Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

A soproni Pócsi utcában már bontanak

Egy kivitelező cég hozzálátott a tűzfal bontásához és a veszély elhárításához. Az udvarban élők biztonságáról addig is egy ideiglenesen felállított folyosó gondoskodik.

Hétfőn a lakók lapunknak elmondták, egy kivitelező cég hozzálátott a tűzfal bontásához és a veszély elhárításához. Az udvarban élők biztonságáról addig is egy ideiglenesen felállított folyosó gondoskodik.

Az alvállalkozó szakembereinek két nap kell, hogy a nagy szélben leomlott tűzfalat a koszorúig visszabontsák. Fotó: Magasi
Az alvállalkozó szakembereinek két nap kell, hogy a nagy szélben leomlott tűzfalat a koszorúig visszabontsák. Fotó: Magasi


A Pócsi utcai romos épület az önkormányzat tulajdona, az ingatlan életveszélyes állapota miatt a helyreállítási munkálatokra már február végén árajánlatokat kért be a Sopron Holding Zrt. három vállalkozótól – tudtuk meg a társaságnál.

Ezzel egyidejűleg az életveszélyes állapotot a Járási Építésügyi Hivatal felé is bejelentették és kérték a hozzájárulásukat a munka megkezdéséhez.

– A benyújtott ajánlatok értékelése alapján megrendelést  adtunk ki március 12-én, majd ezen a napon megtörtént a munkaterület átadása is. Az épület tűzfala azonban két nappal később, március 14-én leomlott. A szomszéd épület tulajdonosát az esemény következtében keletkezett kára miatt kártérítés illeti meg, melynek egyeztetését megkezdtük – tudatták a holdingnál.

A bontási munkálatokat az alvállalkozó hétfőn kezdte. Mint elmondta, két napra van szükségük, hogy a veszélyes falat a koszorúig visszabontsák.

Korábban:

Hatalmas robajra szaladtak ki az udvarra a Pócsi utca 20. szám alatti lakásokból és a borozóból a lakók, illetve a vendégek. Megadta magát a szomszédos épület tűzfala és ráborult a magántulajdonban lévő műemlék házra. Az udvar, ami egyben kerthelyiség is, törmelékekkel lett tele.

A Gaál házaspárt jelentős anyagi kár érte így is. Fotó: Magasi
A Gaál házaspárt jelentős anyagi kár érte így is. Fotó: Magasi


– Néhány perce még álltak itt emberek az udvaron, szerencse, hogy nem történt nagyobb baj – mesélte tegnap a ház egyik lakója, Kovacsics Imréné. A Pócsi utca 20. alatt három család él, és az udvarban működik egy borozó is. A szépen felújított utcai rész Gaáléké, ők adják bérbe a vendéglátóhelyet is.

– 2007 óta rendszeresen írjuk a leveleket a különböző hivatalokba. Kijöttek, megnézték, de más nem történt – mutatja a papírokat Gaálné Czákler Elvira. Ők éppen vásárolni voltak, amikor megtörtént a baj, telefonon értesítették a házaspárt, hogy baj van, jöjjenek haza. A szomszédjukban álló, önkormányzati tulajdonú épület Gaál Jenő szerint már közel húsz éve lakatlan. Látványosan megroggyant az utóbbi időben, s az idei tél nagy havazásai tovább rontottak a falak állapotán. A csütörtöki nagy szél aztán bevégezte azt, amit az idő elkezdett.

Hatalmas robajjal szakadt rá a borozóra az önkormányzati tulajdonú épület tűzfala.
Hatalmas robajjal szakadt rá a borozóra az önkormányzati tulajdonú épület tűzfala.


A tűzfal Gaálék házának tetőszerkezetére is ráomlott, mintegy hetven négyzetméternyi területen beszakítva a cserepeket, tetőléceket. Anyagi káruk így is jelentős, de attól is tartanak, további baj történhet. A tűzoltóság csütörtökön visszabontotta ugyan a meglazult téglákat, de az egész ház rogyadozik, a szél pedig nem csitult...

– Az omlást követően a katasztrófavédelem munkatársai az áramszolgáltatót is segítségül hívva elhárították az életveszélyt a Pócsi utca 20. szám alatt – mondta el a Kisalföldnek Dobos Viktória, a katasztrófavédelem megyei szóvivője. – Munkatársaim értesítették az önkormányzatot is, és elrendelték az épület bontását – tette hozzá.

A katasztrófavédelem munkatársai elhárították az életveszélyt a Pócsi utca 20. szám alatt.
A katasztrófavédelem munkatársai elhárították az életveszélyt a Pócsi utca 20. szám alatt.


Pénteken bontás még nem kezdődött el, valószínűleg az ünnepnap miatt. A lakók és a borozó vendégei egy vaslábakon álló ideiglenes folyosón át közlekedhetnek az udvaron. „Ez lesz nálunk a sóhajok hídja" – mondták a lakók, azt remélve, nem sokáig.

Az önkormányzat hétfőn ígért tájékoztatást a Pócsi utcai esetről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vízi polgárőrség alakul

A Soproni Polgárőr Egyesület égisze alatt megalakul a Fertő Tavi Vízi Polgárőrség. Tovább olvasom