Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 23°C Még több cikk.

A Sopron Bank ellenőrzése alá került a mélygarázsprojekt

Sopron - Eddig „csak" a pénze feküdt benne, most már a mélygarázs-befektetés ellenőrzése is a Sopron Bank Burgenland kezében van, megváltozott ugyanis a projekt tulajdonosi szerkezete. Thomas Radil bankigazgató szerint az is lehetséges, hogy a parkolóhelyek néhány héten belül megnyílhatnak.

– Hogy mikor nyit meg a mélygarázs? Kérdezze a Sopron Bankot! – csak ennyit közölt a Kisalfölddel Slosár Gábor, az SPT Mélygarázs Kft. volt ügyvezetője, amikor azt firtattuk, történt-e előrelépés a Petőfi téren. Kiderült, új tulajdonosi szerkezet áll a parkolóprojekt mögött.


– Mi történt a háttérben, miközben Sopron a garázs megnyitására várt? – kérdeztük Thomas Radilt, a Sopron Bank Burgenland vezérigazgatóját.

– Az SPT kft. továbbra is létezik és dolgozik, de új ügyvezetése és új tagjai vannak. Azok az emberek viszont, akik az építésért és a költségekért voltak felelősek, már nincsenek benne. A befektetés az ellenőrzésünk alá került.


– Megvásárolta a bank a kft.-t?

– Nem szeretnék jogi és üzleti részletekbe menni, a lényeg az, hogy dr. Glatz Ferenc ügyvéd cége az új tulajdonos. Dr. Glatz Ferenc elismert budapesti ügyvéd, politikailag független, akit a Sopron Bank, illetve a Bank Burgenland bízott meg. Az új tulajdonosi szerkezetet és a két új ügyvezetőt a cégbíróság is bejegyezte.

Thomas Radil
Thomas Radil

– A soproniakat elsősorban az érdekli: mikor parkolhatnak végre a Petőfi tér alatt?

– Mi mindenképpen megoldani szeretnénk ezt a régóta húzódó ügyet. Azt kell erre mondanom, hogy ha az önkormányzat és személy szerint a polgármester akarja, akkor rövid időn belül, cirka néhány hét alatt megnyílhat a mélygarázs. Amennyiben nem akarja, mi akkor is megnyitjuk, de akkor tovább fog tartani a procedúra.


– A használatbavételi engedély hiányára gondol?

– Igen. Sopron önkormányzata nem adta hozzájárulását az engedélyhez, ezt a döntést még az előző SPT-vezetés bíróságon megtámadta. Az eljárás még folyamatban van.


– Tud egyáltalán az önkormányzat a megváltozott helyzetről?

– Ügyvédjük, dr. Bártfai Beatrix tud.


– A használatbavételi engedélynek nem feltétele az alvállalkozók kifizetése?

– A mélygarázsépítésnek egy fővállalkozója volt, a Rapo-Bau Kft., ők dolgoztattak alvállalkozókkal, de hogy milyen feltételekkel, azt nem tudjuk. Az SPT és az alvállalkozók között nincs szerződéses viszony, ezért azt tudom a kérdésre felelni: nem, ez nem hátráltathatja a megnyitást.


– És a műszaki hiányosságok? A közvélemény nem tudja eldönteni, hogy most vannak vagy nincsenek, ha vannak, milyen mértékűek?

– Ezt egyelőre mi sem tudjuk, mert még egy hete sincs, hogy a jogi helyzet megváltozott. Régóta nem volt lehetőségünk arra, hogy belülről is megtekintsük a mélygarázst. Úgy gondolom azonban, és az információink ezt erősítik meg, hogy jelentős műszaki hiányosság nem akadályozza a megnyitást.


– Az ügy hátterének és előzményeinek ismeretében el tud képzelni az önkormányzattal egy kompromisszumot a mielőbbi megoldás érdekében?

– Nekünk nincs semmi problémánk Sopron önkormányzatával, úgyhogy miért ne?

Olvasóink írták

49 hozzászólás
 • 49. karl 2008. szeptember 09. 14:33
  „valaki azt írta van banfelügyelet Mo-n
  És ha anak egyik elnöke Radil Gora , akkor mi van ?????”
 • 48. joco 2008. szeptember 08. 05:51
  „Intel:
  Nem rossz ötlet, de az ujság "terjedelme" miatt nem tudna teljes "mélységben" foglalkozni az üggyel.Mondjuk minden félnek tudnak "adni" 10 mondat "megszolalási/reagálási" lehetöséget.De egy nyilt lakossági forum "külsö" vitavezetövel és lakossági kérdezési lehetöséggel, tán tisztázná és ami legföbb MEGOLDANÁ ezt a problémát.”
 • 47. intel 2008. szeptember 07. 23:07
  „Joco!
  A cél az lenne, hogy régi városvezetés, Fodorék csapata,
  Stp, Bank igazgató!

  Tárgyaljanak, vitatkozzanak, kisalföld pedig korrektul tájékoztasson!

  Tisztelt Kisalföld!
  Lennének szivesek ezt megszervezni?
  Probálják öket rávenni egy közös asztali eszme cseréhez?

