Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

A soproni kórházban is elfogadják a hálapénzt

A soproni kórházban is megszületett a döntés, és az orvosokat már kiértesítették: elfogadhatják a hálapénzt.

Úgy tudjuk, az intézmény megbízott igazgatója kedden határozott arról, hogy a soproni Erzsébet-kórházban is elfogadhatják az orvosok a hálapénzt.

Mint ismeretes, a munka törvénykönyvének július elsejétől hatályos szabályai szerint a hálapénz elfogadása bűncselekménynek számít, kivéve akkor, ha a munkáltató máshogy rendelkezik. A paraszolvencia előre kikövetelése bűncselekmény.

Rácz Jenő, a Veszprém megyei Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója az elmúlt csütörtökön elsőként adott ki utasítást, hogy a dolgozók utólag elfogadhatnak hálapénzt. Azóta több kórházigazgató is hasonlóan rendelkezett. Az országos helyzet Sopronra is igaz, azaz olyan kevés az egészségügyben dolgozók bére, hogy amennyiben nem engedélyeznék a hálapénzt, az akár tömeges elvándorlást is eredményezhetne az itt dolgozók körében.

Varga Ferenc, a siófoki kórház igazgatója, a Magyar Kórházszövetség alelnöke azonban azt közölte, nem elfogadható, hogy a kórházak vezetőinek nyakába varrják a döntést. Úgy vélte, állami állásfoglalásra van szükség.

