Kisalföld logö

2018. 10. 21. vasárnap - Orsolya 7°C | 15°C Még több cikk.

A Sopront ért légitámadásokról

A 15. légihadsereg 1944. áprilisától kezdte meg a magyarországi célpontok rendszeres bombázását. Olajfinomítók, repülőterek, vasútállomások, hidak voltak fő célpontjaik. Amerikai szóhasználattal élve "ki akarták Magyarországot bombázni a háborúból."

Sopron bombázásával is, elsődleges céljuk a vasúti pályaudvarok szétzúzása, a német vasúti szállítás, utánpótlás megakadályozása volt. A város kilenc légitámadást élt át. Az első szőnyegbombázásra 1944. december 6-án került sor. Hetvenhárom B-24-es több mint hétszáz bombát dobott a városra. (A bombák jó része célt tévesztett. A Várkerület, a Deák tér, a Mátyás király és Csengery utca egy része romba dőlt. A GYSEV kára több mint 13 millió pengőt tett ki.) December 18 -án következett a második légitámadás. A bombaszőnyeg letarolta a Lövereket, a Gruber panziót a Hatvan turista házig. Több villa épület telitalálatot kapott.

December 19 -én a téglagyár és a Tómalom környékére hullottak a bombák. 1945. február 21-é nyolc gép koncentrált támadást vezetett a
GYSEV pályaudvar ellen. 1945 március 4. Irtózatos erejű, s egyben az utolsó amerikai légitámadás érte Sopront. Háromszor annyi gép támadott mint december 6-án. A pályaudvarokat és a környező utcákat kiradírozták a térképről.

Ezt követően orosz légitámadások érték a várost. Ebből jelentős a március 28-29 -i. A támadás következtében az Orsolya tér és a Kisvárkerület rongálódott meg súlyosan. Utoljára 1945 március 3-4. németbombák hullottak a városra. A színház tetőzete és az Előkapu házsora szenvedett károkat.

Források:

Lovas Gyula:Sopron vasútjai a második világháborúban.Soproni Szemle(SSz) 1965/1.sz
Hárs József:1944-ben készült légifelvételek Sopronról SSZ. 1983/4.sz.
Hárs József: Ötven éve történt. Sopron első bombázása SSz. 1994/4.sz Hárs József :Ellenséges légitevékenység Sopron felett SSz 1995/4.sz
ifj. Sarkady Sándor: Újabb adalékok a 1944.dec. 18-i Sopron elleni légitámadáshoz. Soproni Ász 2003/2.sz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeméthegy az Ikva partján

Aszfalt- és építési törmelék, háztartási hulladék, elhasználódott mosógépek, hűtők és még ki tudja,… Tovább olvasom