Kisalföld logö

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 9°C | 24°C Még több cikk.

A Sopron Kultúrájáért díjat Orbán Júlia oktatói és alkotói munkásságáért érdemelte ki

A város oktatásában, irodalmi életében végzett kiemelkedő oktatói és alkotói munkássága elismeréseként Sopron Kultúrájáért díjjal tüntették ki Orbán Júliát.

Ha tömören szeretnénk jellemezni Orbán Júlia előadó-művészi munkásságát, akkor azt mondanánk róla: ő a vers nagykövete. S mint azt a 2012-ben kapott országos elismerése is jelzi: a Magyar Kultúra Lovagja. Ezúttal Sopron kulturális életében kifejtett irodalmi tevékenysége hozott újabb kitüntetést a korábban Radnóti-, Latinovits-díjas, s a Kaleidoszkóp Nemzetközi Versfesztivál fődíjas versmondójának.

– Festőművész édesanyám, Csajági Julianna gyakran mesélte: még a pocakjában voltam, amikor ő verseket mondott s dalocskákat énekelt nekem – emlékezik vissza Orbán Júlia. – Kiskoromat a szülői szeretet, a képzőművészet, a líra és a zene közege jellemezte, s testvéremmel elmondhatom, igen szép gyermekkorunk volt. Ötödik osztályosként vettem részt először területi versmondó versenyen, ahol első díjjal jutalmaztak.

Orbán Júlia a Sopron Kultúrájáért díjjal.
Orbán Júlia a Sopron Kultúrájáért díjjal.


Mindez örökre meghatározója lett az életemnek. Míg gyerekkoromban nekem volt szükségem a versekre, felnőtt fejjel úgy érzem, most a verseknek van szükségük rám, hogy megszólaltathassam a bennük rejlő szépséget, a gondolatokat. Így vált szinte észrevétlenül életem elválaszthatatlan részévé az irodalom.

Több száz előadóesten, versszínházi rendezvényen, rendhagyó irodalomórán szerepeltem idehaza és a határainkon túli magyarság körében is. A Nyelvédesanyám című estem mindig könnyeket csalt a hallgatóság szemébe, és gyakran megtörtént, hogy utána odajöttek hozzám, s olyan szeretettel öleltek át, amilyen szeretettel én adtam át a verseket. A költészettel mindig a lelkeket szeretném megérinteni, s szerintem ez a mai világban az egyik legnehezebb feladat. De amint Platón írta: Szép az, ami nehéz...

Orbán Júlia életét nemcsak a versmondás, hanem a Líceumban óraadó tanárként a tanítás és a GYIK Rendezvényház vezetőjeként az értékes programok szervezése is kitölti. Ezt a kitüntetést vallja az eddigi legrangosabb elismerésének, amely további nemes és színvonalas programok szervezésére ösztönzi. Legnagyobb élményének azonban azt tartja, hogy akik eddig nemigen szívelték a költészetet, előadása után megköszönik neki az élményt, s mondják: ezentúl verseskönyveket vesznek majd a kezükbe. 
  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A parkolóbérletek csak január 10-ig érvényesek Sopronban

A 2014-ben váltott éves parkolóbérletek csak 2015. január 10-ig érvényesek. Tovább olvasom