendet a soproni piacon, a sárga vonal a demarkációs vonal? A WC-t még díjmentesen sem lehet használni, undorító látvány fogadja a szükségét végző magyar és külföldi vásárlókat. Ugye az ÁNTSZ még nem használta ezt a WC-t?"

– A piac bel- és külterületén is megtalálható sárga csíkot a tűzvédelmi előírások miatt festették fel. Szabályzat írja elő a szükségességét, a közlekedés kiszámíthatósága és a rend fenntartása érdekében – mondta el a Kisalföld érdeklődésére Kovács Attila, a piac felügyelője. – A mellékhelyiséget az ÁNTSZ két héttel ezelőtt szemrevételezte, és mindent rendben talált. Egy takarító napi hat órában végzi el a tisztántartását.

Hiányosságok a vécében

Megtudtuk, körülbelül egy hónapja a piac látogatói ingyenesen vehetik igénybe a vécét, amelyet a Kisalföld munkatársa szintén szemrevételezett. A tiszta, de meglehetősen avítt helyiségből első ránézésre csak a kéztörlőt hiányoltuk, azonban miután a csaptelepek műanyag fogantyúja sem volt meg, rájöttünk, nem véletlen...

Nem méltó a városhoz

A soproni vásárcsarnokkal kapcsolatos problémák nem újkeletűek. Évek óta foglalkoztatja a piacozókat és a vásárlókat, hogy mikor veszik komolyan tervbe az épület rekonstrukcióját. A kilencvenes évek vége óta újra és újra felröppent a hír, hogy befedik a csarnokot, ez azonban mind a mai napig nem történt meg. A soproni piac nem méltó a városhoz – vélekednek sokan. Az árusok a hideggel dacolva kínálják portékáikat a csarnokban, ahol csak a két szocreál betonpillér véd a csapadéktól.

Huzatos az épület

– Évről évre 6–7 millió forintot költünk tatarozásra – tudtuk meg Kelemen Imrétől, az üzemeltető SIK Kft. ügyvezetőjétől. – Idén az aszfaltburkolat felújítását és a közlekedő feletti lapostető szigetelését végezzük el. A különböző ráfordítások és a „rezsiköltség" éves szinten elérik a tízmilliót. A piac ebben az évben az előzetes számítások szerint 16–17 millió forintos bevételt hoz, vagyis éppen nullszaldós. Korábban szó volt a piac elköltöztetéséről, ma azonban nincs napirenden.

– Huzatos, szeles az egész épület – mondja az egyik stand mögül a sálba, kesztyűbe burkolózott Ö. E.-né. – Fázunk, pedig még nincs is itt a tél. Ha befednék a csarnokot az nekünk is jó lenne, és talán a vásárlók is szívesebben jönnének. Már tíz óra is elmúlt, de eddig egy kiló céklán kívül mást nem adtam el. Még a helypénzem sem térült meg. A mosdót állítólag felújították, azonban sok mindenre ráférne itt egy alapos átalakítás...

Hasonlóképpen gondolkodik a hetente többször itt vásároló V. R. is. Mint mondja, nyáron tűrhető a szabad ég alatti piac, ilyenkor azonban nem szívesen időzik itt. – Igazából az árusokat sajnálom, áznak-fáznak szegények – teszi hozzá.

A vásárcsarnok története

A soproni vásárcsarnok 1967-ben épült. Az épület utolsó nagyobb tatarozása és homlokzatfelújítása 1994-ben történt meg. Akkor még teljesen városi tulajdonban volt az épület, mára ez mindössze 30 százalékra csökkent. 1995 óta a piacot a SIK Kft. üzemelteti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kábítószerező kenderszüretelők

Krimibe illő módon sikerült a soproni rendőröknek négy kábítószerező soproni fiatalt elkapni kedden éjszaka. – Sopron vonzáskörzetében, egy elhagyatott úton éjjel 11 óra tájban két gyanús autóra lett figyelmes a szolgálatban lévő körzeti megbízott – mondta az üggyel kapcsolatban a kapitányság nyomozati alosztályának vezetője, Lőrincz Zoltán őrnagy. Tovább olvasom