Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

A soproni Fő téren gyűjtik a ’89-es emlékeket

A hétvégén Sopronban bárki elmesélheti, hogy milyen élményei vannak 1989-ről. A múzeum tárgyakat is vár.


Május 14-én indult el Magyarországon is az Europeana 1989 projekt, amely keretében az 1989-es rendszerváltó évvel kapcsolatos személyes emlékeket gyűjtik össze és teszik fel egy digitális térképre a budapesti OSA Archívum, a szegedi SZTE Klebelsberg Könyvtár és a Soproni Múzeum munkatársai.

A személyes emlékek digitális fotóit online módon is fel lehet tölteni a projekt oldalára, de el lehet vinni azokat gyűjtőnapokra is, ahol a szervezők lefotózzák az emléktárgyakat, digitalizálják a papírfotókat (az eredeti tárgyak természetesen a tulajdonosaiknál maradnak), vagy éppen lejegyzik az emlékezők történeteit.

Szegeden az elmúlt hétvégén rendezték meg a gyűjtőnapokat, és több mint 200 emléktárgy és történet került be az Europeana 1989 digitális gyűjteményébe. Hasonló sikert várnak a szervezők a most pénteken és szombaton Sopronban megrendezett gyűjtőnapokon: a Fő téren, a Vasalóház előtt felállított sátorban várják az emlékeikkel érkezőket a Soproni Múzeum munkatársai, mindkét nap reggel tíztől délután hatig.

- Mindenkit bátorítunk, hogy jöjjön el a hétvégi gyűjtőnapokra - mondja Szabadhegyi Zita, a Soproni Múzeum munkatársa.

- Sokaknak van a fiókjában egy-egy régi fénykép, régi útlevél, kisdobos-igazolvány, képeslap, házi videófelvétel vagy plakát, amely a rendszerváltás körüli éveket idézi. Ezek a személyes tárgyak mind nagyon érdekesek a számunkra, de ugyanúgy fontosak az emberek történetei is, amelyeket lejegyzünk a gyűjtőnapokon.

Sopron és környéke egészen különleges szerepet játszott a rendszerváltás idején, a visszalátogató németek nagy szeretettel beszélnek az itteni emberekről – ennek szeretnénk egy mindenki által könnyen elérhető, digitális formában is emléket állítani.

Az Europeana 1989 projekt Facebook oldala itt éhető el >>

Korábban írtuk:

Az Europeana 1989 projekt keretében május 30-án és 31-én 10-18 óráig várnak mindenkit, akik szeretnék az 1989-ből származó emlékeit elhozni, bemutatni.

Ezek lehetnek fotók, hangfelvételek, videók, röplapok, levelek - vagy bármilyen más emléktárgy. A projekt szervezői gondoskodnak arról, hogy az említett gyűjtőhelyszíneken digitális másolatok készüljenek ezekről az utókor számára.

Az eredeti tárgyak természetesen megmaradnak a tulajdonosaiknál. A tárgyak és történetek felkerülnek egy digitális térképre.

Helyszín: Sopron, Fő tér, a Borünnepen felállított múzeumi sátor.

Melyek lehetnek ezek az emlékek? Néhány példa:

- Emlékszik, hogy melyik tételt választotta a kiszivárgott irodalmi érettségi tételek közül? Mutassa meg az érettségi bizonyítványát, vagy mesélje el a történetet!

- Milyen hírek terjengtek a városban a vasfüggöny lebontásáról?

- Találkozott a nagy lehetőségre váró kelet-németekkel?

- Milyen volt abban az évben határőrnek lenni? Már nem hadititok!

- Ott volt a páneurópai pikniken? Van fotója, vagy régi plakátja, vagy egy jó sztori? Ossza meg mindenkivel!

További információ a Soproni Múzeum Facebook oldalán található >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Borünnep Sopronban huszonhárom pincészettel

Sopron Város Fúvószenekara pénteken este 6-kor kezdődő Fő téri hangversenyével indul a XXIII. Soproni Borünnep vigassága. Tovább olvasom