Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

A soproniak többet költenek Burgenlandban, mint fordítva

A Soproni Kereskedelmi és Iparkamaránál elmondták: több pénzt vásárolnak el a magyarok Burgenlandban, mint az osztrákok Magyarországon.

Eltérően alakult a bevásárló-turizmus a határ menti megyékben az elmúlt hetekben, a külföldiek és a magyarok is elsősorban akciók esetén járnak át a határ túloldalára vásárolni. A benzinturizmus viszont érzékenyebben reagál a forint árfolyamváltozására.

A Soproni Kereskedelmi és Iparkamaránál elmondták: több pénzt vásárolnak el a magyarok Burgenlandban, mint az osztrákok Magyarországon.

A kamara szerint ma már szinte csak a fodrászok, kozmetikusok miatt járnak át Sopronba a határ túloldaláról.

Győrben főként a hipermarketekben érezhető a szlovák vásárlók jelenléte. Az érkezők jellemzően nagybevásárlást hajtanak végre. Elmondásuk szerint a túloldalon negyed euróról indul a zsemle darabja, 80 centről a tej literje, de sört sem igen kapni 60-65 centnél olcsóbban. Ehhez képest akár 20-40 százalékot is spórolhatnak a magyarországi oldalon.

Vas megyében viszont évek óta egyre kevesebb az euróját forintra váltó turista - mondta az MTI-nek egy pénzváltótulajdonos. A gyengébb forint ellenére is viszonylag kicsi az érdeklődés, ez pedig leginkább annak tudható be, hogy a határ túloldalán lévő szupermarketekben állandóak az akciók, így sokszor a kint dolgozó magyarok is inkább ott vásárolnak. Az osztrák turisták azonban még mindig szívesen veszik igénybe a vendéglátóhelyek szolgáltatásait, és sokan járnak át fogorvoshoz is.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. soproni 2012. január 24. 19:41
  „az igazi gondok itt kezdődnek: "Több mint százmilliós sikkasztással is vádolnak egy volt győri ügyvédet"”
 • 24. soproni 2012. január 24. 16:15
  „21.roberta.Adja az ég,hogy nem az én szavaimat idézted :))) Már 3 cikknél leírtam ugyanezt a hozzászólásaimban. Azóta én is voltam fogorvosnál és számla nélkül fizettem ki a több 100 ezret:) Engem nem érdekel,ki,hogy próbál boldogulni,de mindenki foglalkozzon magával és ne másokat tegyen felelőssé,miközben ő maga is adócsalást követ el,amihez már egy számla nélküli munka elvégzése is elég:)”
 • 23. kadinka 2012. január 24. 12:23
  „22.calcioSokan vádaskodnak,hogy az Ausztriában dolgozók a jövedelmük után Ausztriában adóznak,a maradék netto bérüket pedig Ausztriában költik el,ott vásárolnak,tankolnak stb,de viszont itthon Magyarországon pedig a magyarországi adófizetők álltal finanszírozott dolgokból pedig ugyanúgy kiveszik,alaptalanaul,jogtalanul a részüket,mint pl orvosi,kórházi ellátás,nyugdíj,gyerekek iskoláztatása,ugyanúgy közlekednek a közútakon...
  Mivel személyesen engem is érint a téma,reagáltam rá,hogy nem teljesen úgy van,hogy csak belelécskálunk a mások által befizetett adóba,hanem teszünk is bele,pl én az évi netto 20.000-Euromat itthon költöm el,aminek az ÁFA vonzata nem kevés pénz,és pl a tavalyi ingatlanügyletnél is 900e Ft illetéket fizettünk be,NAF-nak!Ha tovább ragozom még a dologot,ha nem dolgoznék külföldön,sosem lett volna pénzünk ilyen ingatlanra,tehát ezt az összeget az állam sem kapta volna!Tehát úgy kapcsoltam a dogot a témához,hogy nem csak vádaskodni kell,hogy a külföldön dolgozók,adócsalók,hanem fizetnek ők is idahaza,ÁFÁT,illetéket és egyebeket!”
 • 22. calcio 2012. január 23. 23:19
  „"Másik példa,nagyrészt külföldön megszerzett jövedelemből,a tavalyi évben itthon vásároltunk családi házat,ami után nem kevés vagyonszerzési illetéket kellett NAV-nak befizetni.A ház is,és az ileték is Ausztriában lett megkeresve,mégis a magyar állambácsi happolta le a nagy lóvét,ő járt jól vele!"-miért ,szerinted ,ha itthon vásárolsz valamit,akkor nem itthon kell fizetni az áfá-t,háznál illeték stb...
  vagy nem értem mire gondolsz???”
 • 21. roberta 2012. január 23. 18:43
  „Pistike:
  Magyar közlönyből kivett idézett (macskakörömmel jelezve)
  De azt tudom mondani ha magyar cégnél van a munkahelyed ,onnan kapod a fizetésed ..nyilván akkor Magyarországon adózol is.
  Kamionosnak ha magyar vállalkozó a munkaadója akkor ő tőle kapja a fizetést és ott is adózik, nem amerre éppen jár külföldön

