Kisalföld logö

2018. 11. 13. kedd - Szilvia 9°C | 17°C Még több cikk.

A soproni önkormányzat véget vet a bérlakás mutyinak

Az önkormányzat célja, hogy a valóban rászorultak lakjanak szociális lakbér fizetése ellenében bérlakásban. A kevésbé rászorultak pedig vállaljanak nagyobb szerepet a bérlakás állomány fenntartásában.

1994. január elseje óta a lakásbérlők a lakásukat jövedelmi és vagyoni helyzetük figyelembe vételével szociális alapon 5 éves időtartamra kapják, ezen idő lejárta után jövedelmi és vagyoni helyzetük felülvizsgálatra kerül.

Az 1994 előtt bérbeadott lakások esetében a bérleti jogviszony határozatlan idejű, a lakbér mértéke azonos a szociálisan rászorultak lakbérével, a bérlők tényleges rászorultságát, vagyoni és jövedelmi viszonyait a sok évvel/évtizeddel ezelőtt történt kijelölés óta nem vizsgálta senki - olvasható abban az előterjesztésben, amiről a június 30-i közgyűlésen tárgyalnak a képviselők.

Az utóbbi időben több esetben tapasztalta az önkormányzat, hogy egyes régi bérlőik időközben saját lakástulajdonra, egyéb ingatlanra, nagy értékű ingóságra tettek szert, ugyanakkor bérleti jogviszonyukat fenntartják, sőt bérleményüket rászorultak részére –magas bérleti díj ellenében - albérletbe adják.

A jelenlegi rendelet nem ad lehetőséget ebben a körben a rászorultság, a jövedelem, illetve vagyoni helyzet felülvizsgálatára, ugyanakkor a társadalmi igazságosság elve ezt megkövetelné.

A fenti elvnek érvényre jutása érdekében a határozatlan idejű jogviszonnyal rendelkező bérlők esetében is javasolják megvizsgálni a bérlők tényleges rászorultságát, vagyoni és jövedelmi helyzetét - szerepel az előterjesztésben

Ennek technikai megoldását a rendelet oly módon tartalmazza, hogy az 1994 előtti bérlők lakbérét 2012. január elsejétől piaci alapú lakbérre emelnék, ugyanakkor a tényleges rászorultság vizsgálata után lehetőséget biztosítanának arra, hogy a hatáskörrel felruházott bizottság (Szociális és Egészségügyi Bizottság, Gazdasági Bizottság) döntsön kedvezőbb kategóriájú (költségelvű vagy szociális) bérleti díj megállapításáról.

Amennyiben differenciálnák a lakbéreket, élénkülhet a lakásmobilitás, várhatóan több lakás leadására illetve megvásárlására kerülhetne sor, és a valóban rászorultak laknának szociális lakbér fizetése ellenében önkormányzati bérlakásban. A kevésbé rászorultak pedig a költségelvű, illetve piaci alapú lakbér megfizetésével nagyobb szerepet vállalnának a bérlakás állomány fenntartásában, állagának megóvásában, javításában.

Olvasóink írták

 • 17. @méhecske@ 2011. július 06. 20:04
  „Kedves Döntés hozó!!!
  Nagyon jó,örülök,hogy végre rálátnak arra,hogy vannak nyomorba élő családok,akik máról holnapra élnek.
  Mér kel hagyni teljesen lepusztulni az önkormányzati bérlakást,mire kiadják valakinek.De kérdem én,kinek????
  Vállalkozónak,annak van pénze a lepusztult lakásra,mert aki rászorult erre,nyilván azért kéri,hogy olcsóbban jöjjön ki.
  Máris,teljesen egyet értek veled,nagyon okos a hozzászólásod!”
 • 16. Spani 2011. július 04. 23:46
  „Ismerek olyan házat, ahol 3 lakás "üres" és abból 2 csak amortizálódik már több éve. 1 lakás van ahonnan 2-3 éve kiköltöztek és csak van, de nem mondták le. Ez 3 családnak adhatna helyet. Szomorú, hogy az Önkormányzat ezeket nem vizsgálja felül!!! Amúgy miért csak az 1994 előtti lakásokat súlytják??? Talán nem ártana a bérlői jogviszonyokat egy kicsit sűrűbben felülvizsgálni, van rá elég köztisztviselő.”
 • 15. Csabazs 2011. július 03. 16:05
  „Lázár János megmondta, hogy akinek nincs saját lakása,kocsija az lusta disznó,saját maga tehet róla...

