Kisalföld logö

2017. 02. 25. szombat - Géza -1°C | 8°C Még több cikk.

A soproni bulizóknak nem kell a gagyi, minőséget akarnak

Sopron - Kerekasztal-beszélgetést szervezett pénteken a Kisalföld soproni szerkesztősége a város szórakozási lehetőségeiről, a fiatalok helyzetéről, az alkohol- és drogfogyasztásról, a szülői felelősségről. Rövid helyzetképet adott a város „éjszakai" életéről Kovács Attila, a Hangár Music Garden vezetője, Csiszár Péter zászlós, a Soproni Rendőrkapitányság nyomozója, valamint Dugovits Valéria kulturális menedzser.
Kisalföld-kerekasztal: A kulturált szórakozás a cél

Kisalföld: – Milyennek látják a soproni bulikat, a szórakozási lehetőségeket?

Kovács Attila: – Kulturális téren és a szórakozási lehetőségekben hozzuk a hasonló nagyságú városok átlagát. Előfordul olyan is – például egy Tankcsapda-koncerten – hogy családok, szülők és gyermekeik közösen járnak szórakozni.

Csiszár Péter: – Szinte naponta vannak rendezvények, a szórakozóhelyeken pedig 14 év alatti vendég is előfordul. Megtörtént, hogy az édesanya a két fiatalkorú gyermekével ment el szórakozni. Megkérdeztük, miért engedi, hogy a gyermekei is alkoholt fogyasszanak, a válasz az volt, hogy születésnapot ünnepelnek. Ilyen esetben a helyszínen tehetetlenek vagyunk, de a szülő ellen kiskorú veszélyeztetése miatt eljárás indulhat.

Dugovits Valéria: – Kulturális szemmel nézve vannak még hiányok a városban. Például a 10–14 éves korosztálynak nincs elég szórakozási lehetősége, pedig ők is szeretnék jól érezni magukat. Olyan hely kellene számukra, ahol alkohol, drog és cigaretta nélkül kikapcsolódhatnak.

Dugovits Valéria, Csiszár Péter, Kovács Attila más-más nézőpontból közelítették meg a problémákat. Fotó: Magasi
Dugovits Valéria, Csiszár Péter, Kovács Attila más-más nézőpontból közelítették meg a problémákat. Fotó: Magasi


Kisalföld: – Mennyire változott meg Sopron arculata? A fiatalok egy része Ausztriába jár át szórakozni, miért?

Dugovits Valéria: – Mert minőséget szeretnének! Nekik már nem lehet eladni a gagyit. Hétvégente azért kihalt a város, mert az egyetemen szerdáig van tanítás, azaz csütörtökön a nagy többség hazamegy. A középiskolások pedig annyira leterheltek, hogy kedvük sincs az igényes kikapcsolódáshoz.

Kovács Attila: – Sopron mindig is konzervatív város volt. Egy évtizede nagyobb pörgés volt, mint ma. A Várkerületen sorra zárnak be az üzletek, este tíz után már nem lehet emberekkel találkozni.
Kisalföld: – Miként lehet kiszűrni a drogfogyasztót, elfogni a -terjesztőt? Amennyiben túl sok az ellenőrzés, azt zaklatásnak tarthatják.

Csiszár Péter: – Drog tekintetében a latencia magas, sokan használják, de nem derül ki. Nincs látható jele, nem reklámozzák magukat. A szórakozóhelyen gyakran úgy vagyunk jelen, hogy azt a fiatalok nem is tudják. Ha a villanyt felkapcsolják, a zene elhalkul, és gyanú merül fel, akkor a fiatalt teljesen átvizsgáljuk. Egészségügyi szakember is elkísér bennünket, aki a külső jegyek alapján eldönti: felmerül-e kábítószer-fogyasztás gyanúja. A legkönnyebb a kisfogyasztókat elfogni, mi azonban a terjesztést szeretnénk visszaszorítani. Vétek lenne minden felelősséget a szórakozóhelyekre terhelni. Hiszen a fiatalok már otthon, a házibulikon fogyasztanak alkoholt, nyúlnak a droghoz. Így a diszkóba már eleve bódultan érkeznek.