  Lobo71:
  Ők szerinted Adócsalok?
  1.- Pl: betegségemmel a háziorvos beutalt a kórházba időpont csak 3hét múlva .Erős fájdalmak irány a privát rendelésre 5000Ft SZÁMLA nélkül! Rajtam kívül még 8 beteg .
  2. Fodrász még sosem kaptam számlát nem is próbálkoztak adni
  3. Fogászat ,több százezer forintért korona,.híd stb.. számlának semmi jele..
  4. Nem régen estem át egy lakásfelújításon :Vízszerelés , kőművesmunkák, villanyszerelés, háztartási gép javítás , lakásfestés számla nélkül... soroljam még?”
 • 20. soproni 2012. január 23. 17:25
  „17."Adót, tb-t sehol nem fizet, de igénybe veszi az állami ellátásokat, juttatásokat" Maradjunk a feketén dolgozóknál.Aki nem fizeti itthon a t.b.-t,az nem jogosult ingyenes orvosi ellátásra és kemény tízezreket fizethet egy sima röntgenért,műtétekért akár százezreket .Tehát jogosulatlanul senki nem kaphat orvosi ellátást!.A munkanélküli segélyt,ha jól tudom,csak az igényelheti,akinek előtte volt 280 nap folyamatos munkaviszonya és szerintem csak kb.2-3 hónapig kaphat segélyt.Már 3 különböző témánál kapcsolatos reagálásomban leírtam ugyan,de megismétlem, hogy a számla nélkül dolgozó szolgáltatók,a munkavállalóikat be nem jelentők is adócsalást követnek el,tehát őket se felejtsd ki,mert az ő esetükben sokkal nagyobb az a pénzösszeg,amit nem fizetnek be adóra,mint amennyi a kint feketén dolgozók bére után fizetendő lenne.Amúgy,jobb,ha tudod,hogy Ausztriában sok olyan munkalehetőség van,aminek a jövedelme nem adóköteles és még sem fekete munka,ha nem hivatalosan bejelentett:) Örülök,hogy Te egy becsületes,jól kereső,elégedett Magyar vagy és soha nem kell megtudnod,hogy milyen az a" rabszolga" munka,mert akkor téged is biztos,hogy támadnának és irigyelnének a hozzád hasonlóan gondolkodó emberek.”
 • 19. zhall 2012. január 23. 14:26
  „rendülten!Lobbot nem kell olyan véresen komolyan venni,ő mindig ilyen,sztár,király,stb.Messziről jött ember...Szerintem csak egy unatkozó munkanélküli aki "online"éli azt az életet amire esélye sincs.”
 • 18. Pistike 2012. január 23. 12:09
  „12. roberta

  "...ott adóköteles, ahol a munkát végzik.!!!!!!"

