Kisalföld logö

2018. 10. 22. hétfő - Előd 6°C | 15°C Még több cikk.

A soproni életmentők egy napja

A mentőautó vezetőjén múlik, hogy megérkezik-e időben a segítség. Sokan versenyeznek a szirénázó járművel, ahelyett, hogy utat adnának.

Nyulász József mentőgépkocsi-vezetőről munkatársai azt vallják, szaktudása felér egy mentőszakápolóéval. A szakember a héten utoljára ül az esetkocsi volánja mögé. Közel három évtizedes pályafutása alatt az is előfordult, hogy a gépkocsi-vezetői ülésből át kellett ülnie az ápolóira, mert nem voltak elegen. Az 57 éves Nyulász József 1983 óta dolgozik a mentőknél, 1985 óta folyamatosan az esetkocsi sofőrje.

– Az első balesetet míg élek, nem felejtem el – elevenítette fel szomorú és szép emlékeit a Kisalföldnek Nyulász József. – Röjtökmuzsajnál egy Trabant a fának hajtott és kigyulladt. Az apa törött combcsonttal kihúzta a roncsból a feleségét és a gyerekeit, csak utána esett össze. Szinte gyökeret eresztettem, amikor megláttam őket. Reszkettem, de aztán mentem segíteni. Sajnos az asszony és a kislány nem élte túl. Meg kellett tanulnom feldolgozni ezeket az eseteket. Amikor gyerek az áldozat, az a legrosszabb, azt nem lehet megszokni, olyankor még a gázt is máshogy nyomja az ember... De a tragédiákat el kell tudni felejteni abban a pillanatban, ahogy az ember hazaindul.

Amikor Nyulász József ült a mentő volánjánál, bajtársai nyugodtan rábízták magukat. Felvételünkön Szigethi István és dr. Erdélyi Miklós, középen pedig búcsúzó kollégájuk. Fotó: Magasi Dávid
Amikor Nyulász József ült a mentő volánjánál, bajtársai nyugodtan rábízták magukat. Felvételünkön Szigethi István és dr. Erdélyi Miklós, középen pedig búcsúzó kollégájuk. Fotó: Magasi Dávid

– Mi kell ahhoz, hogy megmaradjunk ezen a pályán? Emberség, hogy segíteni tudjunk, keménység, hogy a traumákon túl tudjunk lépni, és rengeteg szakmai ismeret. Nem fizetik túl a mentőket, főleg a régi időkben gyakran előfordult, hogy órákkal léptük túl a napi munkaidőt. Nincs ünnep, nem lehet fáradt az ember. De nincs annál jobb érzés, amikor sikeresen levezényelünk egy szülést, vagy visszahozunk valakit a klinikai halál állapotából. Legutóbb az Ötvös utcában a földön egy órán át küzdöttünk egy férfiért. Sikerült újraéleszteni. Ritkán, de előfordul, hogy később megkeresnek bennünket és megköszönik. Enélkül is tesszük a dolgunkat, de azért az ilyen nagyon jólesik – meséli Nyulász József, aztán hatalmas lendülettel indul, ő már hallja a rádiót, indul az esetkocsi.

Hegykőre sietünk, ahol rosszul lett egy idősebb férfi. Száznegyvennel megyünk a 84-esen, vijjog a sziréna, villog a fénykürt. De döbbenet: az autósok közül sokan mintha süketek és vakok lennének! Szlalompályává változik a főút, mert – szinte hihetetlen – van, aki balra próbál húzódni előlünk. – Előfordul, hogy beállnak mögém, mert azt hiszik, így nem méri be őket a traffipax. Nekem muszáj sietnem, közben vigyáznom kell a bajtársaimra és minden közlekedőre – mondja nyugodtan, míg kerülgetjük a többi kocsit. Odaérünk a pár nappal korábban történt halálos baleset helyszínéhez, a mentő volánjánál akkor is Nyulász József ült.

– Ha Józsi velünk van, nem kell GPS – mondja útközben a mentőorvos, a soproni állomás vezetője, dr. Erdélyi Miklós. – Mindenre és mindenkire emlékszik. Óriási szakmai tapasztalata, biztonságos vezetési stílusa, embersége, helyismerete és az általa kórházba szállított sok-sok beteg nemritkán név és diagnózis szerinti visszaidézése elmondhatatlan segítséget nyújt kivonuló társainak. Mindenki számára példaértékű a pályafutása, számunkra ő a nagybetűs Mentő – teszi hozzá. A hegykői férfi végül biztonságban jut el a kórházba, még az aggódó feleséget is sikerül megnyugtatni. Az esetkocsi csapata többször is vonult a nap során. Tiszta szívvel térhettek haza, sikerült mindenkit időben ellátni.

