Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

A soproni városvezetés nem tárgyal a mélygarázsról

Sopron - A mélygarázs jogi értelemben nem létezik. Egy nem létező létesítményt pedig nem lehet eladni – jelentette ki Fodor Tamás polgármester, válaszul a Sopron Bank Burgenland ajánlatára, mely szerint a város vásárolja meg a Petőfi téri mélygarázst.
Továbbgyűrűzik a mélygarázs körüli vita. A Sopron Bank Burgenland, mint arról szerdai számunkban „Lízing helyett tulajdonjog?" címmel tájékoztattuk olvasóinkat, gyakorlatilag – mint a projekt hitelezője – ajánlatot tett a soproni önkormányzatnak, hogy a lízingelés helyett vásárolja meg a mélygarázst. Erre reagált szerdán Fodor Tamás polgármester sajtótájékoztatóján.

– A Sopron Bank Burgenland a beruházás finanszírozójaként már a múlt évben tárgyalásokat kezdeményezett a mélygarázs ügyében – mondta a polgármester. – Már akkor felajánlották, hogy kétmilliárd-háromszázötvenmillió forintért eladják az önkormányzatnak. A bank által meghatározott eladási ár megegyezett azzal az összeggel, amelyet állításuk szerint hitelként kifizettek a kivitelező SPT Kft.-nek.

Ajánlatukat azonban több ok miatt is el kellett utasítanunk. A mélygarázs ugyanis még nem készült el, jogi értelemben nem létezik, tehát eladni és megvásárolni sem lehet. Annak megállapítására, hogy ki lesz a garázs tulajdonosa, az önkormányzat és a kivitelező kft. között per van folyamatban. Ezért nem tudjuk, mire alapozza a bank, hogy ő a garázs tulajdonosa.

Ameddig nem tudják hitelesen bizonyítani tulajdonjogukat, addig nem áll módunkban tárgyalni velük.

Állításuk szerint a garázs építési költsége 1,6 milliárd forint volt, de egyéb járulékos költségek miatt végül kétmilliárd-háromszázötvenmillió forintba került a beruházás. Az építkezést jóváhagyó képviselő-testületi döntés ugyanakkor egymilliárd-százmillió forint beruházási költség mellett egy kettőszáztizennyolc férőhelyes mélygarázs létesítését hagyta jóvá.
Tehát nem százhatvan, hanem kettőszáztizennyolc férőhelyes garázst kellett megépítenie egymilliárd-százmillió forintból az SPT-nek.

A duplájára nőtt beruházási összeget – benne a nem tudni, miből álló és kinek kifizetett nyolcszázmilliós járulékos költségekkel – a bank hitelezte a kivitelező kft.-nek. Ez az ő üzleti döntésük és kockázatuk volt. Az önkormányzat az adófizetők pénzéből, a közvagyonból nem fogja kifizetni a kért összeget, ráadásul köti a közgyűlési határozat is, amely a már említett egymilliárd-százmillió forintból engedélyezte a garázs megépítését. A fentebb említett okok miatt a Sopron Bank Burgenlanddal további tárgyalásokat nem áll módunkban folytatni.

Olvasóink írták

40 hozzászólás
12
 • 40. joco1 2008. március 31. 19:00
  „Érdekes korábban a fidesz helyben jó volt, most meg? Mindenhol balhé.”
 • 39. Ciceró 2008. március 31. 11:58
  „Szécenyi Sopron Város diszpolgárának gondolatai a saját magukat lejáratott városvezetőknek!

