Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

A soproni Erzsébet kertben kap helyet Bánffy Miklós szobra

Sopronban, az Erzsébet-kertben avatják fel gróf Bánffy Miklós szobrát (alkotója Párkányi Raab Péter lesz) - jelentette be Kerényi Imre.

Stremeny Géza szobrász és Kápolnás Gergely építész nyerte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM), valamint az I. Kerületi Önkormányzat által Bethlen István miniszterelnök szobrára kiírt pályázatot; a Nemzeti Könyvtár program keretében megvalósuló emlékművet október 8-án avatják fel.

Öt szobor készül, öt köztér újul meg, és a könyvsorozat első 24 kötete jelenik meg a Nemzeti Könyvtár program keretében 2013 karácsonyáig. A szobrok elkészítését a kormány finanszírozza, az önkormányzatok pedig felújítják azokat a köztereket, ahová az alkotások kerülnek - jelentette be kedden a program miniszterelnöki megbízottja.
Kerényi Imre közölte, a szobrok "Trianon tanúit": Tormay Cécile-t, Esterházy Jánost, Bethlen Istvánt, Kós Károlyt és Bánffy Miklóst ábrázolják.

Tormay Cécile szobrát (R. Törley Mária műve) egy civil egyesület már felállította a Rókus-kórház előtt - emlékeztetett. 2013. március 14-én Esterházy János szobrának (alkotója Nagy János felvidéki szobrász) leleplezésére kerül sor az addigra megújuló budai Gesztenyés-kertben, majd október 8-án, Bethlen születésének 139. évfordulóján leplezik le a budavári Szent György téren az egykori kormányfő szobrát.

Kerényi Imre elmondta: az ünnepélyes aktus előtt jelenik meg a Nemzeti Könyvtár hat kötete, köztük Romsics Ignác Bethlen-monográfiája, majd a sajtó méltatja Bethlen Istvánt, akinek tiszteletére emlékkonferenciát tartanak, és a közmédia is több műsort sugároz.

Decemberében Melocco Miklós Kós Károly-szobrát adják át a XII. kerületben, majd Sopronban, az Erzsébet-kertben avatják fel gróf Bánffy Miklós szobrát (alkotója Párkányi Raab Péter lesz) - jelentette be a miniszterelnöki megbízott.

A Bethlen-emlékmű kivételével egyik munka sem pályázat útján valósul meg, a Bethlen-szoborpályázat makettjeit azonban a kiírók más önkormányzatok számára felajánlják megvalósításra - tette hozzá.
Kerényi Imre az MTI-nek elmondta, a tervek szerint 2014-től a magyar történelem további jeles személyiségeinek szobraival folytatódik a program.

Zsigmond Attila, a Bethlen-szobor pályázatának lebonyolításával megbízott BTM Budapest Galéria vezetője közölte: Máté Istvánt, Paulikovics Ivánt, Rieger Tibort, Stremeny Gézát és Veres Gábort kérték fel a részvételre.

A bíráló bizottság munkájában Farkas Ádám, Illyés Antal és Péterfy László szobrász szakértők mellett Zsigmond Attila és Szilágyi András a BTM Budapest Galéria képviseletében vett részt. A zsűri munkáját Kerényi Imre, Aczél Péter, az I. Kerületi Önkormányzat főépítésze és Bencsik Gábor, a Nemzeti Könyvtár képviseletében kísérte figyelemmel.

A pályázati kritériumoknak mind az öt szobrász maradéktalanul eleget tett, számos szobrászi erényt felvonultató művekben jelenítették meg elképzeléseiket - értékelt Zsigmond Attila, majd bejelentette: a pályamunkák közül a bíráló bizottság Stremeny Géza művét választotta, melynek társtervezője Kápolnás Gergely építész.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öt százalékkal drágulhat a lakbér Sopronban

Amennyiben a közgyűlés elfogadja, akkor Sopronban, az önkormányzati lakbér díja 200-3000 forint… Tovább olvasom