Olvasóink írták

 • 9. csg 2011. szeptember 18. 19:37
  „Jó pihenést Józsi!”
 • 8. lucpet 2011. szeptember 18. 14:25
  „Kedves Józsi!

  Köszönöm azt a 14 évet, amit kollégádként barátságban eltöltöttünk és remélem még eltöltünk. Igazi közösségi és közösségformáló EMBER vagy. Higgadtságod, humánumod példaértékű, szerncsések akik a Te kollégáid lehetnek. Személyed hivatást jelent:
  úgy hívják, hogy MENTŐgépkocsi VEZETŐ. Belső békéd erőt ad kollégáidnak, mindenkinek megmutatva, hogy a szerénység és visszafogottság hatalmas érték és ajándék. Lelkedet hozod a munkába! Büszkék lehetünk arra, hogy veled dolgozhattunk. Jó egészséget és sok boldogságot kívánok Neked és családodnak!

  Peti”
 • 7. sopron700 2011. szeptember 17. 04:42
  „Hálás köszönet,mondhatnánk minden Soproni nevében - nyugodt, hosszú életet.”
 • 6. Gabika22 2011. szeptember 16. 23:09
  „Engem csak egy érettségi választ el, álmaim munkájától.. Legyen ez bármilyen rossz, vagy sza×ul fizető.. de én nagyon szívesen csinálnám.. Jelentkeztem is, hogy beszeretnék lépni el is küldtek volna Sz.helyre tanfolyamra, de természetesen érettségi hiányában nem foglalkoztattak. Nagyon sajnálom.”
 • 5. orkodo 2011. szeptember 16. 20:11
  „Kedves Józsi!

  Személyesen is elmondom, de szeretném ha mások is megtudnák, hogy mit gondolok rólad!
  Nem rég óta dolgozom a mentőszolgálatnál, így nem volt lehetőségünk sok közös szolgálatra egy autón, viszont volt egy hónap amikor volt szerencsém veled dolgozni, azt hiszem két alkalommal is. A hozzáértésed, a higgadtságod, a rutinod, az emberséged mind-mind érezhető, és lenyűgöző. Amin átmentél a pályafutásod alatt, amit láttál, amikben helyt álltál, le kalappal, igazi példakép vagy számomra.

  Vigyázz magadra, jó egészséget kívánok neked, és a családodnak és mindenből a lehető legjobbat!
  De minek is búcsúzkodom, hiszen remélem hogy még sokszor találkozunk! :)”
 • 4. jucuska40 2011. szeptember 16. 20:11
  „Szívből gratulálok!!!!..Jó pihenést..”
 • 3. tandyka 2011. szeptember 16. 19:39
  „Kedves Nyuszi!

  Gratulálok az eltöltött,eredményes időhöz az életmentésben!!
  Örülök,hogy vannak még ilyen elkötelezett,szerény, EMBEREK ebben a szakmában.
  A továbbiakhoz minden jót,sok örömet,gondtalan éveket és jó egészséget kívánok!
  Remélem,azért a közös munkahelyünkön gyakran találkozunk!
  Kopasz bajtárs nevében is minden jót kívánok!!”
 • 2. Bella.Ernő.János 2011. szeptember 16. 18:03
  „Józsi ! Csak gratulálni tudok áldott tevékenységedhez. A "nemzet napszámosai" akkor is meg most is alulfinanszirozottság miatt A MENTŐK voltak és azok is maradtak! Ezt csak határtalan hivatástudattal és ki nem fejezhető lelkesedéssel lehet csinálni, nagyon sok lemondás és kudarc árán. Kárpótoljon a sok-sok megmentett ember- élet "élménye"! Szép, nehézségekkel teli mozgalmas munkásévek után élvezd a nyugodt pihenés éveit, amihez kívánok nagyon sok egészséget, tovább-szolgáló bajtársaknak pedig kitartást és kevés munkát ! /egy volt bajtársatok /.”
 • 1. qqriq39 2011. szeptember 16. 17:03
  „Politikuskák!Olvastátok?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset miatt Sopron felé közlekedtek a nemzetközi gyorsvonatok

Egy ausztriai baleset miatt volt szükség a GYSEV Sopron-Győr vonalának használatára. Tovább olvasom