Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

A soproni kékfrankos rangja

Tizennégy soproni pincészet képviseltette magát Szekszárdon a II. Nemzetközi Kékfrankos Fesztiválon. A Sop-Vin és a Weninger pincészet kékfrankosai magas rangot vívtak ki a soproni borvidéknek.
Amit a szakemberek már régóta tudnak, ismét beigazolódott: a soproni kékfrankos kiemelkedő minőségű, köszönhetően az elmúlt évek fejlesztéseinek és a vincellérek tudásának. A szekszárdi fesztiválra az ország legjobb termőhelyeiről és legismertebb pincészeteiből – például Villány, Eger és természetesen Sopron – több mint 150 minta érkezett. Ezért is örvendetes, hogy a soproni borok kiemelkedő eredményt értek el, hiszen a két nagyaranyon kívül az Iváncsics–Roll pincészet bora aranyérmes lett és számos ezüst- és bronzérem is soproni gazdákhoz talált. A Sop-Vin megkapta Szekszárd város különdíját is.

– A versenyre Magyarországról, Ausztriából és Szlovákiából érkeztek minősített borok, különböző évjáratból – tudtuk meg Iváncsics Zoltántól, a Sop-Vin főborászától. – A kékfrankos szőlőt jobbára csak Közép-Európában ismerik, talán még Németországban. Ezért nagyon fontos, hogy a bort viszont megismerjék minél szélesebb körben.

 Hibapontozás
A versenyen hibapontozásos rendszer volt, 0–100-ig lehetett hibapontokat adni. A nagy aranyérmes boroknak legfeljebb csak három hibapontja lehet, ezt a szintet egy villányi, egy szekszárdi, valamint a balfi székhelyű Weninger borászat és a Sop-Vin érte el 1999-es borával, amely még palackokban pihen. Az aranyérmes bornak nyolcnál kevesebb pontja lehet: az Iváncsics–Roll pincészet 2001-es évjárata hetet kapott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gimesi Szabolcs visszalép

Eltérő stratégiával, de készülnek négyéves munkájára és szerepére a soproni ellenzékiek, azaz a… Tovább olvasom