  Sopron város lakoi megköszönnék nagyon!”
 • 46. joco 2008. szeptember 05. 16:02
  „probájuk már a "feleket" egy asztal kényszeriteni, ahol a vita nyilvános.Mert igy mindenki elbeszél a másik mellett,mögött stb”
 • 45. mindigatutit 2008. szeptember 05. 11:11
  „a városnak miért is lenne érdeke,hogy ez a vállalkozó qva jól megéljen?adják el a területet,aztán azt csinálnak ott "amit akarnak",de nehogy már a városnak kelljen dolgozni azért,hogy ez a kör jóljárjon!!!!”
 • 44. laikus 2008. szeptember 05. 10:46
  „intel! creat!
  Próbáltam kérdezni hátha az iformációm valamivel kiegészül. Nem jött be, helyette kioktat creat hogy mire gondoljak és feltesz néhány kérdést megpróbálok rá válaszolni és utána befejeztem szereplésem.
  1. Igen logikusnak tartom mert ha van pénzem olyan befektetést keresek ami mindig hoz pénzt! Tehát, ha nekem biztosítják az orvosokat folyamatosan lesz beteg /a dolgok jelen állása szerint/ Ott lesz recept, kell a patika! Több orvos több recept nagyobb forgalom
  2. A rendelőket most is fel kell szerelni ha Lenkey utcában van akkor is. Ha ez az önkormányzat feladata akkor neki ha az orvosnak akkor az ő dolga.
  3. Hogy itt valami nem gömbölyű ezt nem tudom megitélni csak próbálok az eligazodni. DE mielött én is valamilyen bérenc leszek elköszönök. Jó fórumozást!”
 • 43. Látomás! 2008. szeptember 05. 10:26
  „2010 -ben Simon lesz a polégármester, felesége pedig az egészségügyi miniszter.”
 • 42. Sopproni korrupció 2008. szeptember 05. 09:43
  „Amilyen nagy korrupció folyik a városban az valami szörnyű, mindent csak pénzért intéznek el a még a új gépjármű forgalomba helyezést is. Fizettem is érte + 10.000.-Ft-ot.csak azt nem tudom miért és kinek?”
 • 41. látó 2008. szeptember 05. 08:36
  „Nem veszítek észre a Simon- Walter-Kránitz félék egy anya tejét szopták, eredmény...tökéletes PR, még profibb megjelenés, gátlástalan korrupció = tízezrek eladósítása és a jövő felélése! ennyi se nem több se nem kevesebb!”
 • 40. creat 2008. szeptember 05. 08:08
  „laikus 2008.09.04 21:55
  ugyan nem a rendelő a téma, de ha már így előhoztad, ugyan világosíts meg, mert még mindig nem értem a dolgot.
  "Az épületben létesítendő patika az amiből a cég visszaveszi a befektetett összeget." Te ez tígy logikusnak és életszerűnek tartod? A befektető vesz egy drága telket, épít egy drága épületet, majd az épület töredékében működő patikából akarja a hasznot hozni. Számomra nem logikus. Miért nem vesz egy kisebb telket, kisebb épületet épít, és a patika kb ugyanannyi hasznot hoz. Akkor te építenél egy rohadt nagy épületet, a te elméleted szerint ingyér??? Meglepődnék. Énszerintem az egészben a csavar ott van, hogy max 5 éven belül az önkormányzat valamiért kénytelen lesz visszavásárolni az egészet.
  Ja és számomra még nem tisztázott, ki fogja fölszerelni a rendelőket? ki veszi az ujabb és ujabb műszereket? ki finanszírozza a felújítást? Arról nem beszélve 100 év múlva, de szerintem 50 múlva is az épület egy romhalmaznak lesz tekinthető, ahogy most Simon úr, hirtelen felindulásból a Lenkey utcai épületet tartja. szerintem az sem öregebb 50 évnél.
  Szóval nem látod, hogy itt valami nem gömbölyű?
  de természetesen megtgyőzhető vagyok.....”
 • 39. joco 2008. szeptember 05. 05:38
  „A "többtizmillásbalsikerdijas" polg.mester "választ" adott a "bankos-nak": nem lesz itt "nyitás".Csak azt nem értem, hogy miért igy ujságon keresztül üzengetnek egymásnak.Egy NYILVÁNOS FORUMON tisztázhatnák már egyszer a "mélygarázs" ügyét az érdekelt felek.Nyilt vita : nyilvános szerzödésekkel.De szerintem a "titkosito" mániás önkormányzati vezetés ezt biztos nem meri vállalni. Ez talán jobb lenne és gyorsabb eredménnyel zárulhatna mint egy népszavazás.Remélem fidesz párti reagálok ezt a nyilvános vitát sem a demokrácia "megcsufolásának" fogják tartani ,mint a "mélygarázs ügyében" javasolt népszavazást.”
 • 38. pulci 2008. szeptember 04. 22:31
  „Csoda lenne ha idén megnyitna a garázs már csak a Petőfi teret kell rendesen helyberakni és végre megnyitni.
  De már jó lenne ha végre a Táncsics utca 100 méteres megmaradt szakaszát is meg csinálnál mert ez nevetséges hogy akörnyéken az összes utca fel van újítva itt meg ugrálnak a kocsik.
  Jó lenne ha egy felelős vezető tenne már valamit ennek érdekében.”
 • 37. intel 2008. szeptember 04. 22:31
  „laikus! Mivel kevés dokumentum látott napvilágot, igy én nem nagyon tudok neked korrekt választ adni, csak abbol amit tudok.

