Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

A soproni tinisztár meghódította a zenecsatornát

Tizenkilenc évesen a tinilányok bálványa, ami mellé még szakmai elismerés is párosul. A soproni Éder Krisztián a közelmúltban robbant be a hazai zenei életbe, s első videoklipjével egyből a magyar zenecsatorna, a VIVA éllovasai között tudhatta magát. Az SP művésznevet viselő zenészfiút faggattuk.
– A hazai közönség SP néven ismer. Mit jelent a rövidítés?
– A név a kosaras múltamból ered. Kisnövésű voltam, viszont nagyon gyorsan futottam. Az edzőm pedig elnevezett Speedy Gonzales-nek, amiből megmaradt az SP. Tehát konkrét jelentése nincsen, inkább csak rövidítés.

SP
SP


– Hogyan kerültél kapcsolatba a zenével?
– A zenével már gyermekkorom óta szoros kapcsolatban állok. 8 évig tanultam zongorázni és énekelni a Soproni Zeneiskolában. Innen indult az egész, aztán persze átestem nagyon sok korszakon, stílusváltáson, végül kikötöttem a mostaninál. A szövegeket én írom és a zenék kialakításában is nagy szerepem van, tehát teljes mértékben azt hallják az emberek, ami vagyok, amiket tapasztalok. A zenei részt közeli jóbarátom, Tóth Dániel aka. Pixa szerzi. Egy-két éve dolgozunk együtt, s mivel nagyon hasonló a gondolkodásunk, olyannyira könnyen megy a közös zenélés, hogy a következő albumom elkészítésében is közreműködik.

„Állj meg" a listákon

– Ha a zenei palettán el kellene helyezned a stílusod, mit mondanál róla?
– A zenémet nem nagyon tudom behatárolni, de szerintem ez nem is baj. Valahol az R'n'B, a hip-hop és a pop között mozog. Nem mondanám, hogy konkrétan kiválasztottam ezt a stílust, egyszerűen csak belekerültem, mert tetszett, és megmozgatott. Nagyon régóta szinte csak ilyen zenét hallgatok.

Az „Állj meg" című dalod szinte azonnal a listák élére került. Milyen érzés volt viszontlátni magad a képernyőn?
– Természetesen nagyon örültem neki. Amikor a dalom a listák élére került, szinte alig hittem el, alig fogtam fel, mit is jelent ez valójában. Elképesztő érzés egy 100 százalékig saját produkciót viszontlátni a slágerlistán. A klipet Budapesten forgattuk két helyszínen. Az egyik elegáns hotel volt, a másik pedig – ahol a táncos részek láthatók – a másik studió volt. Horváth Árpáddal közösen rendeztük a vágás Czakó Judit nevéhez köthető, az utómunkát pedig szintén jómagam csináltam. Ahogy kész lett, bevittük a televízióba, ahol egyszer csak elkezdték játszani.

Gyerekkori álmok útján

– A 2007-es év hatalmas sikereket hozott. Az év „hip-hop felfedezettje" kategóriában első helyezést értél el. Emellett harmadik lettél az „It's rite hip-hop jam"-en.
– Gyermekkori vágyam volt a saját lemez, ezt csak fűszerezték azok a díjak, amiket kaptam. Bátran mondhatom, hogy 2007 az egyik legszebb év volt az eddigi életemben.

Azoknak, akik kevésbé járatosak ebben a stílusban, mondjuk el, mit jelent az „It's rite hip-hop jam"?
– Ez lényegében egy tehetségkutató verseny, amit az Animal Cannibals rendez évről évre. Interneten találtam a hirdetést, beküldtem a régebbi zenémet és szóltak: bekerültem a selejtezőbe. Nagyon sok csapat és előadó jelentkezett, akik közül tíz léphetett fel a Petőfi Csarnokban, ahol végeredményben a harmadik lettem.

