Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

A soproni főorvos szakmai lehetősége - egy év Ausztriában

Sopron - Egy év fizetés nélküli szabadságot kért dr. Tiboldi Zoltán szülész-nőgyógyász főorvos, aki Ausztriában kapott szakmai lehetőséget.


A kórházaknak egyre nagyobb gondot jelent a szakemberek megtartása.

Nem költözik a távoli Ausztráliába és pályát sem változtat az egyik legnépszerűbb soproni szülész-nőgyógyász, dr. Tiboldi Zoltán főorvos.

Bár a városban futótűzként terjednek a különböző történetek kórházi távozásáról és annak lehetséges okairól, az igazság az, hogy egy év fizetés nélküli szabadságot kért az Erzsébet-kórház vezetésétől.

– A szomszédos Ausztriában, az oberwarti kórházban kaptam egy olyan szakmai, tanulmányi lehetőséget, amire nem akartam nemet mondani – mondta el a főorvos, aki azt is elárulta, a kórházvezetés kérésére egy év múlva visszatér a soproni szülészet élére. Magánrendelését továbbra is fenntartja Sopronban, így csak kórházi állását szünetelteti.

A soproni Erzsébet-kórházban is, csakúgy, mint a legtöbb egészségügyi intézményben, egyre nagyobb gondot okoz a menedzsmentnek a képzett és tapasztalt szakemberek megtartása. Az orvosi és ápolói pálya nem garantálja a reálbér-növekedést, de még a bérfelzárkóztatást sem, nem nyújt életpályamodellt és a legtöbb helyen európai munkakörülményeket sem. Amióta Magyarország is európai uniós tag, csak néhány papír szükséges ahhoz, hogy a magyar orvosi diploma egy másik EU-s tagországban is orvosi munkára jogosítson. A Magyar Rezidens Szövetség az Egészségügyi Menedzserképző Központtal közösen 2003 óta végez migrációs felméréseket. Egy 2008-as kimutatásuk szerint a rezidensek 65–70 százaléka tervez külföldi munkavállalást. A megkérdezett 485 szakorvosjelölt közül az általános orvosok 65 százaléka, a fogorvosrezidensek 57 százaléka mondta azt, hogy más országban gyógyítana. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy valóra is váltják elképzeléseiket, de sokat elárul terveikről.

Az Erzsébet-kórházban a szakemberhiányból adódó gondokat eddig a vezetés megoldotta. Tiboldi főorvos egy évre szóló távozása az ellátásban nem okoz fennakadást a szülészeti osztályon, ott ugyanis elegendő szakorvos dolgozik.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. molyhos_tölgy 2010. június 07. 23:04
  „ha rendesen megfizetnék az eü dolgozókat, akk nem futnának külföldre az első ajánlat után. csak sajnos nincs miből... :(”
 • 32. c77 2010. június 04. 18:41
  „Különben beszél "osztrákúl" ; vagy németül is?”
 • 31. plasztikhattyú 2010. június 03. 22:35
  „a te bajod ha türelmetlen vagy!De foglalja a helyet, mivel egy év mulva visszajön és elég orvos van az osztályon ,ergo úgysem vennének fel senkit.Hagyjuk ezt hogy ki tud olvasni ill. felfogni dolgokat mert ez is elhangzott.Én tovább nem vitázok ilyen okos hozzászólóval mérgelődj csak tovább ilyen piti dologon,mert gondolom nem téged akadályoz meg ezen az osztályon való elhelyezkedéstől,azzal hogy állományban marad.”
 • 30. Hozzászóló 2010. június 03. 14:21
  „#27. Kedves plasztikhattyú! Kezdem lassan igazán elveszíteni a türelmemet. Szívesen vennék Veled olvasó leckéket, ha már általános iskolában nem tanítottak meg rá. Szeretném emlékezetedbe idézni mindkét írásom lényegét: "Tegye nyugodtan, de ne foglalja itt a helyet!" A többit nem ismétlem meg, ezt is csak a gyengébbek kedvéért, aki tud olvasni, az úgyis értette elsőre.”
 • 29. Kukac40 2010. június 02. 17:46
  „Hamar visszajön. Ott nincs hálapénz. Na meg mitől olyan nagy szó, hogy ausztriában tanul? Ott sincs komolyabbtudás, csak magasabb alapfizetés van.”
 • 28. quaestor 2010. június 02. 15:01
  „"A Magyar Rezidens Szövetség az Egészségügyi Menedzserképző Központtal közösen 2003 óta végez migrációs felméréseket. Egy 2008-as kimutatásuk szerint a rezidensek 65-70 százaléka tervez külföldi munkavállalást. A megkérdezett 485 szakorvosjelölt közül az általános orvosok 65 százaléka, a fogorvosrezidensek 57 százaléka mondta azt, hogy más országban gyógyítana."