Kisalföld: – A szórakozóhelyen mi alapján döntik el, hogy kit engednek be? Mindenkit, vagy meg kell szűrni a fiatalokat?

Kovács Attila: – Amennyiben egy láthatóan ittas akarna bejönni hozzánk, akkor őt nem engedhetjük be. Gondoljuk tovább! Mi lesz akkor vele, ha ő egyedül vág majd neki az éjszakának, és baj történik? Azért ki a felelős? Aki nagyon fiatal, az szintén nem jöhet be. Problémát jelent az is, hogy nehéz ellenőrizni valakinek az életkorát. Egy koncert előtt pedig nincs arra idő, hogy mindenkit megkérdezzünk, elmúlt-e már 18 éves.

Kisalföld: – Az alkoholt, drogot egyre fiatalabb korban próbálják ki. Ez a későbbiekben visszaüthet.

Dugovits Valéria: – Az alkoholt veszélyesebbnek tartom, mint az egyéb drogokat, mert az előbbihez könnyebb hozzájutni. Mindezeket látjuk az iskolai bálokon. Nekünk az a dolgunk, hogy minél több tartalmas programot adjunk, mutassunk példát a fiataloknak. Ekkor talán változhat a helyzet. Sopronban is megesik, hogy 11–12 éves fiatalok részegen mászkálnak éjszaka a városban.

Csiszár Péter: – Ők a buszvégállomáson is „bandáznak".

Kisalföld: – A középiskolásoknak és az idősebbeknek kevés a program, ők mintha nem is léteznének.

Dugovits Valéria: – A 14–18 év közötti fiatalok számára nincsenek próbatermek, nem tudnak hol összejönni. Bár úgy látszik, valami elindult. A város egy civil házat szeretne létrehozni. Itt kialakulhatnak a kis klubok, közösségek, ahol megtanulják elfogadni a másikat. A kívánatos az lenne, hogy a saját korosztálybeliek mondják el egymásnak: mi mindent éltek át, szenvedtek a drog miatt.

Csiszár Péter: – Évek óta működik a DADA-program, ennek keretében az iskolákban tartunk előadásokat a drogról, az alkoholról és az AIDS-ről. Az már más kérdés, hogy a gyermek mit fogad el ezekből. A fiatalkori kicsapongást már most meg kell akadályozni, ugyanis ez a későbbiekben a bűncselekmények növekedését hozza magával.

Olvasóink írták

 • 19. Rozvita 2008. május 01. 21:04
  „Igaza van "Csodabimbó" -nak a porral kapcsolatban,nagyon elterjedt.Ma reggel fényesnappal a kerítés betonelemeire rakták és onnan szippantották fel.Annyi alufólia amennyit egy buli után látni a földön nekünk elég egy hétig konyhán csomagolni.Szerintem már a rendőrök is kevesek. Szerintem is többet kellene a tulajdonosoknak tenniük a biztonságért és a tisztaságért.Én megkérdeztem volna Kovács Attila úrtól,hogy van-e WC a tulajdonában levő szórakozóhelyen.”
 • 18. valóban 2008. április 24. 21:42
  „kedves hehe

  előbb tanulj meg helyesen írni, és csak aztán tegyél ide bejegyzést. :-)”
 • 17. hehe 2008. április 24. 12:58
  „háát bazzeg!

  Szerintem a 10-14 éves GYEREK-nek otthon a helye meg szabadidejében kirándulni.....

  Meg is érdemli az a szülő, hogy piáljon meg drogozzon a gyereke, ha 10 évesen elengedi az éjszakába......

  Milyen kultúrális élet???????

  Ez a pár fos-gagyi szórakozóhely????