  Egy kamionos ismerősöm, egy magyar cégnél dolgozik, de a munkát Európa több országában végzi. Főleg Németország és Nagybritannia között ingázik. Adót mégis Magyarországon fizet.
  Én is egy magyarországi (állami) cégnél dolgozom, de a munkámat kizárólag Ausztriában végzem. Még is Magyarországon kapom a fizetést (igaz osztrák szintűt :-) ) és itthon fizetek adót.
  Vásárolni Magyarországon szoktam, mert így kényelmesebb. Nyaralni meg a Balatonon szoktam.”
 • 17. Lobbo71 2012. január 23. 08:43
  „kadinka: az a probléma, hogy aki Sopron környékéről kijár dolgozni, azoknak a nagy része feketemunkás. Adót, tb-t sehol nem fizet, de igénybe veszi az állami ellátásokat, juttatásokat. A legszebb az, amikor itthon kapja a munkanélküli segélyt, mellette meg kijár dolgozni. Természetesen semmi bajom azokkal, akik bejelentett munkahelyen dolgoznak akár itthon, akár kinn. Erről írtam már az első hozzászólásban is: "aki nem fizet adót, annak könnyű kinn vásárolni".”
 • 16. rendülten 2012. január 23. 08:21
  „Kedves Lobo71!
  Nem tudom milyen munkát végezhetsz, (nyilván a társadalom számára kiemelkedően hasznosat), amiért jól megfizetnek, de irigylésre méltó vagy. Szemben a többi (milliónyi) munkavállalóval, akiket éhbérért robotoltatnak idehaza. Ne haragudj rájuk, ha szeretnének ők is megélni a munkájukból és ha ott kinn négyszer annyit fizetnek azért a "robotért", amit itthon minimál bérért végeztetnek velük, hát....."Imádom" ha valaki a magas lóról osztja az észt és fogalma sincs, hogy mások hogyan kűzdenek. Nem mindenkit hordoz a tenyerén az élet és úgy hiszem, ha adni nem adsz nekik semmit, akkor elvenni se akarj semmit.
  És főleg úgy, hogy nem ők lopják ki a nép szemét, mert arra vannak jól kifejlett politikusaink”
 • 15. kadinka 2012. január 22. 23:38
  „Aki külföldön melózik,idehaza nem fizet adót,és a becsületes magyarországi adófizetők közösbe befizetett pénzéből mégis kiveszi a részét,szerintem elég alaptalan vádaskodás!
  Orvosi ellátás.Aki külföldön dolgozik,rendelkezik érvényes betegbiztosítással,van E-Card-ja,és Ausztriába jár orvoshoz,kórházba.Az ő munkaviszonyán keresztül,a családja is részesül Ausztriában orvosi ellátásra.Ha mégis idehaza megy orvoshoz az osztrák BGKK,átutalja a TB-nek a pénzt (lerágott csont).A külföldön dolgozók,a családi juttatásokat,családi pótlékot,GYES-t,GYED-et,abból az országból kapják,ahol a bejelentett munkaviszonyuk van.Tehát ezzel sem terhelik a magyar költségvetést.Az osztrák munkaévek után,az osztrák nyugdíjbiztosítóba pakolja be a pénzt,később onnan is kapja,a befizetett évek arányában.A kinti munkaévekre a magyarországi nyugdíjbiztosítótól senki nem emel ki lóvét,mivel be sem tett.Ezek EU-s törvények,azok az osztrákok akik meg pl Németországban,Angliában,Franciaországban vagy egyéb helyen dolgoznak,azok meg onnan veszik fel a családi pótlékot egyebeket,ők meg azt hagyják benne az osztrák kasszában.
  Én azt tudom,hogy melózok és hazajövök.Engem nem érdekelnek a külföldi boltok.Tankolni is itthon szoktam.Én tudom,hogy az évi nettó 20.000-Euromat,itthon,Magyarországon költöm/jük el,éljük fel.Másik példa,nagyrészt külföldön megszerzett jövedelemből,a tavalyi évben itthon vásároltunk családi házat,ami után nem kevés vagyonszerzési illetéket kellett NAV-nak befizetni.A ház is,és az ileték is Ausztriában lett megkeresve,mégis a magyar állambácsi happolta le a nagy lóvét,ő járt jól vele!”
 • 14. modernsopron 2012. január 22. 22:45