Olvasóink írták

63 hozzászólás
 • 63. @méhecske@ 2012. július 10. 10:31
  „12.Raptor hozzá szóláshoz...Nem fideszes?Akkor,mi a jó bánat? Sajnálom orvosokat,tényleg kevés a bérük.
  Sajnos,eddig én sem tudtam adni,sajnos ezután se fogok tudni...Nem azért mert nem akarok,hanem mert nem tudok havi 40 ezerből. És,sokat járok orvoshoz sajnos:( Nem érzem,hogy mások lennének velem:)) Az meg,hogy várni kell.Hát beteg vagy fáj,akkor légy türelemmel,hogy orvos lásson,nem te vagy egyedül! Ezt,tudni kell!”
 • 62. sup7ra 2012. július 08. 23:01
  „Kíváncsi lennék lesz- e NAV-os "próbaműtét".....”
 • 61. Nanu 2012. július 07. 19:40
  „úgy gondolom sokan másoknak még kevesebb a fizetése , szakápolók, nővérek stb.. na most valamelyik orvos nélkülük semmire se menne.. erről ennyit !”
 • 60. soproni 2012. július 07. 19:24
  „"59. cori18 2012.07.07. 17:05
  Meg is érdemlitek .Miért szavaztatok rájuk?" Mert szerinted a hálapénz csak a fideszes hatalom alatt van és volt jelen?”
 • 59. cori18 2012. július 07. 17:05
  „Meg is érdemlitek .Miért szavaztatok rájuk?
  Az adjon nekik hálapézt akinek két anja van.
  Majdnem minden orvasnak van másodállása,még tömöm a zsebjüket ,hát mit nem”
 • 58. hehe08 2012. július 07. 13:26
  „51. oaxacaca 2012.07.06. 11:07
  Fordítsuk meg a dolgot:
  Véleményed szerint miért nő a fekete gazdaság????
  Szerinted milyen gazdaság élénkítő hatása van a folyamatos adóemelésnek?
  (mert adócsökkentés csak kommunikáció szinten valósul meg)
  sorolhatnám.....”
 • 57. himbi 2012. július 07. 10:50
  „51.oaxacaca!
  De a szaros 300 Ftos vizitdíj gondolom neked is sok volt ugye? Most annak a bizonyos 300 Ftoknak a többszörösét fizeti mindenki! Míg azt csak az fizette aki beteg volt és ott is volt rengeteg ember akinek nem kellett kiperkálni. No, de ez neked is most jó ami megy. Magasabb áfa, elvett adójóváírás, telefon és csekk adó, és hadd ne soroljam tovább..
  Ezen intézkedések havi szinten az átlag ember zsebéből kb. plusz 12 ezer Ftot vesznek ki HAVONTA! Míg a magasabb jövedelmeűknek meg emelkedett a bére azáltal, hogy már csak 16% az SZJA ami ugye nekünk kis átlagembernek akik soksuzzor még 100 ezer Ftot sem viszünk haza nagyon is nem jó mert itt nemhogy béremelkedés lett volna hanem az adójóváírás eltörlésével bércsökkenés ment végbe.”
 • 56. kissferencné 2012. július 06. 21:55
  „Enyémet tuti nemteszik el”
 • 55. levi-levi 2012. július 06. 21:36
  „Az orvosok lelki furdalás nélkül elfogadják szegény betegektől a pénzt, akik megvonják utolsó fillérüket is maguktól, gyógyulásuk reményében,
  Nem hiszem hogy a 100x leadózott jövedelmükből kellene megoldani az orvosoknak problémáját.
  Szégyellheti magát az orvos ha csak azt nézi kitől mennyit kapott!!! És elfogadja a pénzt!
  Kérdés hol az adóhivatal ,1 gombóc fagyi után számlát kell adni több százezer már mehet a zsebe adózatlanul???
  A képviselők veszik fel a magas jövedelmük mellett a költség térítéseket is , mi lenne ha ott kezdenék a megvonásokat ahogy ígérte a jobbik és LMP is,mind ketten csak tartják a markukat,és hagyják hogy maradjon a hálapénz.Szép jövő !”
 • 54. Abalajobb 2012. július 06. 19:47
  „Hálapénz ügyében kérdezzék Ausztriát, sőt Szlovákiát, Csehországot !!! Ott meg tudták oldani, itt nem. Adózni is kellene a hálapénz után. Kellene.”
 • 53. soproni 2012. július 06. 18:14
  „"olyan kevés az egészségügyben dolgozók bére, hogy amennyiben nem engedélyeznék a hálapénzt, az akár tömeges elvándorlást is eredményezhetne az itt dolgozók körében."Lehet,hogy a bérük kevés,de szegény csóri betegek eddig is kipótolták nekik bőven annyival,hogy nem lehetett okuk a panaszra.”
 • 52. Julianusz 2012. július 06. 13:40
  „51-re ! gondolom te is abból élsz és vagyonosodsz, amit mások úgy adnak, h kajára már nem telik nekik.Egyébként kurvára nem érdekel, h kinek mennyi a pénze, csak az bosszant amikor valaki annyira pénzéhes, h a saját ürülékét is pénzé tenné.És kinyílik a bicska a zsebemben, ha az orvosnak telefonálnak, h menjen ki legyenszives, és ő megkérdezi a telefonba, h van 3ezer ft-ja? -mért? mert ha nincs, akkor nem megyek ki!!!!!!! fél óra múlva a mentő vitte a beteget. az orvos nem ment ki!! Ez az orvos az állami fizuját sem érdemli, nem hálapénzt. De tömik a zsebét, mert félnek tőle, mert életek múlnak rajta.”
 • 51. oaxacaca 2012. július 06. 11:07
  „Himbi! Véleményem szerint helytelen a következtetésed: Mit gondolsz miért emelkedett 27%-ra az ÁFA? Pontosan azért, hogy a nem túlzottan fehér pénzek, amit elkölt az is, aki SZJA-t nem fizet minden jövedelme után, az más formában adózzon. Ha bankba teszi, kamatadó, ha elkölti megemelt ÁFA...etc.
  Julianusz! Amig azzal foglalkozol, hogy XY-nak mennyi a pénze, vagyona stb, addig nincs lehetőséged azon gondolkodni, hogy miként lehet megoldani egy feladatot. Akár kis faluból is. Mindig van más alternativa.”
 • 50. Nanu 2012. július 06. 10:56
  „Dr. beker sopron :) kapott 20 ezret hogy jobban odafigyeljen a hozzátartozónkra, másnap elment 2 hét szabadságra, de nem volt benn annyi hogy azt mondja keressenek más orvost mert holnaptól nem leszek ! Dr. beker gratula :) gondolom elitta munkaidő alatt !!!!”
 • 49. 1soproni 2012. július 06. 07:20
  „himbi!
  "A soproni kórházban is elfogadják a hálapénzt"
  Erzsébet utalvány, Kékfrank, szépkártya és az új fizetőeszköz a hálapénz.”
 • 48. sopron700 2012. július 06. 04:03
  „Ennek megszületése már rég kialakult 1990 előtt,nemhiába volt tízszeres túljelentkezés az orvosi egyetemeken.Pedig a közalkalmazotti bértábla akkor is igen alacsony fizetéseket állapított meg.Mégis átlag felett éltek a tisztelt Dr,-a-ink.Most mindenféle vállalkozást,alapítványok jogcímén bérelnek helyet (Persze csekély összegekért)a közintézményeinkben, ahol kiszolgálják (Munkaidejük alatt is)a privát bejelentkezett betegeiket. Láttam ,hogy kórházi betegszobára is ki volt írva, az orvos nevének feltüntetésével, hogy külön fenntartott hely.Igen sok a beteg,átlag alatti az égésszegügyi állapotunk,sok a halálozás is.De ezek a régebbi életvitelünk, következményei nem lehet a mostani (1990.utáni) politikai rendszerre fogni.”
 • 47. himbi 2012. július 05. 21:21
  „Úgy gondolom, hogy a cikk címe rossz!
  "A soproni kórházban is elfogadják a hálapénzt"

