Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

A siker záloga a minőségi oktatásban rejlik

Sopron - Hiller István miniszter és több külföldi társegyetem képviselői jelenlétében nyitotta meg dr. Faragó Sándor rektor a Nyugat-Magyarországi Egyetem új tanévét. A jubiláló faipari mérnöki kar ünnepségén tiszteletbeli doktori címet is adományoztak.
A hazai faipari mérnöki képzés ötvenéves múltra tekint vissza, ezért a kar ünnepségén zajlott le a Nyugat-Magyarországi Egyetem szenátusának központi tanévnyitó ünnepsége. Az alkalmat megtisztelte jelenlétével a soproni származású Hiller István oktatási és kulturális miniszter és Benedek Fülöp, a földművelésügyi tárca szakállamtitkára.

A NYME társegyetemei közül a drezdai, a rosenheimi, a zólyomi, a vancouveri és a zürichi intézmények képviselőit is köszönthették Sopronban.

– A siker mindenkori záloga a minőségre való törekvés – jelentette ki dr. Faragó Sándor rektor, aki ünnepi beszédében kifejtette: minden készen áll a NYME és a szombathelyi Berzsenyi-főiskola egyesülésére és egy új egyetem alapítására. Ezáltal öt város tíz karán több mint 22 ezer hallgatót oktat majd 2008. január elsejétől a Nyugat-Magyarországi Egyetem, amely ezáltal az ország hatodik legnagyobb felsőoktatási intézményévé bővül. Mindezt megelőzte az a nagyszabású beruházási program, amely a NYME 22 helyszínén 13 milliárd forint összértéket képvisel.

– A kilencvenes évek elején 108 ezer főiskolás és egyetemista tanult, másfél évtized múltán számuk négyszázezerre növekedett. Azon túl, hogy a jövőért vállalt felelősség miatt erre szükség is volt, most elérkezett az idő, hogy a mennyiségi ugrást a minőségre való törekvés váltsa fel – fogalmazott a megnyitón Hiller István. – A minőségközpontú felsőoktatás stabilitását az is segíti, hogy az intézmények költségvetését a következő három évben előre meghatározzák. Ugyanakkor készek vagyunk a felsőoktatási reform finomhangolására is, amennyiben a meglátások, észrevételek a minőségi oktatás céljait szolgálják – hangsúlyozta Hiller István, aki hét, kitűnően teljesítő faipari mérnöki kari hallgatót részesített köztársasági ösztöndíjban.

Az eseményen Benedek Fülöp, a földművelésügyi tárca szakállamtitkára és dr. Molnár Sándor dékán méltatta a faipari mérnöki kar ötven évét,
míg Fodor Tamás soproni polgármester kijelentette: az egyetem sikere a város sikere. A városvezetés minden tőle telhető támogatást megad az intézmény további fejlődéséhez.

Az ünnepélyes tanévnyitón a NYME szenátusa tiszteletbeli doktori címet adományozott dr. Bölcskey Elemér professzornak, a bécsi műszaki egyetem tanárának. Dr. Gadányi Károly, a szombathelyi Berzsenyi-főiskola rektora a Nyugat-Magyarországi Egyetemért Emlékérmet vehette át. Ebben a kitüntetésben részesült (posztumusz) Szántó Dezső okleveles villamosmérnök, vezérigazgató és Tóth Mariann kommunikációs irodavezető is.Gosztonyi Miklós

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrök az iskoláknál

Sopron - Rendőrök és polgárőrök irányítják a forgalmat a legveszélyeztetettebb általános iskolák… Tovább olvasom