Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

A Sand-dűlő mezőgazdasági terület marad

Sopron - Közel 70 tulajdonos több mint tíz éve vár arra, hogy az úgynevezett Sand-dűlőt – a tómalmi övezet közvetlen szomszédságában – építőterületté nyilvánítsák. Az önkormányzat a közelmúltban ismét megvizsgálta a módosítás lehetőségét, de az átminősítésre – úgy tűnik – ismét nincs mód.

Az úgynevezett Tómalom II. és a tervezett elkerülőút között fekszik a Sand-dűlő. A területet még a kilencvenes évek elején értékesítette az Agrobank azzal az ígérettel, hogy a mezőgazdasági besorolású terület hamarosan beépíthetővé válik. A telkeket annak rendje és módja szerint kimérték, kijelölték az utakat, aztán mégsem történt semmi. Ma már kideríthetetlen, hogy azokban az években ki kinek mit ígért, a lényeg, hogy a mai napig mezőgazdasági területként tartják nyilván, tehát nem lehet beépíteni a telkeket. A közelmúltban azonban felcsillant a remény, mert elkészült a rendezési terv módosítása, ám a tulajdonosoknak csalódniuk kellett. Miért? – kérdeztük Kuslits Tibor főépítészt.

– A Sand-dűlő minden jel szerint a mostani módosítást követően is mezőgazdasági terület marad. Az átminősítésnek alapvetően jogszabályi akadályai vannak. Az egyik ok: addig nem lehet egy mezőgazdasági területként nyilván tartott területet beépíthetővé minősíteni, amíg a településen belül – különösen, ha a közelben – azonos kategóriájú, már építési övezetbe került, de még beépítetlen telkek vannak. Márpedig a Tómalom II. elnevezésű részen még bőven akad ilyen telek. A másik ok, ami egye- lőre kizárja, hogy változtassunk a besorolásán, egy idei jogszabály, amely szerint csak oly módon lehet az övezeti besorolást megváltoztatni, hogy összességében nem csökken a terület úgynevezett biológiai aktivitási értéke. Márpedig ha a teljes terület beépül, csökken ez az érték. Ez a probléma úgy kezelhető, ha például kialakítunk egy magasabb értékű – mondjuk – közparkot és köréje épülnek a házak. Így a két érték kiegyenlíti egymást, vagyis összességében nem csökken a biológiai aktivitás.

A főépítésztől megtudtuk, 2001-ben az akkori testületnek lehetősége lett volna megváltoztatni a terület besorolását, akkor azonban nemleges döntés született. Arra a kérdésre, hogy mikor válik beépíthetővé a Sand-dűlő, elmondta, akkor, ha a fentebb említett két akadály elhárul. Ez elvben érdeke lenne az önkormányzatnak is, mert a város is rendelkezik ott néhány telekkel.

Biológiai aktivitásérték

A biológiai aktivitásérték egy adott területen a jellemző növényzetnek a település ökológiai állapotára és az emberek egészségi állapotára kifejtett hatását mutató érték.

Horváth Ferenc

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy évre választottak igazgatót Hegykőn

A hegykői általános iskola korábbi igazgatójának, Kocsis Tibornak idén járt le a megbízatása. Az… Tovább olvasom