Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

A soproni Kóczán Gergely a legintelligensebb diák

A soproni Kóczán Gergely nyerte meg a háromfordulós, országos IQ-teszt versenyt. Pedig nem is tudott sokat készülni a döntőre.

A szeptember óta tartó, izgalmas vetélkedősorozat zárásaként csütörtökön végre kiderült, hogy kik nyerték a Nagy Diák IQ-tesztet, valamint a Diákhitel Központ fődíját, egy-egy Apple iPad Minit.

A Nagy Diák IQ-teszt legintelligensebb fiú versenyzője címet a soproni Kóczán Gergely nyerte el, aki a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) harmadéves építészmérnök hallgatója.

A fiatalember időhiány miatt nem készült különösebben a döntőre, mert az utóbbi hetekben rengeteg ZH-ja volt és közeleg a vizsgaidőszak is. Logikai feladatokban ő is jó, országos versenyeken korábban kimagasló eredményeket ért el.

Ha akad egy kis szabadideje, Gergő szívesen focizik, és bár zenekara nincs, hobbija a dobolás.

Tóth Emese és Kóczán Gergely az IQ-teszt verseny győztesei
Tóth Emese és Kóczán Gergely az IQ-teszt verseny győztesei


A lányok között a 18 éves Tóth Emese, a budapesti Semmelweis Egyetem elsőéves orvostanhallgatója lett a legintelligensebb diák, aki végig magabiztosan teljesített.

Emese sem készült külön a versenyre, szerinte bőven elég volt, hogy matematika tagozatos osztályba járt a gimnáziumban, és szívesen old meg logikai feladványokat.

Az egyetemista a szabadidejében három hangszeren, hegedűn, furulyán és gitáron játszik, néptáncol és társastáncol, valamint önkéntes munkát is végez.

Magyarország első diák intelligenciaszint-mérése, a Nagy Diák IQ-teszt szeptember közepén indult.

Az első fordulóban egy több éves fejlesztéssel készült, betanulhatatlan, adaptív IQ-tesztet lehetett ingyen kitölteni az interneten. Az online fordulóban 15 ezernél is többen tették próbára a tudásukat, ami messze túlszárnyalta az előzetes várakozásokat.

A résztvevők közül 2905-en értek el 125 pontos vagy annál jobb eredményt, de mivel a vetélkedőt a 17-24 év közötti fiataloknak hirdették meg, ebből a korosztályból középiskolások, főiskolások és egyetemisták mehettek tovább.

A továbbjutók közül mintegy 700-an vettek részt a második fordulóban, ahol a Mensa HungarIQa hivatalos felvételijével birkóztak meg egy élő tesztíráson. Innen a legalább 135-ös IQ-val rendelkezők mehettek tovább a döntőbe.

Ők a népesség legintelligensebb 1 százalékához tartoznak.

A december 5-i döntőbe 249-en jutottak be, ahol a diákok egy különleges, több részből álló, izgalmas, élő show keretében, közönség előtt dolgoztatták meg a szürkeállományukat.

A feladványokat a nézők kivetítőn láthatták, a versenyzőknek pedig nemcsak a helyes megoldásokra, hanem a gyorsaságra is koncentrálniuk kellett.

A feladványokat a Mensa HungarIQa és a Rejtvényfejtők Országos Szövetsége közösen állította össze a legutóbbi, pekingi világbajnokságon használt feladattípusok alapján.

A Nagy Diák IQ-teszt szervezői, a Diákhitel Központ és a DUE Médiahálózat a fődíjakon kívül értékes ajándékokat sorsoltak ki az indulók között.

Mivel Magyarország első diák intelligenciaszint-mérése iránt az érdeklődés és a lelkesedés minden várakozást felülmúlt, nem kizárt, hogy idén elindult egy hagyomány, és lesz folytatása a vetélkedősorozatnak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

LMP: engedélyeztetni kellene a kisebb kukát Sopronban

Bebesi József (LMP) indítványait a kormánypárti képviselők elutasították, így egy sem került… Tovább olvasom