  Ez a cikk nem csak és kizárólag Tiboldi doktorról íródott. Ő volt a kezdőtéma, de a folytatás -amit beidéztem- a lényeg szerintem.
  Nem pedig az, hogy egy arra érdemes doktor él a szakmai tanulmányi lehetőségekkel. Ez számomra evidens.
  A többi már kevésbé...”
 • 27. plasztikhattyú 2010. június 02. 14:47
  „24 Hozzászóló:
  Olvasd el hogy quaestor is mit írt....Szerintem nem kell semmit tisztába tenni itt minden világos.Szerintem az vall uninteligenciára ha valaki irigykedik,meg szitkozódik meg rosszindulatoskodik amiért kapott egy ilyen lehetőséget és él is vele.Ez a cikk Tiboldiról íródott és nem most végzett orvosól.Igaza van már előttem szólóknak hogy valószínű ő már "visszafizettte" az államnak a taníttatást.Biztos szükség van a szaktudására azért várják vissza.
  Neked ez böki a csőrödet idézlek:" Zsírosra keresi magát."és még pár hozzászólónak szintén.Ez nem csúnya tulajdonság mi ha valaki irigy és féltékeny,és ez nem teleaggatás ahogy ezt írod, ez tény,különben azt írtad volna hogy grat neki és sok sikert.Sajnos ezt lehetett a negatív hozzászólásokból leszűrni.”
 • 26. Bbert 2010. június 02. 14:16
  „Annak lenne akkora hírértéke manapság, hogy egy soproni orvos kimegy egy évre, vagy többre dolgozni Ausztriába? Sunyi egy cikk.”
 • 25. quaestor 2010. június 02. 11:41
  „Egy kis ízelítő a képzési költségekről, pusztán csak azért, hogy egyesek tisztában legyenek azzal, hogy miről is van szó. Egyébként ezek 2008 évre vonatkozó adatok, s mivel 2010-et írunk, ezek az összegek felfelé kúsznak. Általános orvosok esetében 12 félévről van szó (szakosodás külön téma), fogorvosok esetében ez csak 10 félév. Ennyivel kell beszorozni az alábbi összegeket, míg a hallgató eljut a diplomához klasszikus esetben.
  Általános orvos:
  DE-ÁOK: 850.000,- /félév
  PTE-ÁOK: 925.000,- /félév
  SZTE-ÁOK: 850.000,- /félév
  Fogorvos:
  PTE-ÁOK: 1.005.000,- /félév
  SZTE-FOK: 850.000,- /félév
  Hozzá tartozik, hogy az állam 12 félévet finanszíroz és csak az első diplomát.”
 • 24. Hozzászóló 2010. június 02. 09:00
  „#9. Kedves plasztikhattyú!
  Talán tegyük tisztába, hogy nekem miért van közöm ahhoz, hogy ő elmegy (és főleg hogyan) és Neked miért nincs ahhoz, hogy én mit tanulok vagy csinálok. Először is ő közalkalmazott, azaz az adófizetők pénzéből végzi a dolgát. Ennélfogva meglehetősen nagy luxus, hogy az állam fenntartja neki az álláshelyét, amíg ő zsírosra keresi magát Ausztriában. Tegye nyugodtan, de ne foglalja itt a helyet! Elég erőteljes unintelligenciára vall, hogy az egyik oldalról objektív megítélésre próbálsz inteni, miközben ismeretlenül és szubjektív módon teleaggatsz másokat mindenféle jelzőkkel. Ezen felül teljesen egyetértek azokkal, akik szerint a diploma megszerzését követően (ez nyilván Tiboldira nem áll) bizonyos ideig röghöz kötném az orvosokat, ugyanis az állami finanszírozott (azaz az adófizetők pénzéből végzett) képzésük meglehetősen sokba kerül ahhoz az államnak, hogy utána az osztrákok (vagy bármely más nemzet) szaktudását gyarapítsuk vele.”
 • 23. quaestor 2010. június 02. 08:27
  „Még valami!
  Mivel nagyjából itt mindenki konkrétan Tiboldi doktorról ír, akkor nem általánosítok én sem.
  Tiboldi doktor nem medikus, és nem is 30 éves kezdő orvos. Véleményem szerint Ő már "visszafizette" vastagon a taníttatását. Amúgy meg ha adott egy külföldi szakmai tanulmányi lehetőség neki, egyértelmű, hogy éljen is vele.”
 • 22. quaestor 2010. június 02. 08:13
  „12. hozzászólás Valjan 2010.06.01. 15:39