  Az épületnek vannak fenttartási költségei, ezt már senki nem vállalja magára, mivel 99évre nem tudod megmondani azt sem, hogy mennyivel emelkednek az energia hordozók.
  Ezért biztosan ezt a cekket is a város állná.
  99év mulva is korrupt világ, és biztosan megoldanák, hogy Drága pénzért a város vásárolja vissza, hogy mindenki jól járjon.

  Nézd üzleti szemmel, ez hatalmas üzlet egy szűk körnek.

  Amugy szeretnék ha egy városvezető is elmondaná, hogy mennyibe is fog ez kerülni, és miért rossz üzlet...”
 • 36. laikus 2008. szeptember 04. 21:55
  „intel

  Az egészségházzal kapcsolatos kiadásokat mi támasztja alá?
  Én úgy tudom a várostól a befektető megveszi a telket , utána épít rá rendelőket. Ezekbe a rendelőkbe a város biztosít orvosokat. Az épületben létesítendő patika az amiből a cég visszaveszi a befektetett összeget. A városnak nincs vételi kötelezettsége csak abban az esetben ha egy bizonyos százalékban/ talán 75%/ nem tudja feltölteni a rendelőt!
  Rosszul tudom?”
 • 35. Sopron szülöttje 2008. szeptember 04. 21:51
  „Sajnos a mélygarázs ügy áldozata a város. Okozója a rosszindulatú szemellenzős tehetségtelen pártpolitikus FODOR .
  Ne csináljunk egyes tehetségtelen rosszindulatu emberek ügyleteiből politikát.El kellene kergetni, jó messzire. Fejlődne ez a város rendesen MSZP-s és Fideszes emberekkel együtt ,rendesen. Nem kéne az uszítás a gyalázkodás. Ezt vegyétek már végre észre!!!”
 • 34. intel 2008. szeptember 04. 16:58
  „Valakimás!

  Azért nem válaszoltam, mert pontos összeget, hogy mennyibe került a város lakoinak a mélygarázs nem tudok mondani, mert minden dokumentum nem áll rendelkezésemre.

  Viszont ha szerencsénk van, akkor erre Biczi úr tud egy választ adni, hogy egy főnek ez mennyibe kerülhetett, de ne feledd ez az összeg napról-napra csak emelkedik!!!
  Igy csak becsülni lehet:

  Arra, hogy az egészségház mennyibe kerül, szintugy csak becsülni tudok azon adatokból, amik birtokomba vannak, egyes médiáktól:
  A város havi 1.430.000ft-ot kell, hogy törlesszen 99évig.
  Ha 53.000lakossal számolok, akkor személyenként 27Ft-ba, 1188 honapszor.

  Ebben viszont csak a megépítés költsége van bent, mert nem tudjuk mennyi lesz a fentartása, illetve nem tudjuk, hogy 99év után a város mennyiért fogja megvásárolni!
  Sőt az inflációs, és egyéb adatok sem állnak ilyen hosszu távra rendelkezésedre, igy csak nagy vonalakban lehet ezt megbecsülni.”
 • 33. lófő 2008. szeptember 04. 16:49
  „Dacia, Intel stb.

  Szánalmas bértollnokok vagytok, egyik hülyébb mint a másik.
  A napköziben értelmesebben vitatkoznak a 6 éves gyerekek.
  Húzzatok már el a tolvaj pártjaitokkal együtt !”
 • 32. dacia 2008. szeptember 04. 16:21
  „mindigatutit
  Legalább a stílusra adnál!
  Nagy kihívás, de azért próbáld meg !Bízom benned!”
 • 31. LALA 2008. szeptember 04. 16:11
  „Sopron úgy járt a mélygarázsal, mint Bpest a metróval, MOST már mindenképpen megkellene nyitni. Mert még több pénzébe kerül a városnak, vagyis nekünk adófizetőknek.”
 • 30. valakimás 2008. szeptember 04. 15:54
  „kedves mindenki! Ha lehet, intelből ne csináljatok mártírt. Nekem négy napja nem válaszol a következőkre: 1. Hány adóforintomba kerül az egészségház megépítése? 2. Hány adóforintomba kerül a mélygarázs visszatörlesztése? Na pont ő az, akinek semmi számonkérnivalója nincs másokon. (Őt azért nem szólítom meg, mert azt mondtam, hogy amíg nem válaszol, addig nem állok szóba vele. Az megint más kérdés, hogy most nagyképűen az én szövegemmel hergel másokat.)”
49 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Káosz a Balfi úti körforgalomban

Sopron - Káosz – leginkább így jellemezhetnénk a Híd utca–Balfi út kereszteződésénél a… Tovább olvasom