Kisalföld logö

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 33°C Még több cikk.

A soproni népszavazás üzenet Európának

"A lassan magunk mögött hagyott évben sikerült az Európai Parlament figyelmét Magyarországra irányítani".

A lassan magunk mögött hagyott évben sikerült az Európai Parlament figyelmét Magyarországra irányítani – jelentette ki Szájer József. A Fidesz EP-képviselője a soproni népszavazás 85. évfordulója emlékére nyílt brüsszeli állandó kiállítás megnyitását követően adott interjút a Kisalföldnek.

– Miért tartotta szükségesnek, hogy az Európai Parlamentben is megemlékezzenek az 1921-es soproni népszavazásról?

– Azért, mert a népszavazás az országok közötti konfliktusok megoldásának egyik messze világló példája Európa-szerte. Azt üzeni több évtized távlatából is, hogy elkerülhetők a háborúk, a vérontások. Maga az unió is azért jött létre, hogy megakadályozzon egy harmadik világháborút, hogy meggátolja a kontinens népeinek egymásnak feszülését. A soproni népszavazás az emberekre bízta, melyik országhoz akarnak tartozni. Ez ma is példaértékű. Amikor megemlékezünk a népszavazásról, akkor azt ünnepeljük, hogy Sopron és környéke Magyarország része maradt, Európában pedig azt, hogy vannak békés megoldások. Fontosnak tartottuk, hogy erről így is tájékoztassuk

Európát, és arról, hogy milyen igazságtalan volt Magyarország számára a trianoni békeszerződés. Néhány évvel ezelőtt a magyar Országgyűlésben is volt hasonló tárlat. Amit itt felavattunk, tulajdonképpen egy emlékfal. Addig itt lesz, míg magyarok lesznek az Európai Parlamentben.

– Önök Járóka Líviával együtt nemcsak a Fideszt, hanem Sopront is képviselik Brüsszelben.

– Igen, Sopronból ketten vagyunk, de találkoztam itt egy fiatal lengyel képviselőnővel, aki von Odenburger, és úgy tudja, családja Sopronról kapta a nevét, onnan eredeztetik magukat. Tehát Sopronnak – egy kis jóindulattal – három képviselője van az Európai Parlamentben.

– A magyarországi helyzet az ön megítélése szerint milyen visszhangot váltott ki Európában, hiszen meglehetősen ellentmondásos hírek érkeznek megítélésünkről.

– Azt is mondhatom, hogy az országnak nem volt jó éve, gondoljon csak a konvergenciaprogram körüli huzavonákra, amelyet hosszú vesszőfutás után szeptemberben fogadott el az Európai Bizottság. A közelmúlt magyarországi eseményei sem tesznek jót az ország hírének, hiszen már egyre többen látják az unióban is, hogy míg a csatlakozni szándékozó országok közül 2004 előtt mi voltunk az élen minden gazdasági és szociális mutató tekintetében, addig jelenleg azt látják, hogy az utolsó helyen kullogunk.

Ennek egyik példája, hogy az euró bevezetésének egyetlenegy feltételét sem teljesítettük eddig. Erre nem lehetünk nagyon büszkék. Persze vannak pozitív példák is. Ilyen volt az úgynevezett magyar év – a néppárti frakció rendezésében –, amelynek keretében igyekeztünk bemutatni az országot.

Az 1956-os forradalom évfordulója adta az alkalmat, hogy bemutassuk magát a forradalmat, Bartók Bélát, születésének 125. évfordulója tiszteletére, és általában a magyar kultúrát, a magyar embereket. Ez egy eredményes rendezvénysorozat volt, sikerült az országra felhívni a figyelmet, és ennek eredményeként nemcsak rossz, hanem jó híreket is kaphattak a képviselők. Egy erőteljes, a kultúrájára büszke Magyarország mutatkozott be Brüsszelben.

– Milyen a viszony a különböző pártokhoz tartozó képviselők között?

– Úgy gondolom, mi itt – huszonnégyen – egy kis külön sziget vagyunk. Mindenki azzal a szándékkal jött ide, hogy az ország érdekeit képviselje, de látni kell, hogy kevesen vagyunk a többi 735 képviselőhöz képest, ezért, ha Magyarország számára valami fontos ügyet akarunk keresztülvinni, akkor minden erőnket össze kell szedni. Persze ez nem azt jelenti, hogy nincsenek viták közöttünk – hiszen minket mások és másért választottak az Európai Parlamentbe, mint például a szocialistákat vagy liberálisokat –, de az országért – ha szükséges – összefogtunk eddig is, és így lesz a jövőben is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopron a drága benzinkutak városa

Az a gyanútlan soproni autós, aki jobbára a városban tankol, talán észre sem veszi, hogy literenként akár 10–12 forinttal is többet fizet – például a 95-ös benzinért –, mintha az ország más városában töltené fel üzemanyaggal gépkocsiját. A tények szerint Sopronban akármelyik benzinkutat keresi fel, ugyanannyiért számolják a 95-ös literét, tehát nincs igazi konkurencia a nagy forgalmazók között, legalábbis a városon belül. Tovább olvasom