Kisalföld logö

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 7°C | 10°C Még több cikk.

A selmeci hagyományokat ma is éltetik

Horváth Gábor István életében meghatározó szerepet játszottak a székesfehérvári főiskolai évek. Az egykori földmérőhallgató ma minisztériumi főosztályvezető, de régi diáktársaival rendszeresen találkoznak és éltetik a selmeci hagyományokat.

Horváth Gábor István Balatonalmádiban gyerekeskedett, s gimnazistaként nyári munka során ismerkedett meg a földmérők életével. Nagyon megtetszett neki a szabadban végezhető tevékenység, a kötetlen időbeosztás, ezért nem volt kérdés számára, hogy geodétának jelentkezik. Nem volt túl aktív a mozgalmi életben, ezért az első helyen megjelölt műszaki egyetemre nem nyert felvételt, de a székesfehérvári főiskolai karra könnyűszerrel bejutott.

– Nem okozott csalódást az iskola, nagyon szerettem oda járni. A gyakorlati tárgyakat kedveltem leginkább. A tanulás azért sem jelentett problémát, mert minden nehézségért kárpótolt minket a vidám diákélet, a tanárainkkal kialakított bensőséges kapcsolat.

Horváth Gábor István 1987-ben végzett Székesfehérváron, majd néhány hónapnyi munka után tovább folytatta a tanulást és a műszaki egyetemen is oklevelet szerzett. 1990-ben már kétdiplomás szakemberként visszakerült a székesfehérvári karra, ahol a földrendezői tanszék alapító tagjaként és oktatóként számítottak a munkájára. 1992-től a megnövekedett kárpótlási ügyek miatt a gyakorlati területen lett egyre nagyobb a szakemberhiány, így őt is elcsábították, s az idei év elejéig a Pest Megyei Földhivatalban dolgozott. Február környékén kérdezték meg tőle, segítene-e a szakma megreformálásában, mert ha igen, a minisztériumban örömmel fogadnák. Igent mondott, s idén júniusban át is vehette főosztályvezetői kinevezését.

– Rengeteg feladattal és kihívással jár a munka, de nagyon kedvelem. Itt nem elég egy-egy szakterületet ismerni, a teljes rendszert át kell látni, s komplexen kell kezelni a feladatokat. A fiataloknak üzenem, hogy jól képzett szakemberekre mindig szükség van. A geodétákra a beruházásoknál fontos szerep hárul, gyakorlatilag ott vannak a területen az első karó kitűzésekor, majd végigkísérik a folyamatot, melynek végén elkészítik a megvalósulási térképet. Ez nagy szakértelmet kíván. De azért is jó a földmérők élete, mert a magas színvonalú képzésnek köszönhetően a világ minden táján elismerik a munkájukat és keresik őket. Így nagyon érdekes és jól fizető munkákhoz juthatnak a kreatív és elhivatott fiatalok. Az egykori diáktársaim is megtalálták helyüket a munka világában, rendszeresen összejárunk, s vidáman emlegetjük a főiskolai éveket. A selmeci hagyományokat ma is éltetjük, a találkozásaink nem múlhatnak el közös nótázás nélkül.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Páneurópa borverseny Hegykőn

Ausztriából, Szlovákiából és Magyarországról 68 pincészettől 156 minta érkezett a pénteki hegykői… Tovább olvasom