  Ez a cikk is egy vicc!!!!!!”
 • 16. Krisz86 2008. április 21. 11:01
  „-az bitzos,hogy valanin változtatni kéne,mert 22évesen hülyén érzem magam sok helyen ahol a 13-14 évesekkel találkozom, és kinéznek onnan.
  Drogok terjedését meg úgysem tudjuk megakadályozni,mert mindent ki lehet már játszani,főleg a mai fiatalok nagyon találékonyak.Inkább a prevencióra kéne még nagyobb hangsúlyt fektetni.”
 • 15. Szarkáné 2008. április 20. 21:18
  „Szégyen, hogy egy drogtanya tulajdonosa az újságban, rendőrök részvételével reklámozhatja a helyét!”
 • 14. K. János 2008. április 20. 20:30
  „Ez most feljelentette magát, hogy nem tartja be az előírásokat?

  Kovács Attila: - Amennyiben egy láthatóan ittas akarna bejönni hozzánk, akkor őt nem engedhetjük be. Gondoljuk tovább! Mi lesz akkor vele, ha ő egyedül vág majd neki az éjszakának, és baj történik? Azért ki a felelős? Aki nagyon fiatal, az szintén nem jöhet be. Problémát jelent az is, hogy nehéz ellenőrizni valakinek az életkorát. Egy koncert előtt pedig nincs arra idő, hogy mindenkit megkérdezzünk, elmúlt-e már 18 éves.”
 • 13. Liba Non 2008. április 20. 20:27
  „Ez nem koplett, ekkora zagyvaságot:

  Kovács Attila: - Sopron mindig is konzervatív város volt. Egy évtizede nagyobb pörgés volt, mint ma. A Várkerületen sorra zárnak be az üzletek, este tíz után már nem lehet emberekkel találkozni.”
 • 12. kisokos122 2008. április 20. 11:13
  „Régen a Liszt Művház. az volt ami most nincs. Pár ember meggazdagodik a tömeg meg le van ... ...”
 • 11. Mc 2008. április 19. 18:46
  „Kellene szerintem is az öregebbeknek is egy hely, meg említsük meg azt is hogy az ujságokban mindig a fiatalok drog fogyasztásáról esik szó, pedig az idősebbek sokkal de sokkal durvábban fogyasztják a sok szart és erről mégsem beeszél senki csak a középiskolás meg egyetemisták jönnek szoba.”
 • 10. csabazs 2008. április 19. 16:00
  „Itt csak a fiatalokról és az egyetemistákról esik szó!
  Nincs egy normális hely ahol a 30 év körüliek összejöhetnének, föleg ha igényesen akarnak szórakozni.

  Nincs mindenkinek pénza, kocsija, hogy Ausztriába menjen, de van olyan aki nem is akar!

