Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 22°C Még több cikk.

A sportban jól működik a vállalkozói tőke

Sopron - Közel három éve működik a magánszféra bevonásával az MKB- aréna, a tapasztalatok kedvezőek, ennek ellenére az önkormányzat nem tervezi, hogy más intézményeket is vállalkozásba adna.
Kulturális intézmények: Fenntartás marad a városnál

Sopronban kiterjedt az önkormányzati intézményhálózat. A sport-, kulturális és oktatási létesítmények fenntartása jelentős költségvetési tétel. A valamikori sportcentrumot közel három éve üzemelteti a női kosárlabdacsapatot működtető kft., s ma már elmondható, mindenki nyert ezzel a megoldással.

– Az önkormányzati és a vállalkozói közös intézményfenntartás a szerződéses garanciákon túl személyfüggő is – mondta Abdai Géza alpolgármester. – Nem mindegy ugyanis, hogy a működtető mit tekint elsődleges érdeknek. Az MKB-aréna esetében nyugodtan kijelenthetem, bevált az együttműködés, s a város egy korszerű és igényesen átalakított sport- és kulturális intézménnyel gazdagodott, amelynek kihasználtsága szinte százszázalékos.

Elégedett Török Zoltán, a női csapatot működtető és az arénát üzemeltető kft. ügyvezető igazgatója is.

– Sokan attól féltek, hogy azt a pénzt, amit a csarnok fenntartására kapunk az önkormányzattól, a csapatra költjük, de erről – és ezt mindenki láthatja – szó sincs. Az önkormányzat az intézmény átadása előtt több mint ötvenmillió forintot költött éves fenntartására. A város támogatása az évek során nem emelkedett, sőt, csökkent, az átadáskor 36,9 millió forint volt, jelenleg pedig 35 millió. Nemcsak az épület vált korszerűvé és többfunkcióssá, amióta átvettük működtetését, hanem a kihasználtsága is jelentősen megnőtt. Ezzel a megoldással mindenki nyert.

– Az aréna nem egyedüli példa – folytatta Abdai Géza. – A Káposztás utcai stadion is hasonló szisztémával működött, de az ismert körülmények miatt visszavette az önkormányzat, s a holdingra bízta a fenntartását. Abban az esetben, ha rendeződnek a viszonyok, s lesz olyan gazdasági társaság, amely garantálja a város érdekeit is, akkor ismét megvizsgáljuk az üzemeltetés átadásának lehetőségét. Önkormányzati tulajdonban van a Kőszegi úti volt selyemgyári tornaterem, amelyet az asztalitenisz-szakosztály működtet, és vállalták felújítását, amely részben már megtörtént. Ennek a létesítmények a fenntartásához nem járul hozzá a város, de a megállapodás értelmében a közeli óvoda és iskola is használhatja. Más kategóriába tartoznak a kulturális intézmények.

Egyelőre nincs olyan szándékunk, hogy a sportlétesítményekhez hasonló rendszerben működtessük a Liszt-központot vagy a Festőtermet. Elsősorban azért, mert vannak olyan kötelező feladatok, amelyeket az önkormányzat nem adhat át másnak, ugyanakkor a kultúra nem profittermelő és támogatókat vonzó tevékenység.

Nyerges Ferenc, a Pro Kultúra kht. igazgatója szerint elsősorban a tulajdonos döntésétől függ, hogy egy intézmény milyen rendszerben működik. – A színház és a Liszt esetében nem tartanám jó megoldásnak, ha vállalkozásba kerülne, a GYIK viszont működhetne egy ifjúsági rendezvényházként (bálok, diszkók) a jelenlegi funkciók megtartásával. A Petőfi Színház csak jelentős önkormányzati és állami támogatással tartható fenn, míg a Liszt-központ a város egyik reprezentatív épülete, melybe nem minden rendezvény fogadható be.

Olvasóink írták

  • 2. joco1 2008. április 17. 05:40
    „a "vállalkozoi tőke" mindig jol müködött a sportban, csak hát a sport nem”
  • 1. látó 2008. április 15. 19:50
    „Kár ,hogy a cikk az adófizetők pénzéről szól (persze a szokásos csúsztatásokkal tele, ohne közgazdaságtan!) Egyébként no comment..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tómalmi strandfejlesztés: Egy méter vizet engedtek le

Tómalom - Gyermekmedence építése miatt egy méter vizet engedtek le a közelmúltban a Tómalomból. A… Tovább olvasom