Nyárra a fellépések is megszaporodtak.
– Szerencsére országszerte sok fellépésem volt. A közönség abszolút pozitívan fogadott és a dalok nagy részét ismerték is, aminek nagyon örültem. A nyár elég pörgős volt. Nyaralni nem nagyon volt időm, mindössze annyi kikapcsolódás jutott, hogy a barátaimmal lementünk a Balatonra fesztiválozni. Az új videoklip előkészületei szinte minden időmet elvették, amit szeptember 13-án forgattunk és októberben már láthatjátok a hazai zenecsatornákon.

Egyre nehezebb iskolatáska

Főleg a fiatalabb korosztály érdeklődik a zenéd iránt. Nem zavaró, hogy rád ragasztják a tinisztár jelzőt?
– Hogy tinisztárnak titulálnak, nem zárja ki, hogy az idősebb korosztály is meghallgassa a zeném. A minőségi produkció pedig független a kortól.

– Az ősz beköszöntével neked is elkezdődött az iskola. Hogyan lehet összeegyeztetni a zenélést a tanulással?
– Egyre nehezebben. A Művészeti Egyetemre járok, fotográfia szakra. Azt kell mondjam, amíg nem indult be a zenélés, a tanulás is könnyebben ment. A fellépések és az interjúk sok időt vesznek el, nehéz a kettőt egyszerre végezni. Főleg úgy, hogy mind a zene, mind a fotózás szerves része az életemnek.

– Végül mik a terveid a jövőben?
– Nagyon sok ötletem van. A legfontosabb most az új videoklipek, valamint az új nagylemez elkészítése, amit jövő nyárra szeretnénk időzíteni.