  Nivósabb szórakozóhelyek kellenének minden korosztálynak, s az újságírónak sem arra kellene biztatni a szórakozni vágyókat, hogy irány Ausztria!”
 • 9. Bééééla 2008. április 19. 15:12
  „Nem tudom ki mondta, hogy hétvégén kihalt a város, de biztos sokat jár hétvégente este a városban... Ez a cikk ez szerintem valami áprilisi tréfe, mert valóságtartalma nem sok! Béééla”
 • 8. ?????? 2008. április 19. 15:04
  „Megnézném azt melyik egyetemen van szerdáig tanítás!Mi pénteken is járunk egyetemre (Sopronban), mert még aznap is van tanítás!!!”
 • 7. Tompi 2008. április 19. 14:59
  „Szerintem nem kéne általánosítani azt h minden szórakozó fiatal össze b....a a várost! Igen vannak olyan birkák akiknek ez esik jól, én is megteregetném az ilyeneket, de nincs mit tenni ez van!
  Én azt mondom h egyeseket otthon kéne kicsit megnevelni és nem jutna eszébe a sok butaság!!!!!”
 • 6. Didi 2008. április 19. 14:29
  „Diszkoba Ausztriába járunk, de ha tandíjat kell fizetni, meg vizitdíjat, akkor belehalunk 300 forintba. Balga egy ország a miénk!!!!”
 • 5. erdész 2008. április 19. 14:18
  „A szórakozóhely tulajdonosokkal megfizettetném az összes kárt,amit a sok "szórakozó"fiatal állat okoz éjjel Sopronnak!!!!!!!!!!!A tanulás a dolguk,nem a károkozás,a zajongás.Hol vannak a rendőrök,ne csak kocsival járőrözzenek.Most vannak már elegen.Gyalogosan figyeljék a sok barmot, és mikor elkezdenek erősködni, verjék szét őket!!!!!!!!!!Régen az egyetemre csak a legkivállóbbak jártak, akik meg is becsülték magukat.Most meg hála a liberalizmusnak és demokráciának,mindenki egyetemre jár, és rengeteg diák szégyent hoz az iskolájára.Milyen világ ez,ahol az egyetemisták útvonalait a rombolás kíséri.Mit várjunk a tanulatlan fiataloktól? Egyformán semmirevaló az egész fiatal banda,csak jogok de semmi kötelesség.”
 • 4. miracle 2008. április 19. 12:56
  „Úgy nézem kicsit lemaradtam. Micsoda fejlődés van a színvonalas felsőoktatásban! 3 nap alatt leadják, amit anno 5 nap alatt. Csupa zseni tanulhat.”
 • 3. Csodabimbó 2008. április 19. 11:39
  „10 évvel ezelőtt is legalább ennyien jártak Bécsbe bulizni, azóta egyre több soproni tanul, dolgozik ott, meg amúgy is egy világváros, ami vonza az embereket... nem tudom miért kell ezen annyira csodálkozni. Itt a razziák is elveszik az emberek kedvét a szórakozástól, balkáni felfogású rendőreink (tisztelet a kivételnek) "budapesti módszerekkel" odateszik magukat. Valóban a kicsiket viszik be tömegesen, elsősorban a füveseket, mert őket könnyű megcsípni. Mára el is éték céljaikat, fű nincsen a városban, de még a vízcsapból is kokain folyik. Így ha más nincsen a fiataloknak ez is jó lesz, az meg, hogy drága kit érdekel... megszerzik rá a pénzt. Egy új kristály is felütötte a városban a fejét, kokain, mdma, speed keverék... úgy tudom valakik 100 eurót is elkérnek grammjáért. Néha az a gyanúm, h a rendőrség összefonódhatott drogos körökkel és azért tisztítják a várost, mert a fehér anyagnak csinálnak piacot, ugyanis pénz csak abban van. A rendőrség belső ellenőrzésének nem ártana a szervezetnél körbenézni és az egyik szórakozóhellyel való egyéni kapcsolatokat jobban szemügyre venni...”
 • 2. janos51 2008. április 19. 07:00
  „Szegény fiataloknak nincs hová menni bulizni? Találnak ök maguknak.Csütörtök hajnalban végg ordiják a Kossuth L. utcat a kukák tudnának "mesélni".Arrol miért nincs helyzetértékelés hogy mivan a buli után.Hogy miértt mennek bulizni külföldre ? mert aki ezek az embrek kik beszélgettek itt nemtudják hgy a tizenévesek kiszoritják a kicsit idősebbeket.

  Egyébbként meg nemkell minden helyen fizettni belépőt ausztriába.
  Bécsijhejen a férfiak utcája őt bár van egymás melett egyben se kell”
 • 1. bobo 2008. április 19. 02:11
  „Ugyan már, az egész a pénzről szól. Ha valóban nem vehetnének alkoholt és nem dohányozhatnának 18 év alatt, valamint nem jutnának könnyen drogokhoz, tönkremenne az összes szórakozóhely. Egyébként sem ezek a fő gondok, hanem a mértéktelenség, amivel társul a használatuk.

  Ausztriába meg csak az jut el, akinek van autója, pénze benzinre, belépőre, italra. De érthető is, hogy nem akar részeg tizenéveseket maga körül egész este.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MDF: Jól jöhet a foci EB

Sopron - Megfelelő városmarketinggel, internetes megjelenéssel Sopron is profitálhat a bécsi… Tovább olvasom