  Talán helyesebben:
  A soproni kórházban is elfogadhatják a hálapénzt... A cikk címe tényként állítja be szerintem minden dolgozóra nézve, hogy elfogadja!! Tekintve, hogy egy törvényes kiskapuról van szó ezért a véleményem szerint úgy helyes, hogy ELFOGADHATJÁK...”
 • 46. soproni 2012. július 05. 20:39
  „"30. 1soproni 2012.07.05. 14:04
  23. karcsika!
  40 éves elmúltál és ilyen maradt a stílusod? pff" Ez engem is meglepett :-)”
 • 45. Figyelő2012 2012. július 05. 20:08
  „Ezt hozta a Fidesz!
  Ez nem normális Eü, hiszen ilyen külföldön nincs!!!!
  Ott rend van, mert olyan törvényeket hoztak.

  Köszönje meg mindenki ennek a kormánynak, hogy nem tett semmit, sőt megengedte hivatalosan is.

  Ez nem jó út, és elfogadhatatlan, mert ez olyan mint a korrupció...
  Undorító...
  Ennyi erővel remélem a tűzoltóknak is lehet majd pénzt adni, hiszen sok esetben ők is életeket mentenek, annyi különbséggel, hogy apró pénzért.
  Ez a véleményem erről....”
 • 44. himbi 2012. július 05. 19:38
  „Tudjátok mit mondok? Azok akik hálapénzt adnak azok az emberek a feketegazdaságot támogatják! Az a baj, ha valaki bekerül a kórházba akkor egyik beteg kérdezi a másikat, hogy Te mennyit adtál? Hát, én 20 ezret és bizony vannak olyanok akik erre fel nem 20 ezret hanem 25-t adnak mert nem adhatok kevesebbet mint a másik mert akkor mit fog mondani! Ezt az egész hálapénzes rendszert a betegek rontátták el és szoktatták hozzá az orvosokat!
  http://vallalkozoi.negyed.hu/vnegyed/20120704-igy-kell-adoznia-az-orvosnak-ha-elfogadja-a-halapenzt.html

  Megjegyzem , hogy akik annyira adni akarnak azok miért nem a kórház alapítványba fizetnek be? Gondolom én, hogy arra talán még adókedvezmény is jár talán illetve ezzel is segítené a kórház műszer/ezsközbeszerzését illetve esetlegesen a dolgozók továbbképzését is elősegíthetné.

  http://www.sopronkorhaz.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=143&Itemid=119”
63 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopronban is emelkedik a levegő ózonkoncentrációja

Az érintett területek között szerepel Budapest, Sopron, Székesfehérvár, Miskolc és Pécs környéke. Tovább olvasom