  Ovinkor!
  Tudható volt, hogy az EU. Elnökség lejártával a sajtószabadság nyista!”
 • 14. Nanu 2011. július 03. 15:09
  „AZ NEM RÁSZORULT AKI DOLGOZIK DE NEM JUT SEMMIRE MERT ELVISZI A PÉNZÉT AZ ALBÉRLET A REZSI DE ENNI NEM TUD CSAK NAPI 1X MAX 2 X ? AZ ÁLLATKERTBE JOBB DOLGUK VAN AZ ÁLLATOKNAK !!!”
 • 13. cori118 2011. július 03. 09:47
  „aza vélemyényem ,hogy itt az házban is kapott egy házaspár 68 nétzetméteres lakást egy gyerekre igaz cigány
  És megint a szegényeket akarják kiturni a lakásokbol,.Negyven éve nem csináltak egy kapavágást ebben a házban
  jelentem a balfi utcárol van szo.
  Állag megovásrol beszélnek.Hát ez röhej nem kelllett volna karácsony aaz önkormányzattal szemben a pizériábol rendelni a kajájukat nem kis pénzböl”
 • 12. BsBe 2011. július 02. 16:42
  „"és a valóban rászorultak laknának szociális lakbér fizetése ellenében önkormányzati bérlakásban" magyarul, lehetőleg csak a szegény, 5-10-12 gyermeket nevelő polgártársaknak lehessen bérlakást kiutalni. Akik, ha megkapták (mint a mi házunkban is) 8 év alatt úgy tették tönkre, hogy csak a falak maradtak (illetve még az sem épségben) most aztán kaptak egy másikat (szép, újat, nagyobbat..)”
 • 11. Ovinkor 2011. július 02. 10:52
  „9. Ovinkor 2011.07.02. 00:59
  Érthetetlenek a moderációs elvek.”
 • 10. soproni 2011. július 02. 07:22
  „Bejelentenek még pár családtagot a lakásba és meg is lesz a jogosultság. :)”
 • 9. Ovinkor 2011. július 02. 00:59
  „<moderálva>”
 • 8. HUN1 2011. július 01. 14:13
  „Na persze! Eddig is mutyi volt,Ismerek olyat aki tudta kihez kell menni meg mennyivel,és lett lakás.... <moderálva>”
 • 7. soproni 2011. június 30. 19:02
  „Vajon a valóban rászorultak meddig lennének képesek a lakbéreket fizetni?”
 • 6. Richtig 2011. június 30. 18:33
  „Na ja ez is jó kérdés...
  viszont a másik oldalon arra is kíváncsi lennék ,hogy az önkormányzat milyen állagmegóvásról beszél..mert nekem speciel 2 ismerősöm is lakik ilyen lakásban..hát az épületekkel semmit nem foglalkozik az illetékes önkormányzat..a kémény omladozik,a vakolat esik le a falakról.. persze pénz nincs semmire.. csak végig kell menni a várkerületen! döbbenet..arra is kíváncsi lennék,hogy a jó kis kapcsolatokkal rendelkező dr.uraságokat is vizsgálni fogják akiknek akkoriban olcsón megszámították a bérlakásokat megvételre...most meg jó kis rendelőként üzemelnek...”
 • 5. Csetneky 2011. június 30. 17:36
  „Engem speciel az érdekelne, hogy ki és miért utalja ki a "tanácsi" lakásokat az ország minden szegletéből idesereglő cigányoknak?”
 • 4. valakivalaki 2011. június 30. 17:29
  „Javaslom a Tisztelt Döntéshozóknak, hogy azt is vizsgálják meg, hogy az adott bérlakásban hányan is laknak valójában. A "nyomorgó bérlakó" ugyanis azt csinálja, hogy bejelentkezik a lakásba az összes gyereke, családtagja, kutyája-macskája, és így máris nagyobb alapterületű bérlakás "jár neki", miközben a családtagok már évek óta hetedhét határon túl laknak!”
 • 3. Bumbibácsi 2011. június 30. 17:15
  „"Amennyiben differenciálnák a lakbéreket, élénkülhet a lakásmobilitás, várhatóan több lakás leadására illetve megvásárlására kerülhetne sor, és a valóban rászorultak laknának szociális lakbér fizetése ellenében önkormányzati bérlakásban."
  Attól tartok,megint rossz rugóra jár az illetékesek agya...Addig látnak el,hogy pénz jöhet a házhoz.A képességeiket az már meghaladja,hogy kitalálják:miért is van annyi ember eladósodva (lakbér,közmű tartozások)
  Emberek ÉBRESZTŐ!!!!!Munkahelyek kellenek a városnak!!!!!!!!!!!!!!”
 • 2. bobo 2011. június 30. 12:47
  „Vajon a minimálbérre bejelentett egyéni vállalkozók, akiknek szinte semmilyen tulajdonuk nincs papíron, melyik kategóriába fognak esni?”
 • 1. máris 2011. április 20. 09:47
  „Nagyon helyes ! Aki egyedül lakik, és 100-ezer a jövedelme, vagy a nyugdíja, fizessen többet, annál akinek csak 40-50-ezer a jövedelme ! Dicséret a kitalálónak ! NAGYON SOKAN " NYOMOROGNAK " ÉS MÁRÓL HOLNAPRA ÉLNEK, és hónap végére kölcsön kell kérniük !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Perelt az önkormányzat, majd újra eladta az ingatlant

Unalmas is lehetett volna a soproni közgyűlés, ha nem lettek volna a döntések között nagyobb horderejűek, sőt, fájdalmasak is. Tovább olvasom