Olvasóink írták

37 hozzászólás
12
 • 37. Collynsa 2008. december 14. 12:18
  „Ez a milliomos egykefiú.aki NAgyon tréé zenét csinál..És pénzből mindenki tud sztárlenni.ÉS még a megjelenése is vicces .”
 • 36. Komlós Franciska 2008. október 31. 12:33
  „Szerintem nagyon jó az SP!!!!!!!!”
 • 35. Maróti Zsófi 2008. október 12. 16:36
  „imádlak!”
 • 34. em 2008. október 07. 18:20
  „jo poen amirol fecsegtek mi koze az undergroundnak es az SP stilusanak egymashoz?
  aki ezeket probalja osszehasonlitani tevuton jar.. Justin vs. cypress hill v mi?:DD
  tibbah meg egy dagadt diszno se hangja se szovege megneztem a klippjet ket audit magamoge pakol aztan o a gyori niga? nevetseges:D”
 • 33. miközöd?! 2008. október 07. 16:08
  „Nobo
  Sp=ÉDER KRISZTIÁÁN!
  a legjobb ^^
  csak 1 számát hallgass végig.;)”
 • 32. BunnySan 2008. október 07. 15:17
  „Adreekának irnám,hogy te aztán nem vagy képbe az undergrounddal...
  nekem senki ne mondja,hogy Sp barátunk jobb mondjuk az NKS-nél vagy Bankoséknál,mert a tinilányok odáig vannak érte!
  Meg honnan veszed,hogy az underground arcok "csórok"???
  Amugyis teljesen más stílus,gondolkodjunk már el miket írunk!”
 • 31. NoBo 2008. október 07. 10:14
  „Eddig senki nem kérdezte meg, én megteszem:
  KI A FRANC AZ AZ SP???? ÉLETEMBEN NEM HALLOTTAM -ezen cikken kívül- RÓLA.... :-)”
 • 30. ggg 2008. október 07. 09:45
  „csak azért is!
  lehet,h elismerik, meg ugyanaz az arc szervezi a fellépéseiket, meg együtt fagyiznak, de én NEM erről beszélek. hanem arról, h az általam már felsorolt előadókat, és még sok másikat meg se közelít a csávó. a zenetv meg a média...?! ez számít...?! a minőség csak másodlagos. bocs harmadlagos, mert még buzinak is kell öltözni ahoz, h leadjanak. szal lehet itt fikázni Fankát, meg a Kriminal Beats tagokat, minőségben ég és föld a különbség. ÉS EZ A LÉNYEG. akinek meg nem ez számít, az hallgasson sok sp-t. megérdemli...”
 • 29. maclover 2008. október 07. 00:56
  „"A minőségi produkció pedig független a kortól"
  Ebben igaza van, de hol van itt a minőségi produkció?
  Ne sértegessük már azokat, akik igazi zenét csinálnak. És szerencsére azért vannak jó néhányan az országban. De az ő zenéjüket nem a "zenecsatornákon" kell keresni, mert oda leginkább az olcsó gagyi jut be. És nem attól lesz jó egy zene, hogy játssza egy zenecsatorna. Sőt, leginkább azért játssza, mert megfizetik érte. Ez is reklám.
  Szerintem ez valami borzalom. Na nem azért mondom, mert leginkább más stílusokat kedvelek. Sok mindent hallgatok. Ebből is van jó, de ez nem az. Ha már RnB irányba akar menni, legalább lenne hozzá valami bődületesen jó hangja. Vagy inkább csináljon mást.
  Jó, tudom, hogy erre van igény. A 13 éves lányok majd összepisilik magukat, de ettől még ez nem lesz jó zene. Maximum sikeres.... de nem minőségi.”
 • 28. Reggin 2008. október 06. 22:27
  „ggg! ha nem tudnád Tibbah ,Siska,Tm sokan elismerik az hogy a Kriminalos előadok nem az az ő dolguk ...egyébként Hp/Győri arc/ ö szervezi az összes Bloose Broavaz illetve a Krisztián fellépést erről ennyit, Fanka továbbiakban részemről csak Csőházy Lelenckét említett "előadóról" meg annyit, hogy hazudik össze vissza és ha észre vennéd és körbe néznél meg látnád, hogy kinek van több fellépése valamint kijutott el nagyobb szintre előbb a Fanka Terike vagy Sp! akkor most ki is sz*r ? meg kik hagyták ott a Ferit olyan nevek mint az Artos vagy Gőz mert mit mondtak több buliba, hogy nem akarnak nightchildes előadót látni a színpadon! Fanka meg leszarozta az Artos pedig a Csabinak az alapjaira nyomja a mai napig!”
 • 27. informátor73961482 2008. október 06. 20:26
  „Moholy-Nagy Művészeti Egyetem te PARASZT!”
 • 26. Tooree 2008. október 06. 20:26
  „tudom hogy a gép előtt ülsz és olvasod É.K. hívj fel mer no zs a kártyámon:D”
 • 25. ggg 2008. október 06. 20:09
  „gyökérgyereknek
  te tudod miről vakersz itt? nem az általad sorolt nyafogós gyerekekre gondoltam. hallottál már olyat, h Bankos? Norba? esetleg Tibbah? NKS? ismerősen cseng? nem hiszem. Connections? ja és ha populárisabbat akarsz, akkor Fanka igazán jól nyomja. tudod az ő szövegük szól is valamiről. és a rapben, hiphopban a szöveg a lényeg. ha az nem szól semmiről, b*sz6od az egészet...
  barom...”
 • 24. GGG okosgyereknek 2008. október 06. 19:17
  „Kedves GGG! Annyira nem vagy tisztában azzal mit is beszélsz, ha tudnád kiről és mit írsz, tudnád hogy repben is ottvan ahol kell, de ha figyelmesen olvasod az interjut rájössz hogy ott is benne van!

  Azonkívül ez már más jelleg amit annak idején elkezdett / elkezdtek a Helyszínelőkkel vagy SP első lemezén és kislemezén! Méghogy lenyomja más, az az egy baj ezzel a kijelentéseddel hogy nem kell lenyomnia ugyanis az általad ug nek hívott rep előadók krémje szerepelt már vagy szerepel a Krisztián produkcióiban, mert elismerik! Erre jössz te és magyarázol hülyeségeket!

