Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

A soproni exkosaras, Cserny Réka a legrégebbi magyar Facebook tag

Cserny Réka, még 2004-ben, amikor a Harvard Egytemen tanult, csatlakozott a legnépszerűbb közösségi oldalhoz. Ezzel ő legrégebbi magyar facebookozó.

A 444.hu hírportál kiderítette, hogy ki a legrégebbi magyar Facebook tag. Cserny Réka, a Sopron sztárkosarasa, az összes felhasználót tekintve 1586-iként regisztrált, mégpedig az Egyesült Államokban. A sportoló ugyanis négy éven át tanult a Harvardon, közgazdaságtanból diplomázott 2005-ben.

– Közvetlenül a megjelenése után regisztráltam a Facebookra, ami, ha jól emlékszem 2004 tavaszán volt – mesélte el a Kisalföldnek a ma már Sopronban élő Cserny Réka.

– Akkor éppen harmadéves voltam a Harvardon. A legelején egy zárt rendszer volt. Csak mi, harvardos diákok tudtunk akkor az egyetemi emailcímünkkel feljelentkezni. Már az elején sok ismerősöm lett az egyetemről. Eleinte főleg arra használtuk a rendszert, hogy bejelöltük, ki milyen tantárgyat vett fel az adott félévben.

Csernyi Réka ma is átfutja mindennap a Facebookot, de nem esik túlzásokba. Fotó: Magasi
Cserny Réka ma is átfutja mindennap a Facebookot, de nem esik túlzásokba. Fotó: Magasi


A vizsgák előtt pedig tanulócsoportokat szerveztünk akár olyanokkal is, akiket a valóságban nem is ismertünk. Aztán fokozatosan más, magasan rangsorolt egyetemek, mint például a Stanford diákjai is regisztrálhattak. Később a nemzetközi nyitás eredményeképp az angliai Cambridge és Oxford diákjai is csatlakozhattak.

A manapság legnépszerűbb közösségi oldal legelőször a thefacebook.com oldalon volt elérhető. Később, amikor már rengeteg követője volt, alakult át Facebookra.

Cserny Réka elmondta, miután megnyílt a rendszer és már nem volt egyetemekhez kötve a regisztráció, kezdtek kialakulni az oldal mostani funkciói. Elmozdult a sokak által használt "social media" irányába. Sok szempontból ezen a területen is úttörő volt a Facebook. Megjelentek a különféle alkalmazások és játékok.

Ezeket én egyáltalán nem használom... Nekünk, egykori „mezei felhasználóknak" eszünkbe sem jutott, hogy ekkorát fog durranni a mi kis iskolai rendszerünk.

- Az alapítóknak persze lehetett ilyen tervük – folytatja Réka, aki hosszú éveken át a női kosárlabda meghatározó játékosa volt. Aztán azt is megtudjuk, hogy Cserny Réka mindennap gyorsan átfutja a Facebookot. Figyeli az ismerősei aktivitásait, de csak egy szűkebb kört, akikhez valóban kötődik, s nem csak virtuálisan.

– Szerintem az oldal arra jó, hogy olyanokról is tudjam, merre járnak és mit csinálnak a világban, akikkel egyébként nem vagyok gyakori kapcsolatban – teszi hozzá az ötvenháromszoros válogatott kosárlabdázó. – Azt viszont túlzásnak tartom, amikor valaki a pillanatnyi hangulatától kezdve a reggelijének az összetételét is megosztja. Nem vagyok függő, nem is hiányozna, ha nem lenne.

Csernyi Rékát persze jövőbeni terveiről is faggatuk: – Nem tervezem már a profi játékot, maximum alacsonyabb szinten, hobbiként. Úgy nagyon szívesen. Jelenleg a civil pályám és a magánéletem a legfontosabb.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tengerdi: rágalmazás és a rémhírterjesztés Kalmár nyilatkozata

Kalmár István sajtótájékoztatójában megközelítette, vagy át is lépte a rágalmazás és a… Tovább olvasom