Kisalföld logö

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

A Soproni Múzeum egyelőre megyei fenntartásban marad

Sopron-Győr - A megye átadná, a város átvenné, de – úgy tűnik – egyelőre mégis marad megyei fenntartásban a soproni múzeumi és közgyűjteményi hálózat. Jelenleg azonban nincs napirenden a kérdés.
Először még 2004-ben tárgyalt a megye és a város erről a kérdésről. Az elvi megállapodást alá is írták, az elképzelés mégsem valósult meg. Nem, mert a város szerette volna, ha a fenntartáshoz szükséges pénzt is átadja a megyei önkormányzat. Ezen a ponton „elbukott" az ügy. Sokan ezt akkor azzal magyarázták, hogy nem érthet egyet a „fideszes megye" és a „szocialista városvezetés". Azóta viszont Sopront is a fideszes többségű önkormányzat irányítja. Ezért olvasóink körében ismét felmerült, talán most sikerülne megállapodni. Annál is inkább, mert a Soproni Múzeum épületei több milliárd forintos értéket képviselnek, nem szólva a gyűjtemények eszmei értékéről.

– A 2004-ben tett megyei felajánlás – amellyel az előző ciklusbeli városvezetés nem élt – változatlanul érvényes, azzal együtt, hogy például a Lenck-villa több száz milliós felújítását éppen most végzi a megye – mondotta Firtl Mátyás, a megyei közgyűlés alelnöke. – A jelenlegi ciklusban azonban még hivatalos egyeztetésre nem került sor. A megyei fenntartású múzeumok között olyan, Sopron számára emblematikus múzeumi épületek és kiállítóhelyek vannak, mint a Tűztorony, a Storno-ház, a Fabricius- ház, a Pékmúzeum, vagy éppen a Lenck-villa. Sopron országgyűlési képviselőjeként a város közös érdekének tartom, hogy Sopron maga rendelkezzék saját múzeumaival, ugyanúgy, mint például Győr is. Ez egyben Sopronnak jelentős vagyongyarapodást is jelentene. Véleményem szerint amennyiben Sopron tulajdonába kerülhetnének a létesítmények, akkor fenntartásukat, működtetésüket mindenképpen hatékonyabbá tehetné, arról nem beszélve, hogy a város kulturális és közművelődési tevékenységének részeként tudná munkájukat koordinálni, felügyelni. Az épületek tulajdonosaként pedig úgy tudná átcsoportosítani, átszervezni a funkciókat, hogy azzal szintén a működést és a fenntartást tenné hatékonyabbá. A Lenck-villa például a megye általi felújítást követően olyan exkluzív épületegyüttes lesz, a hozzá tartozó múzeumkerttel, a felújított sírkőtárral, amely a múzeumi funkciótól eltérő, városi célokat is szolgálhatna.

A megyei fenntartású múzeumok között olyan, Sopron számára emblematikus épületek vannak, mint a Storno-ház. Fotó: Magasi Dávid

A megyei közgyűlés alelnöke kifejtette, abban az estben, ha ismét előtérbe kerülne a kérdés, akkor természetesen a fenntartási költségek is a tárgyalás részét képezhetnék.

– A város átvenné a múzeumokat, az épület tulajdonjogát, de erre a jelenlegi gazdasági helyzetben – ismert, hogy több milliárdos hitelt örököltünk az előző városvezetéstől – kevés a remény, hiszen jelentősen megnőne a költségvetés intézményi működésre fordítható összege – jelentette ki Abdai Géza alpolgármester. – Arra sem számíthatunk, hogy plusztámogatást kapjunk a központi költségvetéstől. Ennek ellenére nem mondtunk le arról, hogy visszakapjuk a múzeumokat, de jelenleg ez a kérdés nincs napirenden.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Taxisgyilkosság: Bíróság elé álltak a soproni ügy vádlottjai

Győr-Moson-Sopron - Bűnösnek vallotta magát a tavalyelőtt, Sopronban történt taxisgyilkosság… Tovább olvasom