  "Azokért élünk, akiket szeretünk, azokért,
  akik igaznak tartanak: a jövőnek élünk
  a szépért, a jóért, amit tehetünk."”
 • 38. didi 2008. március 30. 19:58
  „Temetés lesz a vége, mint a Nemzetinek. A jelen helyzetben érdemes magyarnak lenni!”
 • 37. Széchenyi 2008. március 29. 10:02
  „Elfáradt öreg, Budapestről irányitott, bábuk vezetik Sopron Városát, azért sem fogunk előbbre jutni a négy év alatt.
  Pereskedünk, pereskedünk, pereskedünk, fizetjük a hozzá nem értés borsos ügyvédi költségeit, aztán majd lejár a dicső szintársulat mandátuma!A mély garázs meg felhasználatlanul
  árválkodik a Petőfi téren. Talán meg se épült, -kérdezi a
  Polgármester? Nem érdekli, nem v foglalkozik vele!
  .”
 • 36. joco1 2008. március 29. 08:18
  „joshua:Tévedtél a páros csak "közvetiti" a legföbb hadur parancsait.Györöt is hasonloan megy ez: Somogyi az uj alpolg.mester: "jelzés érkezett a fidesz magasabb vezetéstől, hogy vállajam el".”
 • 35. joco1 2008. március 29. 07:33
  „"jogiértelem"-ben "macskajaj"megadta a választ.Ja és saját és "társai" részére- a több tizmillás sikerdijas bukott perek után-megadatta a 10%-os bérfejlesztést+ ua. költség téritést. Hát igy kell csinálni.”
 • 34. joshua 2008. március 28. 21:05
  „Olyan, hogy "Fodor Tamás Polgármester" csak jogi értelemben létezik! Gyakorlatilag a Simon-Molnár házaspár dönt városi ügyekben...”
 • 33. Csikasz 2008. március 28. 19:10
  „Dögöljön bele a város, akkor sem lesz megegyezés - mondá az "úr".
  Sopronban dühöng a demokrácia. Az "úr" illetménye meg- láss csodát - épp a minap emeltetett meg 10%-kal, a várható 5-6%-os inflációt meg ők sokallják...”
 • 32. Csikasz 2008. március 28. 19:10
  „Dögöljön bele a város, akkor sem lesz megegyezés - mondá az "úr".
  Sopronban dühöng a demokrácia. Az "úr" illetménye meg- láss csodát - épp a minap emeltetett meg 10%-kal, a várható 5-6%-os inflációt meg ők sokallják...”
 • 31. sopmoney 2008. március 28. 10:54
  „Kellene már egy olyan csoportosulás, ahol az olyan soproni emberek tevékenykednek, akik pártoktól függetlenül tenni akarnak a városért. Létezik még olyan, hogy társadalmi munkában? Vagy mondjuk reális fizetésért, kevés létszámmal?”
 • 30. papesz 2008. március 28. 10:44
  „kedves jogi éretelemben
  és szerinted meddig várjunk,várnak a városvezetők?1-2 esetleg még több év?és kinek jó ez,mert a városnak tuti,hogy nem.ha már itt van és elbontani nem lehet,akkor üzemeltessük,de minél előbb,mert így csak a pént viszi”
 • 29. látó 2008. március 28. 10:06
  „Demokrata, yello!

