Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

A soproni városcímert többször újratervezték

Több mint három évtizeddel ezelőtt címertervezési „láz” lett úrrá az országban. Több település szeretett volna magának új jelképet.
A hazai városok közül nagyon sok terveztette meg saját címerét három évtizeddel ezelőtt. Sopronban a hatvanas évek végén hoztak határozatot az új címer megalkotásáról.

„ Az oktatási és népművelési bizottság tagjainak többsége az ötágú aranycsillaggal inkább a történelmi hagyományokat igyekezett tudatosan kifejezésre juttatni, mintsem az előírt «kor szellemét»" – olvasható dr. Horváth Zoltán nyugalmazott levéltár-igazgató soproni címerekkel foglalkozó könyvében.

A Civitas Fidelissima, azaz a leghűségesebb város felirattal kapcsolatban Horváth Zoltán megjegyezte: néhányan azt szorgalmazták, hogy ez a felirat maradjon ki a címerből. Attól féltek, hogy a várost emiatt nacionalizmussal vádolják meg, és emiatt az egész címertervet elvetik.
A bizottsági tanácskozásokon felmerült „a munkás várost" jelképező címer gondolata is. Végül a bizottság a kétfejű sast, mint a „királyhűség idejemúlt jelképének az új címerbe való átvételét nem tartotta szükségesnek" – található a könyvben néhány sorral lejjebb.

A Képző- és Iparművészeti Lektorátus 1970-ben fogadta el az új soproni címert. Néhány hét elteltével azonban a hivatal utasította a városi tanácsot, hogy az arany ötágú csillag helyére aranykeretben vörös színű kerüljön. A Győr-Sopron megyei tanács három évtizeddel ezelőtt többszöri módosítás után, egyhangú nyilatkozatban adta áldását az új városi címerre, ami évtizedekig díszelgett Sopron jelképként, hogy aztán a rendszerváltás után átvegye helyét a napjainkban használatos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyermekcsalogató tárlat a kismartoni kastélyban

A kismartoni (Eisenstadt) Esterházy-kastélyban gazdag programmal várják a gyerekeket az iskolai… Tovább olvasom