  Mit görcsölsz? Nem ám infarktust kapsz, és megesz az ideg!
  Szerinted mégis ki tehet arról, hogy magyarország adófizetőinek túlnyomó része (eü. dolgozók is) alulfizetett? Én?
  Ha megnyugodtál, olvasd el még egyszer a kommentemet. Nem Tiboldi doktorról írtam, hanem általánosságban fogalmaztam. Egyébként teljes mértékben elfogadom azt (és tudom), hogy az orvosi diplomáért rengeteget kell tanulni és tenni érte. De annak finanszírozását az állam, vagyis az adófizetők állják. Ezzel te nem vagy tisztában úgy látom.
  Csirke farhát rántott húsnak ünnepre??? Hülyeségeket beszélsz. Szerencsétlen kisnyugdíjasoknál ez igaz, de nem egy dokinál, már ne is haragudj.
  Kérdésedre a válasz: semmi közöd ahhoz, hogy én miért és hol dolgozom.”
 • 21. Odenburg 2010. június 01. 23:22
  „Ausztriában privát rendelésen az orvos SZÁMLÁT ad!
  A Eü.biztosítónál (Krankenkasse) lekell adni és a kifizetett összeg kb.60%át visszakapod.
  Az orvos nem kap zsebbe pénzt! Lehet számolni.”
 • 20. SZILAJ 2010. június 01. 21:31
  „Mit kell itt hisztizni? Hány és hány kőműves, vízvezetékszerelő stb. dolgozik már
  külföldön? Oda mennek ahol jobban fizetnek. Miért lenne egy orvos más?
  Ő is csak pénzért kapja a kenyeret a boltban.”
 • 19. Eüdolgozó 2010. június 01. 20:13
  „Igenis menjen külöldre! Ezzal tanul és tapasztalatot szerez! Nem Ő az egyetlen dr aki külföldön szerez tudást és plusz gyakorlatot amit aztán itthon kamatoztathat! www.sopronkorhaz.hu áérdemes megnézni, hogy hány és hány dr dolgozott hónapokat vagy akár éveket külföldön. Igaz, nem minden orvos bemutatkozó adatlapján szerepelnek a külföldi tanulmányok és gyakorlatok...”
 • 18. iparos 2010. június 01. 19:13
  „Egy bécsi klinika vezető szivspecialistája netto bére 5270 euro!!!! Egy mezitlábas vidéki korház nögyogyásza vajon mit kereshet? Lehet találgatni! Tiboldy ur itthon többet keres. Külömben mentek már ki angliába a soproni korházbol! Hamar vissza is jöttek!”
 • 17. c77 2010. június 01. 18:37
  „Mért nem jött Frankfurtba? Mert kb azt kapná, amit Sopronban (lakás) NEM HÁZ!!! + rezsi és 16-24 órás "müszak"
  kenö pénz nélül!!!!!!”
 • 16. janika 2010. június 01. 18:21
  „Hát nem is midegy mennyiért búvárkodik!”
 • 15. soproni 2010. június 01. 18:20
  „plasztikhattyú! Van azért amiben nem értek teljesen egyet veled:"És ugrálj minden telefonhívásra annyit mint amennyit a nőgyógyászok ugrálnak" Véleményem szerint csak azok ugrálnak telefonhívásra,akiket megfogadtak több tízezer forintért . Gondolom a maximális elégedettségednek is megvolt az ára amikor nála szültél.
  Egyébként meg nem csodálkozom azon,ha egy orvos,vagy bárki más nem hagy ki egy ilyen lehetőséget,mert Ausztriában nagyobb becsülete van az orvosoknak és a fizetés is jóval több,viszont ott nem csúsztatnak borítékot a zsebekbe és ennek ellenére is biztos elégedett lesz.Az ő helyében én vissza sem jönnék.:)”
 • 14. dzsi 2010. június 01. 16:49
  „Ezért tart itt az ország...<moderálva>
  felteszem a kérdést:
  Ha netalántán tanult volna egy jó szakmát,és adott lenne a lehetőség Ausztriában dolgozni,mondjuk az adott béred 5-szöröséér..akkor is obégatnátok??
  Elárulom,már 11 éve én is kint dolgozom igaz más területen...de ha reális bérek lennének itthon,akkor hajlandó lennék itt boldogulni és nem autózgatni reggel meg este..stb,ami kellemetlenség még párosul hozzá.De ez ugye nem probléma mert ugyis megfizetik..
  Röviden ennyi.Sok sikert a Dokinak!:)”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Konzolt lopott volna

Egy soproni áruházból egy fiatal fiú akart ellopni egy PS-t vasárnap délelőtt. Tovább olvasom