Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

A soproniaknak bejött a Munkácsy-kiállítás - videó

Alig két hét alatt 2500-an nézték meg a különleges tárlatot. Sokan érkeztek az ünnepekkor, illetve a karácsony utáni napokban is.
A soproni Munkácsy-kiállítás fogadhatja a 2005-ben indult kiállításturné kétmilliomodik látogatóját - közölte Pákh Imre műgyűjtő Sopronban.

December 16-án nyitották meg a kiállítást a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban. A nagyközönség egészen február 10-ig láthatja a képeket.

A Munkácsy-kiállítás egyik célja, hogy a festő kevésbé ismert műveit is bemutassák a közönségnek, a XIX. századi művész munkássága újra az őt megillető helyre kerüljön, és hogy megmutassa, voltak zseniális magyarok, akik külföldön is megállták a helyüket – mondta Pákh Imre, Amerikában élő műgyűjtő.A soproni közönség láthatja először a legtöbb magángyűjteményi Munkácsy- festményt. Összesen 37 kép került a falakra, az egyik legismertebb közülük az Ásító inas. A legnagyobb mű magát a festőgéniuszt, Munkácsy Mihályt ábrázolja Hans Temple festményén. Munkácsy Mihály Sopronban látható festményei közül a 185x156,5 cm keretméretű Ballada a legnagyobb.

A kiállítást a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban, a korábbi kaszinó területén lehet megnézni. Itt külön szakemberek dolgoztak a megfelelő körülmények kialakításán. Rekord rövid idő (három hét) alatt építették fel a kiállítást.

A soproni tárlaton látható képek közül Reök Paula arcképe a legkorábbi műve a festőnek, 1863-ból.

A legkésőbbiek pedig az 1880-as évekből valók, mint például a Ballada, a Hímző leány, vagy a Pásztorlány az erdőben. Bakó Zsuzsanna művészettörténész szerint a soproni tárlat megjeleníti a művész valamennyi korszakát. Sopronból Békéscsabára viszik tovább a kiállítást, majd Münchenbe, Sanghajba és Moszkvába.hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rengett a föld Ivánban - a helyiek is érezték

Rengett a föld hétfőn éjfél körül Iván és Bük térségében. A földmozgás mérete 2,6 volt a… Tovább olvasom