  „csak egyet mondom: E- U - R - O - P A messze van a ti gondolkodásatoktól!”
 • 13. Tonxy 2012. január 22. 21:20
  „Aki teheti persze hogy kinn vásárol. Ugyanazon bolt ugyanazon terméke kinn jobb. Ezt laboratóriumokban is tesztelték. Nemrég volt is róla szó a rádióban (nem a bohóc rádiókban). A legextrémebb a bébikaja. Ugyanaz a címke van rajta mégis itthon 20%-al több a cukor benne:( Az meg hogy drágább is itthon hát egy dolog valahol nekik is meg kell élniük.”
 • 12. roberta 2012. január 22. 20:22
  „Ma már nem megy ritkaságszámba, ha valakinek több országból származik jövedelme.
  ,,A munkaviszonyból származó fizetés, bér és más hasonló juttatás - a nemzetközi egyezmények fő szabálya szerint - ott adóköteles, ahol a munkát végzik.!!!!!!
  A külföldi állampolgárok magyarországi, illetve a magyar állampolgárok külföldi adókötelezettségének meghatározásához legelőször azt kell megállapítani, hogy van-e az adott országgal kettős adózást kizáró egyezményünk.
  A kettős adózást kizáró egyezmények azt határozzák meg, hogy az egyes jogcímeken szerzett jövedelmet a két szerződő állam közül melyik adóztathatja, és azt is megszabják, hogyan kell a kettős adózást elkerülni. ,,
  Forrás:
  ,, UNIO lépésünk óta 2009. 6. 23. 08:06|Gazdaság
  Eddig folyó áron 661 milliárd forintot kapott meg előleg formájában Magyarország az Európai Uniótól a 2007-13-as kohéziós keretből - tudta meg a Világgazdaság a Pénzügyminisztériumtól.
  Számlák ellenében további 55,8 milliárdot utaltak át Magyarországnak március végéig. Lapunk értesülése szerint eddig 379,5 milliárd forintot kaptak kézhez ..."”
 • 11. Lobbo71 2012. január 22. 19:44
  „soproni : nem a külföldi nyaralással/bevásárlással van baj, hanem az adócsalással, ami nálunk népi sport és a mindenkori kormányok aktívan támogatják.”
 • 10. soproni 2012. január 22. 19:31
  „9.Aki ilyen lelkiismeretes mint Te,az biztos nem külföldön nyaral ,hogy még véletlenül se növelje más országok bevételét.:)) Igazad van,az "ingyenélőket"természetesen nem érdekli,hogy mások tartják el őket.Kiket is sorolhatnánk még közéjük?”
 • 9. Lobbo71 2012. január 22. 18:59
  „Odenburg: én nem irigylem őket, többet keresek itthon, adózva, mint bármelyik kijáró biorobot ismerősöm. És anélkül tudok tükörbe nézni, hogy szembe kellene köpnöm magam. Bár gondolom az ilyen ingyenélőknek úgyis mindegy, nem érdekli őket, hogy mások tartják el az országot helyettük is.”
 • 8. Odenburg 2012. január 22. 18:14
  „Nem IRIGYKEDNI kell ! nyitva a határ lehet menni !
  mi és ki akadályoz meg Lobbo71 hogy te is kint dolgozzál ,esetleg nem beszélsz németül akkor tanulj , te is tegyél érte valamit ,hogy neked is jobb legyen , az irigységtől nem lesz jobb.....”
 • 7. Lobbo71 2012. január 22. 17:46
  „soproni: és akkor ki fogja fizetni a gyereked taníttatását meg az orvosodat? Meg az utakat, a vasutat, a nyugdíjakat?”
 • 6. soproni 2012. január 22. 16:06
  „3.Lobbo71! Te se fizess és akkor Te is tudsz Ausztriában vásárolni.Ez ilyen egyszerű:) Milyen mérgesek lehetnek a szomszédaink,hogy a náluk adózók pedig nálunk Magyarországon költik a pénzüket:)Ráadásul nem is keveset,mert a szolgáltatások(fodrász,kozmetikus,plasztikai sebészet,fogorvos....) sokkal költségesebbek,mint a mi kis bevásárlásaink és tankolásaink.”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Távhő Sopronban: Itt a tartozók frissített listája

A legtöbben néhány ezer, vagy tízezer forinttal tartoznak a Sopron Holdingnak. De nem ritka a… Tovább olvasom