Kisalföld logö

2018. 08. 18. szombat - Ilona 18°C | 29°C Még több cikk.

A soproni rendőrkapitány nem tud az eljárásról

A soproni rendőrkapitány nem tud arról, hogy eljárás folyt volna vagy folyna női nemi szervek tiltott csonkítása miatt a város egyik szépségklinikájával kapcsolatosan.

Az MTI annak nyomán kérdezte meg Farkas Gábor alezredest, hogy vasárnapi közleményében Petra Bayr, a Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) fejlesztéspolitikai szóvivője, a női csonkítás ellen küzdő osztrák platform alapítója azt írta, hogy a női nemi szervek tiltott csonkítását is végzik "intim műtét" címén egy soproni szépségklinikán.

Az intézményben intim műtét elnevezés alatt szeméremajak-kisebbítés mellett "körülmetélést" is kínálnak - írta a politikus, akinek közleménye szerint a "profil" című osztrák hetilap egyik újságírója kiderítette, hogy körülmetélés alatt valójában a külső női nemi szervek egyes afrikai és ázsiai népeknél megszokott csonkítását (például a csikló eltávolítását) értik.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke az MTI megkeresésére az ügyben hangsúlyozta: csak akkor szabad olyasmit állítani, mint amit egy osztrák politikusnő vasárnap kiadott közleményében, ha erről van bizonyíték. Mint fogalmazott: "akinek tudomása van arról, hogy bárki, bármilyen módon etikailag vagy szakmailag vétkezik, tegye meg a feljelentését, és az illetővel szemben járjanak el, ha rászolgált. Ha ilyet nem tud, akkor hallgasson, a vádaskodást kikérjük magunknak". Bayr a héten hivatalos tiltakozó levelet juttatott el az ügyben a bécsi magyar nagykövetséghez.

Németh Krisztina főkonzul az MTI érdeklődésére elmondta: az érintett klinika megkeresésükre cáfolta a csonkításról szóló állítást. A főkonzul asszony szerint elképzelhető, hogy a klinika honlapján szereplő információ német fordításában gyökerező tévedésről van szó.

Tájékoztatása szerint a soproni intézet vezetője elmondta: női páciensek körében igény van a külső nemi szerveken végzett szépészeti beavatkozásra, de ez semmiképpen sem azonos az egyes afrikai kultúrákban elterjedt csonkítással. A szépészeti műtét jelentheti például a szűzhártya visszavarrását és a csikló bőrén végzett korrekciót, de semmiképp sem a klitorisz egészének eltávolítását. A klinikát az MTI munkatársának nem sikerült vasárnap kora délután telefonon elérnie.

Olvasóink írták

 • 4. Sopron-Berlin 2010. február 09. 21:07
  „az osztrák politikusnö olvasson több szaklapot.
  amerikában, és más országokban teljesen normalis, hogy a nemi szerven ugyanolyan kozmetikai korrektúrát végeznek, mit egy orron például.

  ami a nöi körülmetélés illet, az egy egészen más téma.
  lehetne a hölgynek a saját hazájában témákat keresni, ahhoz nem kell magyarországra mutogatni.”
 • 3. Kuvasz 2010. február 08. 17:35
  „Miért kellene tudnia róla - persze hivatalosan - mert ez sem szabálysértési, sem büntetőjogi ügy. Majd, ha valaki feljelentést tesz, fog tudni róla.
  Ne a rendőrkapitányon keressük a felelőst.”
 • 2. hehe08 2010. február 08. 13:45
  „a nekem nincs tudomásom és a jelenleg nem folyik ilyen jellegű eljárás között egy szakadéknyi a különbség......
  miért nem lehet egyenesen beszélni?????”
 • 1. anikopeter 2010. február 07. 21:43
  „Honi soit qui mal y pense”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idén is lesz zenészbál

Sopron - Február 20-án, szombaton este 7 órától a Pannonia M. Hotelben rendezik meg a zenészbált,… Tovább olvasom