  Szívemből szóltatok...”
 • 28. yello 2008. március 28. 09:58
  „Országban se, de a városban sem volt még olyan politikus-vezető, aki kiállt volna elénk és azt mondta volna: emberek, az előző vezetésnek köszönhetjük ezt és ezt (pozitív és negatív mérleg!), mi eddig ezt és ezt tettük, lehet vájkálniu, pereskedni, de az a legfontosabb, hogy most és holnap mi van. Egyszer nem hangzott el "mindenkipolgármestereleszek"től még az, hogy mindent megteszek azért, hogy jobbítsak (sic!?) a város helyzetén, hogy a lehető legkisebb áron átvészeljük a nehéz időket, hogy nem a múltban forgolódunk derékig, és nem sértődötten felhúzott orral makacsoljuk meg magunk, hanem teszünk ezért a városért.
  Jah erre mondja Simon_Molnár és Társa Co., hogy sz*rból nem lehet várat építeni? na ja, de a sz*rt el kellene takarítani és nem a macskakövek közé döngölni, mert megmarad és bűzlik irgalmatlanul.
  Nekem Walter se volt zsánerem, de még Gimesi se. A hatalom deformálja a legjobb jellemet is és ha még a holdudvar-hátszél is rásegít erre, akkor vagyunk igazán elveszve...mármint mi városlakók.”
 • 27. demokrarta 2008. március 28. 09:01
  „Abdai és Fodor egy megöregedett elfáradt városvezetők.Nincs bennük semmi fiatalosság tettre készség rugalmasság, gyorsaság.Csak arra jók, hogy árkot ássanaka soproni emberek és családok között.
  Sajn os nem csak a Deák térrel, hanem a soproni futbal csapattal, és a város peres ügyeivel kapcsolatos feladataikat sem tudják meg
  felelően ellátni.Ha valamit a korábbi vásrosvezetés elhibázott, akkor az lenne az elsőrendú feladatuk, hogy orvosolják. Gimesi hibáit is Globex ügy kapcsán - a lehetőségeken belül - megoldották.
  Sajnos nincs jogi, közigazgatási és közgazdasági szakképzettségük, ezért nekik nagyon nehéz állástfoglalni, dönteni a várost érintő ügyekben.Hol jobbról, hol balról kérnek tanácsokat Nagyon bBizonytalanok.Igy a következő választásokon meg fognak bukni.”
 • 26. macskajaj 2008. március 28. 08:24
  „Az engedélyezésről:
  1. Az új polgármester pereskedik, mert jól meg akarja mutatni, hogy a Walterék csaltak. Teszem hozzá a perben olyan dolgokra hivatkoznak amit szerintem sose fognak nekik ítélni.
  2. Bár a győri közig hivatal jár el, de a használatba vételi engedély kiadásához a telek tulajdonos (értsd: a város -> tehát a polgármester) hozzájárulása kellene. Aki természetesen azt mondja, hogy hát amíg az ingatlan per tárgya, a hozzájárulást nem adja meg. Mintha nem ő tehetne a perről.
  3. Egy jogerős ítélet már van, amit elbukott a polgármester aztán fellebbezett rövidesen meg lesz annak is az eredménye. Bár FT kijelentette, hogy ha az is negatív kimenetelű lesz a "város" (értsd: őt) részére akkor elmegy a legfelsőbb bíróságig.
  4. Ez egy felelőtlen gyökér.”
 • 25. jogi értelemben 2008. március 28. 08:22
  „joco1: Nagy király lehet akkor ez a Fodor Tamás, ha a győri építőhatóság is a beosztottjai közé tartozik. Nem merült fel benned, hogy mondjuk azért nem adnak ki egy engedélyt (jelen esetben vagy egy tucatot), mert az a valami nem jó? Megnyugtatásul közlöm, hogy egy full szoci társaság osztogatja Győrben az engedélyeket. Innen látni, hogy a Dezsőnek max a saját családja előtt van tekintélye, mert még az elvtársainál sem tudja elintézni az engedélyek kiadását.”
 • 24. joco1 2008. március 28. 06:18
  „"jogiértelemben" azért nincs engedély mert a kicsinyes- sok millás sikerdijas bukott perek után- a meggyözödésböl "uralkodó "polg.mester nem adatta ki.(Tudom, hogy nem ö adja ki, de a "beosztottjai" az engedélyezök )”
 • 23. nem sok? 2008. március 27. 22:47
  „Kedves eskorpio! Ha neked 800 millió forintos csúszás nem sok, akkor légyszi fizesd ki! Gondold már végig! A cég vállalja, hogy 1,1-ért megépíti, megkötik vele a szerződést, majd utána jön, hogy "járulékos költségek miatt" 2,3-ból csinálta meg. A kétszereséért!!! Ez normális dolog?? És ezt te egy szó nélkül kifizetnéd? Nem járnál utána, hogy mitől került ennyibe? Ha neked tényleg mindegy, akkor fizesd ki!!!”
 • 22. jogi értelemben 2008. március 27. 22:39
  „Nem tudom mit nem értetek? A mélygarázsnak semmilyen engedélye nincs meg, ezért nem lehet használni, tehát nincs kész!!! Ha neked van egy autód, de nincs, vagy lejárt a forgalmid, akkor nem használhatod. Tehát az autó van ( a vak is látja), de nem lehet használni. Miért olyan nehéz ezt megérteni? Az engedélyeket meg -ha jól tudom- a győri hatóság állítja ki, tehát Sopronnak nincs befolyása rá.”
 • 21. t 2008. március 27. 21:23
  „egyáltalán valaki elgondolkodott azon, hogy mit jelent az hogy JOGI ÉRTELEMBEN??? ha nem akkor ajánlom...”
40 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A soproni producer Máltán forgat

Soproni producer Máltán: Varga László soproni producer alkotótársaival, Koszteczky László… Tovább olvasom