  DSP featek, ILLEGVOICE beatek, PIXA beatek, HŐSÖK közremukodés, és még sorolhatnám...

  barom”
 • 23. Reggin 2008. október 06. 18:26
  „Hát igen Krisztián szám karriert futott be aki ismeri is egy kicsit az tudja , hogy yó fej yó arc! zenéről meg csak anyit, hogy igen Sp kicsit Justin Timberlake stílust nyomja és már nem underground szinten ha nem eladható minőségi populárisat csinált és kell ilyen is mivel ma Magyarországon nem tudsz úgy eladni semmit, hogy az ne legyen valamihez hasonló4Valamint ezt ő nyilatkozta ha kijött volna még egy rap-s hiphop stílusú zenei cd-vel akkor nem fogyna így a lemeze!Ugyan is mikor meg jelent a lemez kiadtak belőle 300 db-t 1 hét alatt elfogyott neki..utána még 300 db lemez az is 1 hétig tartott neki 2 hét alatt 600 db lemez elfogyjon csutra azért nem kis teljesítmény aki a magyar undergroundból jön fel a mainstram-be!Akinek meg nem tetszik az ne hallgassa!

  Party info:

  Underground sessions
  (hiphop,reggae,dnb party)
  Mosonmagyaróvár Ek(Egyetemi klub Witman park)

  2008 október 25

  Diggieman Lángtenger turné
  Sp
  Dj 50

  kezdés: 21ora
  belépő: 500huf

  flyer:
  http://www.lightningstudio.hu/ugsessionzflyer.jpg”
 • 22. hun002 2008. október 06. 18:23
  „A régi szép idők...Mikor egy zenekar koncertre jött, a roadok reggel elkezdték kipakolni a hangszereket és a technikát hogy estére mire kezdődik a koncert végezzenek.Ma elég egy digitálisan feljavított cd és irány a hakni.Hozzáteszem,azzal sem tiszteli meg a közönséget hogy a saját hangját használja,a közönség pedig /Talán részben ezért is/másolja a lemezeit és nem veszi meg a boltban hiszen nem érték!Nem hallottam még a srácot,így nincs véleményem,de első látásra kommersznek tűnik.Amolyan "mai sztárok keveréke"-szerű.Ha nincs igazam,megkövetem és sok sikert kívánok neki!”
 • 21. adree 2008. október 06. 18:22
  „:D:D:D.
  aki ismeri az tudja hogy honnan kezdte.én ismerem 8 évig tanult zongorázni meg énekelni, és már 12 évesen csináltak, akkor még rap számokat. Az hogy most áttért az rnb-re sztem inkább pozitivum mint negatívum. Egyébként meg ez az undegroundos duma tiszta ciki hogy ök a nagyok. Ha ök lennének a nagyok akkor nem lennéek csorók, meg picivel nagyobb lenne a közönségük, egy bizonyos rétegnél.
  SP FOREVER ja és jó az új klip!!!”
 • 20. cheat 2008. október 06. 16:00
  „mar megin az ESPE ahahahah
  divatideal lett a matroszexualitas. rnb? talan. pop? ofcourse. hiphop? HOL? mtv egye, a tobbimeg ne hallgasa, deazert ne kelljen mar kotelezoen tisztelettel adozni neki :D
  ki igy ismeri, ki ugy.”
 • 19. mindigatutit 2008. október 06. 10:15
  „bocs-nem láttam”
 • 18. mindigatutit 2008. október 06. 10:15
  „en láttam és nem hallottam a számot és a klippet ,de annyira nem lehet xar,ha egy zenecsatorna bemeri tenni a műsorába.ha valakinek pedig nem tetszik ez a zene ,akkor ne hallgassa.valakinek meg a rock nem tetszik.ízlések és pofonok.az,hogy milyen lesz a fogadtatása ,azt az idő eldönti”
37 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Európai ügy lett a MÁV Cargóból

„A MÁV Cargo megvételére kötött megállapodás jóval többe kerülhet az Osztrák Szövetségi… Tovább olvasom